Eloi Badia participa a la inauguració de la Plaça Maria Mullerat : Servei de Premsa

Eloi Badia participa a la inauguració de la Plaça Maria Mullerat

09/03/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Disabte 10 de març, a les 12:00 hores es dóna nom a la Plaça Maria Mullerat, al conegut com solar de la papallona, al barri del Coll. El nom de la plaça està dedicat a aquesta dona i mestra especialitzada en l’ensenyament de nens i nenes amb necessitats especials.

L’antic solar conegut com “la Papallona” es va construir a l’espai interior d’illa definit pels carrers de Jaume Cascalls, Tirso i Pere Llobet, amb una superfície total de 1.503 m2. L’espai verd resultant va resoldre l’accés entre la plaça de Laguna de Lanao i el carrer Jaume Cascalls, amb un recorregut integrat a la xarxa de vianants que s’inicia en el Torrent del Remei i que, a través del carrer Jaume Cabrera, arriba a la plaça de Laguna Lanao.

L’Ajuntament de Barcelona va urbanitzar i enjardinar l’espai interior de l’illa amb la disposició d’espais enjardinats accessibles, que inclouen àmbits vegetals i àmbits d’estadaequipats amb mobiliari urbà, una àrea de jocs infantils i tots serveis i instal·lacions d’enllumenat, reg i sanejament.

Des de la finalització de les obres, el 9 de juny de 2015, el lloc a s’ha anomenat “Plaça de la Papallona”, ja que és la imatge a què s’assembla des d’una vista aèria.

La idea de posar-li el nom de Plaça de Maria Mullerat va sorgir de la Vocalia de Dones de l’AVV Coll-Vallcarca, i el Consell de Dones de Gràcia la va incloure en les seves propostes a laComissió del Nomenclàtor gracienc. Recordem que des del districte, hi ha el compromís de posar noms de dones als nous espais, per contrarestrar així el greuge comparatiu.

 

Qui era Maria Mullerat?

Maria Mullerat va néixer a Cambrils (Tarragona) al 1903. Va estudiar Magisteri l’any 1933. Va ser mestra municipal durant els anys de la guerra civil i va destacar en pedagogia terapèutica, molt centrada en els estudis de l’educació especial.Incansable viatgera a la recerca de noves pedagogies, va anar a França, Alemanya i Suïssa –durant l’ocupació nazi-, on va conèixer diverses institucions de nens amb dificultats intel·lectuals i també noves pedagogies actives.

Va treballar a la Clínica Mental Tres Torres com a responsable de la part pedagògica del treball d’un grup de nens en l’àrea de llenguatge. El 1963 obre el centre docent “Institución Mullerat” al carrer París, per a l’ensenyament de primària no estatal. L’any 1972, Maria Mullerat va comprar la masia de Can Mora, registrada al Patrimoni de la Ciutat, que permetia oferir un espai sa i acollidor i que alguns alumnes visquessin allà, a més de disposar d’un jardí i un espai per fer tallers. Tot i que Can Mora forma part de la vida del veïnat d’El Coll, a Gràcia, actualment pertany al Districte d’Horta-Guinardó.

L’acte d’inauguració dels jardins assistiran el regidor del Districte de Gràcia, Eloi Badia, la consellera de Dones del Districte, Àngels Tomàs, la vicepresidenta de l’associació Aspasim, Carme Sala, i la representant del grup de comunicadores de Gràcia, Conxa Garcia. També es comptarà amb l’actuació musical de la coral Mare de Déu del Coll.





Paraules clau

Gràcia/