Les ciutats més grans de l’Estat reivindiquen l’acció municipal en la cooperació i justícia global davant la inacció del govern estatal : Servei de Premsa

Les ciutats més grans de l’Estat reivindiquen l’acció municipal en la cooperació i justícia global davant la inacció del govern estatal

02/03/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Madrid, València, Saragossa, Còrdova, Màlaga, Càdis, Vitòria, Pamplona i Barcelona treballen per coordinar les polítiques municipals en l’àmbit de la cooperació i justícia global i denuncien l’actual context d’abandonament del govern estatal

Nou ciutats de l’Estat s’han reunit, durant dos dies, a Barcelona per compartir els seus objectius en l’àmbit de la cooperació internacional i analitzar el nou context, tant internacional com estatal. Les jornades, organitzades per la direcció de Cooperació i Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona, han reunit representants municipals de Madrid, València, Saragossa, Còrdova, Màlaga, Càdis, Vitòria i Pamplona.

 

 

Durant les diferents sessions de treball, les ciutats han analitzat el nou rol per a les ciutats com a actors clau per a resoldre els grans problemes globals, com el calentament climàtic, la pobrsa urbana, la violència masclista o les crisis humanitàries del Mediterrani, entre d’altres. Els equips polítics i tècnics dels municipis convidats han analitzat l’origen de les polítiques de cooperació municipal des dels anys 80, la institucionalització dels anys 90 a 2000, la crisi i el desmantellament de molts dispositius, la involució de la cooperació espanyola i per plantejar a on han de dirigir-se les ciutats en la seva acció exterior.

La regidora de Relacions Internacionals, Laura Pérez, ha destacat la importància d’“evolucionar d’un paper subsidiari de la cooperació estatal a una agenda municipalista pròpia en favor de la justícia global”. Ha recordat que, en aquest sentit, el Pla Director de Barcelona ja es planteja “ampliar aquesta mirada, cosa que exigeix una major coherència de les institucions per aplicar-la no només en el 0,7% del pressupost sinó en el 99,3% restant”.

Les ciutats s’han proposat dedicar més esforços per assumir les problemàtiques globals i regionals, en particular la crisi humanitària del Mediterrani, i assumir un rol progressivament més important i no subsidiari dels Estats.

Les ciutats han analitzat el nou Pla Director de Cooperació aprovat pel govern estatal. Han coincidit en criticar-ne la manca de participació del sector i de les pròpies ciutats, i l’han qualificat de decepcionant. En aquest sentit, el director de Cooperació i Justícia Global de l’ajuntament de Barcelona, David Llistar, ha recordat que “les ciutats dediquen esforços propers al 0,7% del seu pressupost a cooperació, mostrant una Europa antagònica a la que expressa el govern de l’Estat amb les seves actuacions”. Ha recordat que l’ajuda oficial al Desenvolupament de l’estat espanyol és del 0,21%, una dada molt llunyana de la mitjana europea, que se situa al 0.51%.





Paraules clau

cooperació/