Barcelona posa en marxa una eina per tal que la ciutadania pugui fer un seguiment sistemàtic del grau d’execució del Pla d’Actuació Municipal : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa una eina per tal que la ciutadania pugui fer un seguiment sistemàtic del grau d’execució del Pla d’Actuació Municipal

09/03/2018

Decidim.Barcelona acollirà aquest seguiment exhaustiu del grau d’execució de les actuacions que es van incloure als fulls de ruta del Govern municipal

Aquest és un exercici innovador en matèria de transparència i rendició de comptes

L’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de la ciutadania la possibilitat de fer el seguiment exhaustiu de les actuacions recollides en el marc del Pla d’Actuació Municipal (PAM), que configura el full de ruta del Govern municipal tant a nivell de ciutat com dels districtes. Aquesta eina està disponible a la plataforma Decidim.Barcelona, que és l’entorn digital a través del qual es vehiculen tots els processos participatius que impulsa l’Ajuntament i que es va iniciar amb el procés de recollida de propostes ciutadanes per a la definició del PAM i dels PAD i que, a més, compta amb un apartat específic per a la rendició de comptes.

D’aquesta manera, es pot fer un seguiment quantificat del grau d’execució de les més de 1.400 actuacions que es van recollir en aquests documents i que, de cara a facilitar el seguiment per part de la ciutadania, s’han concretat en prop de 4.000 projectes específics. Tot això, dóna resposta a la voluntat de màxima transparència del Govern municipal amb la ciutadania i permetre que el veïnat pugui auditar l’acció municipal.

A més, tots aquells que van participar en el procés d’elaboració dels documents durant el procés participatiu, poden trobar la traçabilitat entre les seves propostes i les accions destinades a la seva execució.

El fet de publicar el nivell de seguiment de cadascuna de les actuacions que formen part dels fulls de ruta del Govern municipal és un acte de rendició de comptes i transparència. De fet, l’Ajuntament de Barcelona és pioner en aquest àmbit, ja que hi ha d’altres iniciatives però no són tan exhaustives com la impulsada pel Govern municipal amb aquesta nova eina.

Es pot consultar en el següent enllaç: https://www.decidim.barcelona/

 

Un Pla d’Actuació Municipal dissenyat per la ciutadania

Per tal de definir el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i els deu Plans d’Actuació de Districtes (PAD), l’Ajuntament de Barcelona va llençar un procés participatiu amb una durada de més de dos mesos en el que van participar 39.049 persones -24.028 a través de la plataforma digital decidim.barcelona i 15.021 a les cites presencials- i que va permetre recollir un total de 10.860 propostes. D’aquestes, 1.300 eren les propostes de partida de l’Ajuntament de Barcelona i 9.560 han estat afegides des de la ciutadania fruit del procés.

Aquest procés es va idear per tal de poder combinar la participació presencial i la digital, de maner a que els dos nivells no estiguessin dissociats. Així, la ciutadania va poder participar a través de la plataforma digital decidim.barcelona i també en les més de 370 cites presencials que va organitzar l’Ajuntament o les organitzacions socials.

Per primera vegada, es va posar en marxa un format de participació híbrid entre la participació presencial i la digital. La participació a Barcelona s’ha articulat a través d’una plataforma digital que garanteix la transparència i la traçabilitat, tant de les propostes com de la seva discussió pública i els seus resultats.

 

Prioritzar les polítiques per al benestar de les persones

Fins a principis de gener –amb el 64’6% del mandat transcorregut- el grau d’execució general del Pla d’Actuació Municipal ha estat del 65

Pel que fa als Plans d’Actuació de Districte, l’execució és del 69% de mitjana. En concret, Ciutat Vella 76’2%; Eixample 72%; Sants-Montjuïc 64’6%; Les Corts 77’5%; Sarrià-Sant Gervasi 66’1%; Gràcia 64’4%; Horta-Guinardó 67’5%; Nou Barris 64’7%; Sant Andreu 66’7%; Sant Martí 71’9%.Compartiu aquest contingut