Barcelona posa en marxa un espai d’oportunitats per a persones emprenedores i nous projectes d’innovació socio-econòmica : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa un espai d’oportunitats per a persones emprenedores i nous projectes d’innovació socio-econòmica

16/02/2018Temps estimat de lectura: 5 minuts

La Pionera serà un espai a l’aire lliure de suport a l’emprenedoria que servirà d’aparador per unes 300 iniciatives i projectes de gent que comença, un espai d’innovació i creació per donar visibilitat als nous projectes econòmics i socials que sorgeixen a Barcelona

El projecte és resultat de la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, l’ICUB i el districte de Sant Martí, amb la Fundació Formació i Treball i ha comptat amb la col·laboració de makers, professionals de l’art i el disseny i comerciants del Poblenou

Aquest espai permetrà oferir oportunitats d’inserció per a col·lectius creatius, artístics i en dificultats d’accés al mercat laboral

El nou espai començarà a funcionar a partir del 7 d’abril, tots els caps de setmana, al final del passeig de Calvell al barri del Poblenou

Acollirà una zona de venda i promoció, una zona de descans i gastronomia i escenaris per promoure activitats culturals i musicals de creadors emergents

És una prova pilot que tindrà una durada d’un any

El Districte de Sant Martí ha treballat i compartit des de fa mesos aquest projecte amb les diferents entitats veïnals, socials i comercials del territori

 

Barcelona estrenarà el proper 7 d’abril al barri del Poblenou La Pionera, un nou espai que vol donar una primera oportunitat a la gent que comença. El projecte està pensat en clau de suport al ric teixit emprenedor, creatiu, maker de la ciutat i al conjunt de projectes d’innovació sòcio-econòmics que impulsen les entitats barcelonines.

 

La Pionera serà un espai inclusiu i obert a tota la ciutadania. L’espai oferirà alternatives de lleure per les famílies, els joves i per a persones de totes les edats. A través de la seva programació d’espectacles musicals i activitats socio-culturals serà atractiu per un públic el més ampli possible, que primer convidarà al veïnat del barri i després a la resta de la ciutat.

Es tracta d’una iniciativa, amb vocació socio-empresarial, que busca crear noves oportunitats per a tot tipus de persones emprenedores, siguin graduades en disciplines com el disseny o les arts, comerciants o de col·lectius en dificultats d’accés al mercat laboral, mantenint en l’eix central la perspectiva de gènere. La Pionera aspira a convertir-se en un espai de referència de ciutat per tots aquells que comencen un projecte. Aquesta iniciativa reprodueix un model experimental sorgit a ciutats innovadores com París o Berlin.

La Pionera, el nou espai de la gent que comença, és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, el districte de Sant Martí i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), i la Fundació Formació i Treball, entitat amb més de 25 anys d’experiència en processos de formació i ocupació. En el disseny del projecte s’ha comptat amb les impressions de makers, professionals de l’art i el disseny i emprenedors del Poblenou.

En formaran part iniciatives emprenedores o socio-empresarials que:

– Es trobin en fase d’incubació, proves pilot o llançament
– Tinguin caràcter innovador i capacitat transformadora
– Generin nova ocupació a la ciutat de Barcelona
– Respectin els criteris de compromís social, ambiental i comunitari
– Siguin de proximitat amb el territori
– Ofereixin oportunitats a persones en situació de vulnerabilitat social

La Pionera servirà com a espai d’incubació de projectes del món del comerç i els mercats, l’art i el disseny, la gastronomia i les activitats culturals. Noves idees en aquest àmbit podran assajar la seva activitat econòmica, entrar en contacte amb els consumidors i testar la seva oferta.

La singularitat d’aquest nou espai de testeig de productes i serveis, és que permetrà generar relacions d’intercanvi real entre nous projectes i el consumidor o client. Es reforça, així, la singularitat de l’espai i la seva dimensió empresarial, incorporant el concepte de testeig, propi dels processos de validació dels models de negoci empresarials. Per tant, complirà funcions d’aprenentatge pràctic, d’assaig en viu de possibles noves activitats econòmiques i de pont d’accés al món laboral; tant la venda, com la gastronomia i l’activitat cultural tenen algun element de provatura, de visualització i d’accés a oportunitats de negoci.

La Pionera començarà a funcionar el proper 7 d’abril. Estarà ubicat al final del passeig de Calvell, al barri de Poblenou, districte de Sant Martí, que s’ha implicat en el disseny i muntatge d’aquest projecte i que ha implicat a un gran conjunt d’entitats, moltes d’elles estretament vinculades al territori.

L’espai acollirà una zona de venda i promoció formada per 30 expositors, una zona de descans i gastronomia, formada per set punts de venda, i un escenari central i dos punts de música on tindran llocs les activitats culturals, musicals i artístiques.

Pel que fa als horaris d’obertura variaran segons l’època de l’any. A l’hivern està previst que obri dissabtes i diumenges de 10 a 20 hores mentre que a l’estiu funcionarà els divendres, dissabte i diumenge de 12h a 22h.

Aquesta setmana s’ha obert l’oferta pública per tal que les entitats, projectes i iniciatives interessades en disposar d’un espai expositiu presentin les seves propostes. Aquest procés culminarà amb la formalització d’un acord-contracte amb les persones o iniciatives escollides per formar part del projecte.

 

Un projecte molt treballat i compartit amb el Districte i les entitats de Sant Martí

El Districte de Sant Martí ha treballat i compartit des de fa mesos aquest projecte amb les diferents entitats veïnals, socials i comercials del territori. Per altra banda, el lloc on s’ubicarà, el passeig de Calvell, és actualment un espai amb poc ús al llarg de l’any tot i que durant les festes majors sí que és un dels espais en els quals s’ubiquen activitats relacionades amb el programa festiu.

En aquest aspecte, el projecte no afectarà aquests usos ja establerts, ja que s’ha acordat amb les entitats que durant les dates que se celebren les festes no hi haurà activitat de La Pionera sinó qui s’hi celebraran les activitats pròpies de festa major.

Per altra banda, el Districte de Sant Martí ha facilitat tots els requeriments tècnics per poder desenvolupar el projecte i ha preparat logísticament i tècnicament l’espai perquè pugui acollir aquesta

nova activitat.

Un nou espai a l’aire lliure per la cultura emergent de Barcelona

L’espai espera acollir més de 80.000 persones l’any (2.000 persones cada cap de setmana, durant 42 caps de setmana a l’any), i donarà cabuda a 300 iniciatives emprenedores i a 250 artistes.

La Pionera, que serà un espai inclusiu i obert a tota la ciutadania, contarà amb un programació cultural vinculada a Cultura Viva, un programa de recerca i desenvolupament de projectes per reconèixer i afavorir espais de participació, circulació i coproducció cultural a Barcelona.

Un programa transversal coordinat per l’Institut de Cultura de Barcelona en col·laboració amb diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona, entitats i projectes socials i culturals de la ciutat. A la programació podrem gaudir amb ràdio en directe, música en viu, arts escèniques i diferents activitats vinculades a la cultura emergent.

CULTURA VIVA treballa des de la relació entre les comunitats, les institucions i els espais independents de la cultura a partir del reconeixement i l’enfortiment de la producció cultural descentralitzada, participada i en xarxa.

L’espai oferirà alternatives de lleure a les famílies, als joves i a persones de totes les edats. A través de la seva programació cultural serà atractiu per un públic el més ampli possible, que primer convidarà al veïnat del barri i després a la resta de la ciutat.

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
La Pionera/ Sant Martí/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina