L’Ajuntament de Barcelona destina 1,25 M€ anuals a fomentar l’activitat econòmica sostenible i l’ocupació de qualitat al districte d’Horta-Guinardó : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona destina 1,25 M€ anuals a fomentar l’activitat econòmica sostenible i l’ocupació de qualitat al districte d’Horta-Guinardó

03/04/2018

El Pla de Desenvolupament Econòmic 2018-2022, liderat per Barcelona Activa i el Districte d’Horta-Guinardó, inclou un total de 33 mesures per millorar les oportunitats laborals de les persones en atur, promoure el treball digne i dinamitzar el teixit econòmic i comercial

El pla preveu ampliar els recursos d’orientació laboral i programes ocupacionals amb nova activitat a Ca N’Andalet i al Mas Guinardó

Alhora es crearà un nou espai de cotreball innovador amb retorn social a la Clota de 360m2 per a persones emprenedores de diversos perfils i professions diferenciat de l’oferta habitual d’aquest espais

També s’impulsaran projectes que generen activitat econòmica promoguts per entitats del territori

El Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE) d’Horta-Guinardó 2018-2022 està dotat amb un pressupost mínim d’1,25M€ anuals i recull 33 mesures per fomentar l’activitat econòmica sostenible i de qualitat al districte, millorar les oportunitats laborals de les persones en situació d’atur, promoure el treball digne i dinamitzar el teixit comercial de la zona. L’objectiu és potenciar aquella activitat econòmica arrelada al territori i al servei de les persones que viuen i treballen al districte i fomentar i acompanyar alhora a les iniciatives socioeconòmiques existents i/o que es volen desenvolupar.

Segons primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, “fer economia de proximitat, economia porta a porta és, en realitat, fer la gran economia de la ciutat”. “Parlem d’iniciatives econòmiques que no es fan un cop l’any, com els grans esdeveniments, sinó d’economia dels 365 dies a l’any feta amb la gent, amb actors socials i econòmics que viuen a la ciutat i es quedaran a la ciutat”, ha dit. Pisarello ha subratllat que els PDE “son fruit d’una opció ideològica i d’un model econòmic innovador, inclusiu i sostenible que es basa en un principi bàsic: no desaprofitar el talent de la gent, no deixar ningú enrere i donar sortida a qui se sent aïllat i a la intempèrie, donant suport a la ocupació i iniciatives econòmiques”.

La regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal ha subratllat la necessitat de “donar suport a iniciatives i activitats econòmiques en un districte molt residencial, on és vital i pren un caràcter especial la dinamització de petites empreses i l’atenció a les persones amb atur”. Vidal ha destacat l’existència al territori de projectes socials i d’iniciatives d’economia social i solidària, com ara d’atenció a persones amb discapacitat psíquica i física o joves en risc d’exclusió que “han de rebre tot el suport municipal perquè puguin generar feina i ocupació de qualitat en les persones que més ho necessiten al territori”, ha dit.

El PDE és el full de ruta que marca l’estratègia pels propers anys, liderat per Barcelona Activa i el districte d’Horta-Guinardó, i treballat conjuntament de la mà dels actors del propi territori. En la seva elaboració hi han participat 78 persones de 37 entitats o actors d’aquest àmbit. El pla respon a la nova política de desenvolupament econòmic de proximitat que impulsa políticament el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum des de l’agència municipal i busca solucionar les necessitats de les persones que habiten a cada barri, tenint en compte les dinàmiques que cal revertir i les potencialitats de cada part de la ciutat. Aquest és el cinquè PDE que s’ha presentat al llarg del mandat i, properament, es presentarà l’últim, el de Sant Martí.

Els PDE és una nova eina de política econòmica que consisteix en un full de ruta a cinc anys vista que integra el conjunt d’actuacions que impulsen els diferents operadors i entitats del territori i que es converteix en una estratègia consensuada i compartida amb actors del territori per acompanyar, en clau de proximitat, el desenvolupament local i econòmic.

 

S’amplien els recursos d’orientació laboral i els programes ocupacionals

A Horta-Guinardó la incidència de l’atur se situa per sobre de la mitjana de la ciutat. A més, d’entre les persones del districte que es troben sense feina, l’atur de llarga durada té una especial incidència al districte: un 40% de les persones fa més d’un any que estan fora del mercat laboral, mentre que la mitjana de la ciutat se situa en un 35,48%.

Per aquest motiu, en el marc del PDE s’han dissenyat mesures per lluitar contra les situacions de pobresa laboral, així com per incrementar les possibilitats d’inserció de les persones desocupades. L’objectiu és acostar els serveis d’ocupació municipals a diferents barris de la ciutat per a que siguin més accessibles i la gent tingui més oportunitats per poder-se preparar a l’hora de buscar feina, de millorar el seu perfil professional o d’ampliar coneixements en una determinada especialitat per ser més competent al mercat laboral.

Aquest any, Barcelona Activa ha convertit Ca N’Andalet en l’espai de referència a Horta-Guinardó per a tothom que es trobi a l’atur. S’ha posat en marxa l’Espai de Recerca de Feina on s’ofereix assessorament expert per identificar ofertes de treball, adaptar el currículum i preparar la candidatura per a processos de selecció.

