Sessió de control del consell plenari : Servei de Premsa

Sessió de control del consell plenari

23/02/2018



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’alcaldessa ha assegurat que la Guàrdia Urbana “mai ha deixat d’actuar” vers la venda ambulant ni ha rebut mai cap instrucció de no actuar, però ha reiterat que el govern municipal seguirà treballant per tractar el fenomen des de la prevenció perquè es tracta d’un fenomen “complex, global, i amb moltes cares, entre elles la de la vulnerabilitat”

Recorda que cal seguir treballant des de l’ajuntament per defensa pel dret a l’habitatge per revertir els efectes de la manca de polítiques estatals en aquest àmbit, i es compromet a seguir “empenyent les altres administracions”

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

 

Prec del grup municipal Demòcrata perquè el govern municipal doni compliment a les iniciatives aprovades i als acords assolits en la negociació del pressupost 2018, i executi de forma immediata les accions i polítiques transversals necessàries per eradicar la venda ambulant no autoritzada a la ciutat. L’alcaldessa ha explicat que a la ciutat, des de l’any 2015, hi ha un dispositiu de la Guàrdia Urbana que gradua les seves intervencions en aquest àmbit en funció de la presència de venedors ambulants no autoritzats. Tot i així, Ada Colau ha recordat que aquest es un fenomen “complex, global, i amb moltes cares, entre elles la de la vulnerabilitat de les persones que venen, per culpa d’una llei d’estrangeria racista”. L’alcaldessa ha assegurat que la Guàrdia Urbana “mai ha deixat d’actuar” ni ha rebut mai cap instrucció de no actuar, i així ho demostren les dades d’activitat en aquest àmbit i les darreres actuacions al subsòl de la Plaça Catalunya. No obstant això, ha reiterat que el govern municipal seguirà treballant per tractar el fenomen des de la prevenció a través de la taula composada per àrees de Seguretat implicades, Síndic de Greuges i municipis catalans.

 

Prec del grup municipal Demòcrata perquè el govern municipal dialogui amb els representants dels veïns que reclamen un replantejament dels carrils bici, estudiï les modificacions que siguin necessàries en la configuració i el disseny d’aquells carrils bici que hagin generat problemes de mobilitat, consensuï aquestes modificacions amb les associacions veïnals i presenti en el termini de dos mesos un informe amb propostes d’actuació per millorar la configuració i el disseny dels carrils bici i la seva integració al sistema general de mobilitat de la ciutat. L’alcaldessa ha explicat que amb la implantació d’un nou carril bici sempre s’intenta que hi hagi les mínimes afectacions possibles per a veïns i comerços, tot mantenint zones de càrrega i descàrrega i de zones de pàrquing regulat i per a persones amb mobilitat reduïda, entre d’altres paràmetres. Ha assegurat, però, que malgrat alguns desencaixos inicials, la instal•lació de carrils bici a la ciutat és una aposta d’aquest govern municipal de la mateixa manera que ho és reduir el vehicle privat en favor del transport públic i dels vianants, perquè “en aquest model de ciutat ens hi va la vida”, ha afegit.

 

Pregunta del Grup Municipal PSC sobre quin és el capteniment de l’alcaldessa sobre la política de relacions laborals a l’Ajuntament de Barcelona i empreses i organismes municipals. L’alcaldessa ha subratllat la importància de treballar amb els sindicats en relació amb les millores laborals “tant dins com fora de l’ajuntament”. En aquest sentit, ha assegurat que “són fonamentals”. Alhora, ha recordat que el consistori –a través de la Primera tinència i la regidoria de Presidència, responsable de les relacions laborals– treballa amb aquests en les taules específiques pels temes oberts. En aquest sentit, ha recordat alguns avenços com l’ampliació de la plantilla de la Guàrdia Urbana, l’increment de la plantilla municipal –“la més important dels últims 40 anys”, ha recordat—o la millora de les clàusules socials amb les licitacions, que impliquen millores del 35% del sou. Ada Colau ha rebutjat que es vulgui generar conflicte en aquest àmbit, i ha instat a fomentar un nou clima per seguir endavant amb la negociació del conveni laboral.

 

Pregunta del Grup Municipal PSC sobre el compliment de les promeses que va fer l’alcaldessa com activista i dirigent de Barcelona en Comú. L’alcaldessa ha expressat que, lluny de la ridiculització del seu passat com a activista, se’n sent orgullosa per ser “el lloc on més he après de persones que lluiten per conquerir drets i llibertats”. “En coherència”, ha seguit, “el meu compromís és fer el màxim possible en dret a l’habitatge. No només a nivell municipal sinó també empenyent les altres administracions”, ha afegit. Ha recordat, en aquest sentit, que és fonamental la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), aprovada pel govern estatal del PP, a qui ha culpat d’haver rebaixat el 70% pressupost en polítiques d’habitatge els últims anys i d’haver “regalat” 40.000 milions a la banca, “sense reclamar-los res a canvi”, ni tan sols els pisos buits que acumulen. “Nosaltres fem el màxim possible per revertir el desastre que han fet vostès”, ha reblat Colau, dirigint-se al grup municipal popular.

