Més de 200 activitats orientaran els joves sobre el seu futur laboral en el 1r Saló de l’Ocupació Juvenil BCN : Servei de Premsa

Més de 200 activitats orientaran els joves sobre el seu futur laboral en el 1r Saló de l’Ocupació Juvenil BCN

14/03/2018

L’Ajuntament organitza el Saló entre el 14 i 16 de març al recinte de Montjuïc de Fira Barcelona

Té lloc en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball, coincidint amb el Saló de l’Ensenyament i el Saló Futura

La proposta d’aquest saló s’adreça als i les joves de Barcelona, d’entre 16 i 35 anys, sigui quina sigui la seva qualificació professional.

Estructurat en 7 espais diferents, els i les joves podran conèixer els perfils professionals que busquen diferents empreses, rebre assessorament per obrir un nou negoci, descobrir oficis poc coneguts amb bona sortida laboral, o rebre informació sobre els seus drets laborals

Hi participen més de 120 professionals, 30 empreses de diferents sectors i 78 agents entre entitats, associacions empresarials, gremis i sindicats

El primer Saló de l’Ocupació Juvenil BCN obre portes demà amb més de 200 activitats en les quals els joves podran trobar informació, orientació i assessorament sobre el seu futur laboral i de formació. El Saló està organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa i el Departament de Joventut en el marc del Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat 2016-2020 i és d’entrada gratuïta.

 

El Saló se celebrarà entre els dies 14 i 16 de març al recinte firal de Montjuïc en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball, en la qual també estan programats el Saló de l’Ensenyament (14-18 de març) i el Saló Futura (16 i 17 de març). El Saló de l’Ocupació Juvenil neix amb la intenció de completar aquesta oferta i d’esdevenir una font d’oportunitats i una guia per a tots aquells joves que vulguin iniciar o millorar la seva trajectòria laboral.

Laia Ortiz ha afirmat que “els Saló és una iniciativa en la que hem treballat des de Barcelona Activa i des del Departament de Joventut de l’Ajuntament en estreta col·laboració amb altres institucions. Un dels principals reptes que tenim a la ciutat és abordar l’alta taxa d’atur juvenil que tenim en el conjunt del país, i també a la ciutat de Barcelona. Hem volgut dissenyar un saló fet a mida de les necessitats dels joves que es troben desorientats, perquè trobin itineraris que els encaixin. I ho hem fet de manera que puguin connectar tots els agents implicats per encarar el repte de l’atur juvenil. Hem treballat amb sindicats i moviment juvenil perque el repte és combatre la precarietat. No reduir la taxa d’atur a qualsevol preu. Apostem per assessorar en drets laborals i treballar empreses que garanteixin minim 1000 euros i 6 mesos de contracte”.

L’oferta del Saló està estructurada en 7 espais:

• Coneix
Aquest és l’apartat de benvinguda institucional al visitant, estructurat a partir de mostradors compartits on les institucions de l’Ajuntament i la Generalitat que treballen en formació i ocupació dels joves explicaran als visitants els serveis de què disposen. L’espai vol connectar els joves amb els serveis de recerca de feina i informació juvenil: Barcelona Activa, Punts InfoJove, Fundació Barcelona Formació Professional, Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Des d’aquests punts s’ atendrà els i les joves, els orientaran sobre la ruta dins el saló que més s’adequa a les seves necessitats i també es podrà fer la inscripció a Garantia Juvenil.

• Apropa’t
En aquest espai, els joves podran entrar en contacte amb representants d’una trentena d’entitats que treballen facilitant la incorporació i l’acompanyament dels joves en el mercat laboral. En total, hi participaran una quarantena d’entitats del tercer sector, entre elles Creu Roja, Fundació Intermedia, Salesians Sant Jordi, Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà, Fundació ONCE, Femarec, Trinijove, Fundació Formació i Treball, Fundació Èxit, Autoocupació, Institut de serveis de formació Tadel o Insercoop. Juntament amb la informació individual, les entitats oferiran més de 20 xerrades.