A més, l’agència municipal també ha creat una oferta permanent de formació de curta durada per preparar el procés de recerca de feina, desenvolupar competències professionals i conèixer les tendències del mercat de treball. Les sessions es duran a terme a Ca N’Andalet i Mas Guinardó, amb l’objectiu d’acostar els serveis a aquelles persones que tenen major dificultat d’accés al mercat o que necessiten recursos per millorar la seva situació laboral. Així mateix, Ca N’Andalet també és l’espai de referència on es duen a terme els programes d’orientació professional i inserció laboral, 30 Plus i UBICAT, així com tota la formació técnico-professional en sectors que estan generant ocupació.

Durant aquest any es preveu atendre des del districte a més de 3.000 persones en situació d’atur a través de l’oferta de formació i assessorament que s’ha posat en marxa.

Finalment, també s’està dissenyant un nou protocol d’ocupació a Horta-Guinardó, a replicar a tota la ciutat, per tal que Barcelona Activa pugui proposar candidats que visquin al Districte davant les ofertes laborals de les empreses del mateix territori.

 

Nou espai de cotreball de la Clota de 360m2

A principis 2019, l’Ajuntament obrirà a Horta-Guinardó un nou espai municipal de cotreball al barri de La Clota, a l’avinguda de l’Estatut. Es tracta d’uns 360 m2, actualment en desús, que es posaran a disposició de persones emprenedores amb projectes en àmbits estratègics i que hauran de donar suport a iniciatives o entitats del territori com a contraprestació per l’ús de l’espai, contribuint al desenvolupament d’aquest.

Amb aquest projecte es persegueix un doble objectiu: d’una banda, impulsar l’activitat econòmica d’un districte majoritàriament residencial i que representa un 5,9% de la superfície total de la ciutat destinada al teixit empresarial i, d’altra banda, recuperar locals buits com a actius del barri, ja que s’ubicarà a 4 locals que estan en desús a l’avinguda de l’Estatut i que actualment són propietat del Patronat de l’Habitatge.

Aquest espai de cotreball presenta alguns aspectes innovadors i es que no es limitarà a un espai d’oficina sinó que comptarà amb una cuina equipada i amb un parell de tallers compartits i col•laboratius on fer activitats manuals, artesanals i oficis com ara disseny de moda, educació en robòtica o impressió 3D, reparació de bicicletes o art plàstica. D’aquesta manera es busca generar espais de cotreball dirigit a professions i perfils sociolaborals diferents a l’oferta de cotreball de la ciutat. A més, també es treballa perquè aquestes zones puguin convertir-se en sales de formació. Es preveu acollir entorn a una seixantena de persones i l’objectiu és iniciar les obres d’adequació dels locals el mes de setembre i iniciar la seva activitat el primer trimestre de 2019. La inversió inicial serà de 350 mil euros.

També s’ha realitzat un estudi que conclou amb la definició de 5 models de negoci potencialment viables a la zona on anirà l’espai de cotreball per tal de proposar sectors i àmbits especialment atractius per a l’emprenedoria (aquest estudi s’ha fet també als barris de Guinardó i Teixonera per tal de dinamitzar algunes zones).

 

132.000€ a projectes que generen activitat econòmica promoguts per entitats del territori

En un altre àmbit, durant el 2017 s’ha donat suport a 13 projectes generadors d’activitat econòmica promoguts per entitats del territori amb 132.480€ euros en conjunt a través de noves subvencions per a l’activitat econòmica: “Impulsem el que fas” i la subvenció específica d’Economia Social i Solidària, durant 2017.

Aquesta línia de suport econòmic es manté i també es continua amb la línia d’assessorament integral a entitats del districte que facin o vulguin fer projectes de desenvolupament local, amb una mirada especial a aquells projectes socioeconòmics que comptin amb la implicació de persones en situació de risc d’exclusió social, com és el cas del projecte Cuina per l’Ocupació, que es concretarà en l’obertura d’un espai a la ronda del Guinardó. Aquest és un projecte ocupacional, a través del qual joves en risc d’exclusió social podran formar-se i ser contractats, al mateix temps que es fomenta l’alimentació saludable.

 

Districte pioner en l’aplicació de l’Economia del Bé Comú

El Districte d’Horta-Guinardó ha implementat el criteris del Balanç de l’Economia del Bé Comú en la seva gestió, i començarà la seva difusió entre altres actors i sectors, amb l’horitzó d’esdevenir territori del bé comú. El districte ha estat pioner en l’aplicació de criteris socials i mediambientals en la seva gestió seguint amb el Balanç del Bé Comú. En aquest marc, durant l’últim any s’ha realitzat un compendi per a la contractació responsable per promoure una contractació més social, sostenible i transformadora i es vol promoure que altres actors i sectors, especialment l’empresarial, es sumin al Balanç de l’Economia del Bé Comú.

 

Impuls a Sant Genís i a la Teixonera

Finalment, de la mà de Pla de Barris, s’impulsaran especialment els barris de Sant Genís i La Teixonera, amb projectes adreçats a la recuperació social, econòmica i comunitària de la muntanya de Collserola, entre d’altres.

En aquests barris, i en coordinació amb l’Eix Muntanya d’Economia Social i Solidaria s’ha definit el projecte de dinamització dels entorns de la Masia de Can Soler a partir d’un procés comunitari participatiu, on es recull la recuperació d’antics usos com els vinculats amb agroecologia. A més, s’estan promovent i impulsant projectes ocupacionals vinculats als serveis sanitaris i de cures, centrats específicament en l’atenció a persones grans, i altres de promoció de l’Economia Social i Solidària.

 

Document relacionat

Nota de premsa: L’Ajuntament de Barcelona destina 1,25 M€ anuals a fomentar l’activitat econòmica sostenible i l’ocupació de qualitat al districte d’Horta-GuinardóCompartiu aquest contingut