L’Ajuntament de Barcelona denuncia l’incompliment per part d’Agbar del conveni de col·laboració en matèria de pobresa energètica : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona denuncia l’incompliment per part d’Agbar del conveni de col·laboració en matèria de pobresa energètica

15/03/2018

El consistori fa arribar un requeriment a Aigües de Barcelona per demanar-li una rectificació i que compleixi amb l’acord signat al mes de desembre passat

El conveni de col·laboració, a banda de pactar l’extinció dels deutes acumulats per part de famílies vulnerables, contemplava la seva aplicació “de forma simultània” a partir de “mecanismes de col·laboració” entre l’empresa i l’Ajuntament

El Plenari del Consell Municipal ja va aprovar el passat octubre l’exempció de la taxa municipal del clavegueram i la condonació del deute acumulat en el cas de les famílies vulnerables, una decisió que segueix plenament vigent

L’Ajuntament de Barcelona ha enviat un requeriment a l’empresa Aigües de Barcelona per tal que doni compliment de manera àgil i efectiva al conveni de col·laboració en matèria de pobresa energètica i subministrament d’aigua que el consistori i la companyia van signar el passat 22 de desembre. El requeriment arriba després de d’observar l’incompliment que ha fet fins ara Agbar d’allò que es va comprometre i, gràcies a la feina diària dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE), un cop comprovat que l’empresa està enviant cartes a famílies en situació de vulnerabilitat en la qual incorpora informació falsa i que pot generar dubtes artificials.

En concret, l’Ajuntament veu amb preocupació que Agbar asseguri en aquestes cartes que les famílies en risc d’exclusió residencial mantenen un deute amb l’administració local per l’impagament de la taxa de clavegueram, quan és un fet públic i notori que el Plenari del Consell Municipal ja va aprovar el passat mes d’octubre l’exempció d’aquest impost i la condonació del deute acumulat, una circumstància que segueix plenament vigent i que ha estat una de les principals reclamacions en matèria de pobresa energètica per part de l’actual Govern Municipal. A més a més, el conveni signat amb la companyia, i del qual es va informar el passat mes de febrer, estableix clarament que ambdues parts establiran “mecanismes de col·laboració” per extingir els deutes de les famílies en situació de risc d’exclusió residencial i que aquests mecanismes s’aplicaran “de forma simultània”. És per aquesta raó que el consistori considera que l’actuació d’Agbar vulnera els pactes subscrits i demana a la companyia que en el termini d’un mes acrediti la notificació als seus usuaris d’una rectificació d’aquest punt. En cas contrari, l’Ajuntament de Barcelona entendrà que s’han incomplert els compromisos i les obligacions assumides i, si ho considera oportú, donarà per extingit el conveni i exercirà la pertinent reclamació pels danys i els perjudicis que la companyia hagi pogut ocasionar a l’administració pública amb la seva actuació unilateral.

La utilització de les persones més vulnerables i en risc d’exclusió per a finalitats polítiques és una pràctica inadmissible i una línia vermella que no s’hauria de creuar mai, més encara si prové d’una empresa de l’àmbit privat amb beneficis anuals milionaris obtinguts gràcies al subministrament d’un servei bàsic que l’Ajuntament defensa com un dret irrenunciable. Hi ha un altre factor que demostra la manca de coresponsabilitat d’Agbar i fins i tot la seva mala fe, com és el fet que malgrat que l’Ajuntament fa setmanes que demana la informació sobre usuaris vulnerables per poder aplicar l’extinció de la seva part del deute (una informació de la qual només disposa la companyia), l’empresa va fer justament dimarts passat a les 23.19 hores de la nit el primer enviament, tot i que de forma parcial i limitada, i només després d’haver enviat les cartes en les quals acusa l’Ajuntament de no fer res per actuar contra la pobresa energètica. Per aquest motiu, i a banda del requeriment, el consistori també ha cursat una petició formal a la companyia perquè faci arribar aquesta informació el més aviat possible i ho faci en un format que permeti treballar-hi. En resum, una rectificació del joc brut que ha practicat fins ara en determinats moments.

En qualsevol cas, l’Ajuntament de Barcelona vol reiterar la seva satisfacció pel conveni de col·laboració subscrit el passat mes de desembre amb Agbar per lluitar de manera conjunta contra la pobresa energètica. Aquest acord instaura un protocol i uns terminis clars per comunicar els possibles talls de subministrament i garantir que cap família vulnerable es quedi sense aigua. També suposa un canvi de paradigma en la relació de la companyia amb les persones vulnerables de la ciutat i introduïa aspectes que mai abans s’havien posat sobre la taula, com és la impossibilitat de reclamar telefònicament deutes impagats, la creació d’una finestreta única per fer els tràmits o bé la provisió de la informació necessària perquè el consistori sàpiga tots els impagaments i avisos de tall que es produeixen anualment a la ciutat. Per aquesta raó, l’Ajuntament de Barcelona encoratja a Agbar a posar en pràctica tots aquests compromisos i treballar plegats pel desplegament efectiu del conveni i seguir fent de la ciutat un referent en la lluita contra la pobresa energètica.

 

______________________________

Material relacionat:

> VÍDEO DE LA DECLARACIÓ: Descarregar arxiu alta qualitat

> ÀUDIO DE LA DECLARACIÓ: Descarregar arxiu alta qualitat

______________________________Compartiu aquest contingut