L’Ajuntament de Barcelona renova el suport a l’entitat ‘Refugees Welcome’, d’acollida de persones refugiades : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona renova el suport a l’entitat ‘Refugees Welcome’, d’acollida de persones refugiades

27/02/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El consistori ha signat una segona subvenció amb l’entitat per seguir generant noves convivències i impulsar la cultura de benvinguda entre la ciutadania

L’Ajuntament de Barcelona ha renovat el seu suport a la Plataforma ‘ Refugees Welcome’, que en l’últim any ha implementat, a la ciutat, una prova pilot del seu projecte, que busca afavorir la acollida de persones refugiades i la seva integració a través de pisos compartits. Aquesta entitat ja estava desenvolupant aquest projecte des de fa dos anys a Madrid, una experiència que el consistori va voler que es repliqués a Barcelona.

Durant aquesta prova pilot, per la que l’ajuntament va signar un conveni amb una dotació econòmica de 15.000 euros, aquesta entitat ha aconseguit generar 13 convivències entre persones refugiades i la ciutadania mitjançant l’habitatge compartit. Ara, l’ajuntament ha renovat la seva aposta per aquesta entitat amb un nou conveni dotat amb 40.000 euros.

 

 

Al 2018, Refugees Welcome es proposa assolir 40 noves convivències per seguir impulsant la cultura de benvinguda a través dels 2 eixos següents:

L’entitat s’encarrega de buscar persones interessades a compartir habitatge durant un període -mínim 6 mesos-, i a qui se’ls proposa que acullin persones sol·licitants d’asil intentat que ambdós tinguin afinitats comunes. Mentre duri la convivència, Refugees Welcome promou que les persones acollides incrementin les seves habilitats lingüístiques i que es creï una nova xarxa d’amistats al seu entorn, de manera que finalment acabi sentint-se part de la societat que l’acull.

La persona que ofereixi casa seva s’haurà de comprometre a oferir un mínim de sis mesos d’estada, i l’acord econòmic ha de ser ajustat a les necessitats d’ambdues parts. Malgrat que el projecte vol beneficiar qualsevol refugiat estigui en la fase que estigui, l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona és que el projecte prioritzi les que es trobin en la segona fase, quan aquestes disposen d’una dotació econòmica mensual per part de l’Estat, però troben moltes barreres per accedir a l’habitatge. El fet de comptar amb uns ingressos garantirà una relació de compromís, però no d’ajut, entre la persona acollidora i l’acollida.

 

Barcelona, ciutat d’acollida

Quan Barcelona es va declarar ‘Ciutat Refugi’ al setembre de 2015, l’Ajuntament va rebre milers de mostres de suport. Centenars de ciutadans, a més, van oferir casa seva per a acollir-les. ‘Barcelona Ciutat Refugi’ oferirà informació sobre el projecte de Refugees Welcome a aquestes persones, un projecte que estarà en disposició de canalitzar la voluntat d’implicar-s’hi.

El Sistema Nacional d’Acollida i Integració estatal ja preveu que, quan sol·liciten l’asil, les persones sense recursos comptin amb un servei d’atenció integral, inclòs l’allotjament, per un període de 6 fins a 9 mesos. En una segona fase, l’Estat proporciona un ajut econòmic perquè aquestes persones puguin accedir al mercat lliure de lloguer. En una tercera fase, la persona sol·licitant d’asil només compta amb ajuts puntuals per part de l’Estat.

La proposta de Refugees Welcome, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració d’entitats i federacions locals, intenta pal·liar les dificultats de les persones que es troben en segona o tercera fase tenint en compte la realitat de l’escassetat i encariment del mercat de lloguer de la ciutat.

 

Refugees Welcome

Refugees Welcome és una plataforma nascuda a Alemanya (Flüchtlinge Willkommen), que es troba a 12 països de la Unió Europea, Canadà i Australia. Han desenvolupat el seu projecte sobre la base de buscar alternatives d’habitatge a les persones refugiades. A l’actualitat, s’han aconseguit més de 1100 convivències, 36 dels quals a l’estat espanyol. Més informació: www.refugiados-bienvenidos.es

 





Paraules clau

cooperació/ refugiats/