L’Ajuntament de Barcelona alerta dels efectes perniciosos del copagament farmacèutic, incrementat l’any 2012 : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona alerta dels efectes perniciosos del copagament farmacèutic, incrementat l’any 2012

10/03/2018

El consistori se suma a la Campanya de Medicaments Solidaris que se celebra avui dissabte 10 de març i busca recollir aportacions al Fons Social del Medicament

L’Ajuntament destina 162.500 euros l’any a facilitar l’accés a la medicació de persones en situació de vulnerabilitat

L’Ajuntament de Barcelona fa una crida a la ciutadania per sumar-se a la Campanya de Medicaments Solidaris que organitza anualment l’ONG Banc Farmacèutic, i que enguany se celebra aquest dissabte 10 de març. L’objectiu d’aquesta jornada, que per primera vegada recull aportacions al Fons Social del Medicament creat per aquesta entitat, és facilitar l’accés als tractaments mèdics a totes les persones que els necessitin però que, per motius econòmics, no els tinguin garantits. Enguany, les persones voluntàries que col·laboren amb l’ONG oferiran cupons solidaris de 2,5 euros als establiments farmacèutics.
De fet, l’Ajuntament s’ha compromès directament amb aquest fenomen i des del 2016 destina una nova partida específica de 100.000 euros l’any a facilitar l’accés als medicaments a persones en situació de vulnerabilitat. Ho fa a partir del manteniment de dos convenis de col·laboració signats amb la mateixa ONG Banc Farmacèutic, amb la finalitat de facilitar recursos a aquests Fons Social del Medicament, i també amb Creu Roja, una altra entitat que també desenvolupa programes de suport a persones que requereixen ajudes per poder adquirir medicaments. L’accés a aquests programes permet fer front a les necessitats de persones amb rendes baixes que no compleixen els criteris legals per l’exempció del copagament farmacèutic, i es vehicula a través dels centres d’atenció primària en col·laboració amb el Servei Català de la Salut (CatSalut). A aquestes aportacions cal sumar els ajuts individuals concedits des dels Centres de Serveis Socials municipals, que l’any passat van suposar uns 62.500 euros.

L’entrada en vigor dels nous copagaments farmacèutics el juliol del 2012, en el marc de les mesures aprovades pel govern espanyol per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, ha suposat un greu topall per a milers de persones que han vist dificultat l’accés als medicaments. Els adults amb una renda inferior als 18.000 euros anuals han d’aportar un 40% del preu del medicament receptat pels professionals del sistema públic, mentre que els pensionistes un 10%. Aquesta situació ha obligat les entitats i algunes administracions a prendre mesures, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona amb els ajuts concedits pels Serveis Socials i els dos nous convenis subscrits en el marc de les accions recollides en la Mesura de Govern d’Acció Conjunta de Reducció de les Desigualtats Socials en Salut presentada a finals del 2015.

 

Un impost a la malaltia amb impacte en els més pobres

Amb tot, el consistori considera necessari un canvi normatiu per pal·liar una situació injusta que molts experts han qualitat com un impost a la malaltia. “És un sistema injust que demana més aportació a qui està més malalt”, ha afirmat la comissionada de Salut de l’Ajuntament, Gemma Tarafa. “Suposa una taxa addicional sobre quelcom que la ciutadania ja paga amb els seus impostos. Calen canvis urgents perquè almenys les rendes més baixes en quedin exemptes”, ha afegit.Compartiu aquest contingut