 

Pregunta del Grup Municipal CUP-Capgirem Barcelona sobre quines són les indicacions que rep el cos de la Guàrdia Urbana sobre les manifestacions contra la repressió, com és penjar llaços grocs als arbres, papereres, baranes, façanes…que en cap cas provoquen alteracions en el mobiliari urbà o en la vida de l’arbrat a la ciutat. L’alcaldessa ha assegurat que la Guàrdia Urbana no té cap instrucció “de perseguir res per motius polítics”. Ha subratllat que si hi ha hagut alguna denúncia en relació amb la col•locació de llaços grocs en mobiliari urbà, com el cas registrat a Gran de Gràcia el passat 7 de febrer, “ens trobem davant d’un cas aïllat on un ciutadà va requerir a la Guàrdia Urbana intervenir perquè cinc persones estaven envoltant el mobiliari urbà, arbrat, bancs i papereres amb paper groc”. A aquestes persones se les va denunciar per una infracció de l’Ordenança General del Medi Ambient Urbà.
L’alcaldessa ha recordat que Barcelona és una ciutat diversa “on convivim persones de diferents posicionaments, i hem de ser respectuosos amb idees i sentiments, garantint el dret de manifestació i expressió, però hem de vetllar que es compleixin ordenances. No volem entrar a guerra de símbols, però no se li pot demanar a la Guàrdia Urbana que no actuï si hi ha la infracció d’ordenança”, ha conclòs.

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat les següents Declaracions Institucionals:

 

Habitatge Protegit. El Plenari del Consell Municipal ha aprovat una declaració en defensa de l’habitatge que compromet al consistori a destinar el 30% del sostre dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral a habitatge de protecció oficial. A la declaració es recull també el compromís de la regulació d’establiments d’allotjament turístic, d’albergs de joventut i d’habitatges d’ús turístic i la reserva de l’equivalent del 40% del seu sostre a habitatge públic. El text aprovat recull també declarar certes zones de la ciutat susceptibles de ser catalogades com a àrees de Conservació i Rehabilitació a partir d’un informe previ en l’àmbit de tot el municipi i la conversió d’edificis de titularitat pública destinats a usos no residencials en edificis d’ús residencial.

 

Model d’immersió lingüística. El Plenari del Consell Municipal ha condemnat els atacs polítics, injustificats i contra normativa que està patint la immersió lingüística per part d’alguns partits espanyols, “amb excusa de l’aplicació del 155”. Per això, en la declaració es reitera el compromís amb l’escola catalana com a eina clau per a la cohesió social, igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa a través del consens dels darrers 30 anys. La declaració denuncia que els plantejament que propugna el govern espanyol i “alguna entitat clarament minoritària al nostre país” són un “atac directe contra el model d’escola catalana”.

 

Càncer infantil. En motiu del Dia Internacional dels Nens amb Càncer, l’Ajuntament ha aprovat una declaració per a comprometre’s amb tots els actes relacionats amb aquesta commemoració i per donar suport a la investigació i associacions que en fan front.

 

8 de març, Vaga de Dones. El Plenari dóna suport a la vaga laboral convocada pels sindicats majoritaris de dues hores durant el 8 de març i es compromet a donar informació de la mateixa i difondre’n els objectius. Alhora, s’adhereix a la concentració convocada a les 12 hores a la porta de l’Ajuntament.

 

Suport a la 13a edició del Mobile World Congress. El Plenari del Consell Municipal ha aprovat una declaració de benvinguda als congressistes del Mobile World Congress 2018 i expressa el suport a la 13a edició del congrés, que “representa un instrument important de creació d’ocupació i de renda, tot reforçant l’important ecosistema d’innovació tecnològica que existeix a Barcelona”.

 

Suport a Valtonyc. L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una declaració institucional de suport al cantant de rap mallorquí Valtonyc, condemnat a tres any si mig de presó per una cançó al•lusiva a la monarquia. En el text es manifesta “la preocupació per la deriva autoritària de l’Estat expressada en la modificació del Codi Penal de 2015, que habilita l’extensió del delicte d’enaltiment del terrorisme i d’injúries al Rei a casos com el de Josep Miquel Arenas”, l’artista conegut com Valtonyc, a qui se’l condemna per “meres expressions o idees”. La declaració instar el Govern de l’Estat i les corts espanyoles a “impulsar els canvis legislatius necessaris per la derogació de la Llei de Seguretat Ciutadana i la reforma del Codi Penal per tal de garantir el ple exercici de la llibertat d’expressió, especialment en les expressions artístiques”. A més, mostra el suport a “aquelles iniciatives ciutadanes d’artistes, músics, i veïns i veïnes en general que s’organitzen al voltant de la defensa de la llibertat d’expressió en Plataformes com “No Callarem”.

 

Medalla d’Or al Mèrit Cultural a l’escultor Joan Mora Soler

El Plenari del Consell Municipal ha acordat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona a títol pòstum a l’escultor Joan Mora Soler, “barceloní i andreuenc exemplar, per la seva capacitat d’enriquir el debat en el món artístic a partir de fer art des de la quotidianitat, així com l’important paper que va tenir en la dinamització de la vida sociocultural de Sant Andreu.” Joan Mora Soler (Barcelona, 1944-2017) ha estat un dels escultors catalans de més prestigi de la segona meitat del segle XX. Fill d’un tallista de marbre, de ben jove ja va interessar-se per l’art, pel que va estudiar als centres barcelonins La Llotja i Escola de Belles Arts de Sant Jordi; així com va fer una estada a L’Ecole de Beaux Arts de Paris. Conseqüent amb els seus orígens i amb la seva formació, Mora va caracteritzar-se ben aviat per un ús gairebé exclusiu del marbre en les seves escultures, fet que constituiria un dels dos grans trets que singularitzaria la seva obra durant tota la seva exitosa carrera, juntament amb els seus modelatges realistes, gairebé sempre representacions d’objectes comuns, treballant les textures i combinant els colors de la pedra emprada per buscar la màxima similitud possible amb l’objecte reproduït. Consagrat a partir de ser el representant espanyol a la 4ª Biennal Internacional d’Escultura de Budapest de 1978, l’escultor va exposar a les principals capitals europees i mundials de l’art. Joan Mora va morir als 73 anys el 17 d’octubre de 2017.





Paraules clau

Sessió de control del consell plenari/