L’Ajuntament de Barcelona celebra la condemna de presó per agressió a una persona sense sostre : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona celebra la condemna de presó per agressió a una persona sense sostre

19/03/2018

La condemna ha quedat substituïda per la realització de dos programes formatius, un sobre Drets Humans i acceptació de la diversitat i l’altre de prevenció de delictes violents

Un jutjat de Barcelona ha condemnat a 9 mesos de presó a l’agressor d’una persona sense sostre a l’octubre de 2016, en un caixer del carrer Viladomat. El jove, que anava acompanyat d’un amic, va agredir-lo i el va amenaçar de mort. L’home va haver de ser atès en un centre hospitalari per ser tractat de les ferides i va denunciar l’agressió. Davant de la gravetat dels fets, l’Ajuntament de Barcelona va activar els seus serveis jurídics per a presentar-se com a acusació popular, treballant conjuntament amb la Fiscalia de Delictes d’Odi.

En la celebració del judici, i en un acte de conformitat amb l’acusat, es va establir, per a l’agressor, una pena de 9 mesos de presó per un delicte contra la integritat moral amb l’agreujant d’abús de superioritat, i un mes més per un delicte lleu de lesions. La condemna ha quedat substituïda per la realització de dos programes formatius, un sobre Drets Humanis i acceptació de la diversitat i l’altre de prevenció de delictes violents.

Per a l’altre jove, es va acordar una condemna de sis mesos de multa per un delicte d’omissió del deure d’impedir delictes.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, ha explicat que aquest “és un cas greu d’aporofòbia, o odi contra els més pobres, una expressió d’intolerància que es manifesta sobretot contra les persones sense llar i que no hauria de queda mai impune”. “Aquestes són les persones més desprotegides de la societat, ja que es troben al carrer, en situació de vulnerabilitat i sense llaços familiars o socials que puguin donar resposta a l’agressió”, ha subratllat Asens, que ha recordat que hi ha estudis d’entitats especialitzades que alerten que una de cada tres persones sense llar ha estat insultada o ha rebut un tracte vexatori, mentre que una de cada 5 ha estat agredida físicament. Cal tenir en compte que la immensa majoria d’aquest tipus d’agressions no es denuncien.

L’Ajuntament de Barcelona considera urgent que el Codi Penal reconegui l’especial vulnerabilitat que les persones sense llar tenen davant els delictes basats en la intolerància, recollint la situació de pobresa i exclusió com una característica a protegir. Aquesta modificació del Codi Penal, permetria actuar amb major contundència en les condemnes.Compartiu aquest contingut