• Descobreix
Està concebut com un espai on els i les joves poden descobrir i conèixer ocupacions i oficis poc coneguts a través d’audiovisuals i demostracions en directe. Entitats, associacions empresarials i professionals d’escoles de gremis i Cases d’oficis de Barcelona Activa explicaran en què consisteix la seva professió i organitzaran tallers perquè es pugui tenir un primer contacte amb l’ofici. A banda, s’han organitzat més de 40 xerrades i presentació de vídeos per donar a conèixer diferents oficis.
En aquest apartat, els visitants tindran a la seva disposició un programa informàtic que permetrà realitzar un test d’interessos professionals amb què es coneixerà al moment el tipus de feina o sector professional que encaixa més amb els interessos, habilitats i competències de cada persona. Així mateix, també es donarà a conèixer el programa Enllaça de mentoratge i la Guia Posa’t en valor, per reconèixer les habilitats adquirides en l’experiència associativa.

• Assessora’t
En aquest apartat hi ha previstes més de 25 xerrades sobre els drets i deures dels treballadors i assessorament laboral individual per als visitants. També s’habilitarà una “bústia del treball digne” on es recolliran exemples de males pràctiques o experiències negatives que ajudin a detectar possibles vulneracions de drets. L’assessorament individual als joves el faran representants de les entitats sindicats juvenils, les assessores laborals del departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona i a través del Punt de Defensa del drets laborals de Barcelona Activa. Es comptarà també amb la col·laboració de la Inspecció de treball de la Generalitat de Catalunya.

• Preparat i Comparteix
L’apartat s’estructurarà en dos subespais, un adreçat a joves (Prepara’t) i l’altra als professionals (Comparteix).
Al “Prepara’t” tindran lloc més de 30 activitats, entre tallers i xerrades on s’assessora els i les joves perquè sàpiguen com actuar quan busquen feina, entrenar-se en algunes tècniques, conèixer quines són les eines i canals més eficaços i quins recursos en disposa a la ciutat de Barcelona Entre altres activitats, s’oferirà la possibilitat de participar en un ¨”Escape room”: supera el procés de selecció , aprenentatge de tècniques per a les entrevistes en “Brilla a l’entrevista” o poder gravar un Videocurrículum seguint els consells de persones expertes.
“Comparteix” és l’espai adreçat a professionals que treballen en inserció laboral i població jove, on podran conèixer bones pràctiques, estudis i metodologies innovadores. En aquest apartat s’ubica un auditori per a 70 persones on es presentaran durant els tres dies més de 20 activitats en diferents formats i experiències sobre el sector de l’ocupació juvenil a la ciutat

• Emprèn
Espai dedicat a que el/la jove descobreixi el món de l’emprenedoria i com dur a terme nous projectes empresarials, explorant noves formes d’economia més col·laborativa, empreses socials i altres estructures que donen suport als i les emprenedores.
Una zona oberta amb la presència de diferents entitats i punts d’assessorament presidirà aquest espai en el qual els visitants podran entrevistar-se amb professionals de Barcelona Activa, Catalunya Emprèn, i Cambra de Comerç de Barcelona entre un conjunt de 9 entitats que treballen per facilitar l’impuls i acompanyament d’iniciatives emprenedores amb persones joves i podran trobar els serveis existents a la ciutat per donar suport a les persones que volen posar en marxa el seu propi negoci. Aixi mateix, també s’oferirà un conjunt de tallers i presentacions de projectes i espais existents adreçats a promoure la creació d’empreses i noves formes d’empreses i d’emprenedoria col·lectiva.

• Salta al món laboral
35 empreses o agents sectorials explicaran als i les joves les principals característiques i necessitats de sectors professionals claus a la ciutat i que contracten perfils joves, tals com el Comerç i l’alimentació, el lleure, el sector de serveis a les persones, el sector de la indústria 4.0, el sector i activitats afins al Mobile, així com les oportunitats i canals per accedir a l’oferta pública d’ocupació. Empreses vinculades als diferents sectors esmentats explicaran com funcionen els seus processos de selecció i els aspectes que més valoren, els perfils professionals que necessiten, i les ofertes laborals que poden tenir en previsió de publicar o tenen actives en l’actualitat. En aquest apartat també participarà la Xarxa Universitària per l’Ocupació amb la presència de les borses de treball de les principals universitats. I les persones podran accedir a la Plataforma Empresa – Ocupació de Barcelona Activa la Borsa Barcelona Treball amb les ofertes actives durant els dies del saló i que compleixen els requisits del protocol de qualitat establert d’un mínim de durada de 6 mesos i no inferior a 1.000 €.Compartiu aquest contingut