Barcelona organitza la desena edició del femtalent com a aposta per promoure la igualtat de les dones en tots els sectors econòmics : Servei de Premsa

Barcelona organitza la desena edició del femtalent com a aposta per promoure la igualtat de les dones en tots els sectors econòmics

09/03/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

En el marc del Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i en col·laboració amb la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, promou aquesta trobada que reuneix dones d’arreu del món que lideren projectes en l’àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació

La bretxa digital de gènere es detecta ja entre els joves, doncs només un 13% de noies es matriculen a carreres tecnològiques. Per aquest motiu, en aquesta jornada participen dones referents que han trencat el sostre de vidre, han fet carrera en un àmbit tradicionalment masculinitzat i que poden ser un model per despertar vocacions en nenes en edat pre-laboral.

En total, 18 persones i organitzacions han rebut el premi femtalent pel seu comprimís per promoure la igualtat d’oportunitats i el talent femení

Adjuntem tall d’àudio amb declaracions de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

Barcelona és un pol d’innovació, de desenvolupament tecnològic i també una ciutat amb una llarga tradició emprenedora, sectors on les dones estan representades en menor mesura. Per promoure la igualtat en els diferents àmbits econòmics i posar en valor el talent femení, el Fòrum femtalent reuneix dones referents en el món de la ciència, la tecnologia i la recerca que lideren projectes d’impacte internacional.

 

 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha inaugurat aquest matí la trobada organitzada, en el marc del Dia Internacional de les Dones, per l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i en col·laboració amb la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT). Aquesta és una aposta per continuar treballant amb l’objectiu de trencar amb les principals desigualtats a l’entorn laboral que encara comporten que moltes dones encara no participin plenament i amb les mateixes condicions que els homes.

 

Mostrar dones referents per trencar la bretxa tecnològica de gènere

La bretxa tecnologia de gènere es detecta ja en els itineraris formatius que trien les joves. Actualment, les noies només representen un 6% de les matrícules en la branca d’informàtica i comunicació d’FP; i pel que fa a les carreres tecnològiques, només 1 de cada 10 (13%) persones inscrites són dones.

Avui en dia, al mercat de treball la participació de les dones al sector de les TIC s’acosta al 35% del total de la població assalariada en aquest àmbit, el que suposa poc més d’una tercera part i, per tant, encara lluny d’una distribució paritària.

S’està avançant cap a un món cada vegada més tecnificat i digitalitzat i aquesta transformació està impactant de forma transversal a tots els sectors del mercat laboral i les dones ja estan participant en aquest canvi des de diferents orígens, cultures, classes socials, religions, orientacions sexuals i edats. Per aquest motiu, a través del Fòrum femtalent es vol mostrar dones referents que han trencat el sostre de vidre, han fet carrera en un àmbit tradicionalment masculinitzat i que poden ser un model per despertar vocacions científic-tecnològiques en noies joves.

 

En la desena edició, femtalent fa un salt internacional

Aquest any, sota el títol “World Wide Women: inspiring global women talent” i coincidint amb la desena edició del fòrum, es fa un salt per passar del món local a una dimensió internacional. Així, al llarg de la jornada es duran a terme dues taules rodones que reuniran, d’una banda, dones que lideren projectes a Parcs Tecnològics d’arreu del món, com ara l’Iran, Brasil, Nigèria i Polònia. I, d’altra banda, dones que han posat en marxa a Barcelona projectes propis en l’àmbit tecnològic i que tenen impacte internacional.

A més, hi haurà espais de reflexionar sobre la participació de les dones en les professions del futur en què la tecnologia serà clau. En aquest sentit, de la mà de Cheryl Miller Van Dyck, directora fundadora del Digital Leadership Institute i membre del consell director de Digital Skills and Jobs Coalition de la Comissió Europea, es parlarà de com està afectant la transformació digital al mercat actual i de la necessitat d’incorporar a les dones joves en aquestes ocupacions. Així mateix, també participarà la consellera de l’Organització Internacional del Treball, Judit Carreras, que perfilarà els treballs i els perfils professionals del futur i de la manera de despertar la vocació de les dones en aquest àmbit.

 

Premi a la igualtat d’oportunitats

Els premis femtalent reconeixen persones i organitzacions que treballen per promoure la igualtat d’oportunitats i el talent femení. En total, es convoquen 5 categories i es reconeixen en cada cas a tres finalistes que reben el guardo. Enguany, coincidint amb el desè aniversari del Fòrum, s’ha creat un premi especial per a projectes que han proposat ambaixadores que formen part del consell assessor de l’organització. El jurat està format per persones representants d’entitats i institucions referents de l’àmbit econòmic, acadèmic i científic.

– Talent Emergent: en aquesta categoria han estat reconegudes la investigadora de postdoctorat de l’ICIQ de la Universitat Rovira i Virgili, Mabel Torréns; la CEO de Mosaic Biomedicals, Judit Anido i la fundadora de Valkiria Hub Events, Yolanda Triviño.

– Trajectòria Professional: en aquest cas, han rebut el premi la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé; la directora del CNIO, María Blasco i la sòcia directora d’Optimum SL, Rosa Ortuño.

– Organització amb valors femtalent: ha rebut el guardo en aquesta categoria l’empresa de biotecnologia Proteodesign que desenvolupa teràpies personalitzades contra el càncer; la Fundación Vicki Bernardet que treballa per la atenció integral de l’abús sexual a infants i l’Equip Sènior Femení del Club Futbol Sala Eixample.

– Innovació: en aquesta ocasió, han estat reconegudes la iniciativa visual de filosofia per a nenes i nens, Wonder Ponder; l’empresa d’energia elèctrica, Hola Luz i el projecte per donar visibilitat a dones científiques, Noies al Lab.

– Comunicació: en aquesta categoria s’ha premiat el compromís de l’Observatori de les dones als Mitjans de Comunicació; de la directora de Món Editorial, Laura Pons i de la periodista de Catalunya Ràdio i Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet.

– Especial 10è aniversari femtalent: coincidint amb la desena edició del Fòrum, s’han premiat projectes presentants a aquesta categoria per una ambaixadora de femtalent. Aquests són la Cooperativa Sulábatsu, el projecte 1hour4girls presentat i la iniciativa Ciencia y Tecnología en Femenino.

 

Document relacionat

Tall d’àudio amb declaracions de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau





Paraules clau

dona/ empresa/ joves/ ocupació/