L’Ajuntament compra l’edifici del carrer Elkano 61 al barri del Poble-sec, a través del dret a tanteig : Servei de Premsa

L’Ajuntament compra l’edifici del carrer Elkano 61 al barri del Poble-sec, a través del dret a tanteig

12/04/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit exercint el dret al tanteig l’edifici del carrer Elkano, 61, al barri del Poble-sec, que l’entitat Anida Operaciones Singulares (vinculada a BBVA) tenia previst vendre a Sky Holdings 2005 i Dirot Spain SL. Aquesta adquisició, que  suposa una inversió total de 2,8 milions d’euros (sumant el preu de compra i les obres que es preveu que s’hauran de realitzar en alguns pisos per adequar-los i posar-los a punt).

Així doncs, amb aquesta compra l’Ajuntament de Barcelona frena una nova operació que podia haver tingut un caràcter especulatiu. I alhora avança en un dels objectius que marca el seu full de ruta pel que fa a les polítiques públiques d’habitatge, que és l’ampliació del parc públic de lloguer assequible a través de tots els mecanismes al seu abast: des de l’expropiació de pisos buits, fins a la mobilització de pisos de lloguer privat cap al lloguer assequible, passant per les compres a través de l’exercici del dret de tanteig i retracte allà a on es compleixen determinats requisits com ara estar situades en una zona d’alta demanda, que econòmicament l’operació es pugui justificar d’acord amb les instruccions internes municipals que relacionen el cost amb l’oportunitat i l’interès general, o que s’hi trobin situacions de vulnerabilitat, entre altres.

L’Ajuntament de Barcelona formalitzarà ara els contractes de lloguer amb les famílies que viuen en aquests pisos, d’acord amb cadascuna de les situacions econòmiques i socials que es troben. A més a més, té previst fer les reparacions i les millores en aquells habitatges en els quals ha detectat que cal fer actuacions de condicionament, sobretot en banys i cuines.

 

Altres adquisicions d’edificis al districte de Sants-Montjuïc

Aquesta no és la primera adquisició d’habitatges que realitza l’Ajuntament al territori de Sants-Montjuïc. Al juny ade 2017 va adquirir l’edifici del carrer Leiva 37, en aquest cas exercint el dret a retracte. Amb aquest retracte es va aturar la compra que anava a fer el fons d’inversió Vauras Investment SL de l’edifici. Qui va vendre l’immoble va ser Anida Operaciones Singulares SA, propietat de l’entitat financera BBVA. Les famílies llogateres que vivien en aquest edifici del barri d’Hostafrancs, amb 14 habitatges, havien denunciat públicament que estaven essent víctimes de pressions i assetjaments i per aquest motiu l’Ajuntament va decidir intervenir.

Una altra adquisició realitzada recentment ha estat la de l’edifici del carrer de Rossend Arús, 36-38, al barri de Sants, en aquest cas exercint el dret al tanteig. Es va formalitzar al mes de gener passat. Es va adquirir a l’entitat financera Building Center SAU. L’edifici té 4 pisos que es rehabilitaran a través de l’adjudicació en masoveria urbana mitjançant una licitació pública.

Per altra banda, l’Ajuntament ha comprat 4 pisos situats de manera aïllada en diferents finques dels barris de la Marina del Port, el Poble-sec, i Hostafracs (2 es van comprar al Banc Sabadell, i els altres 2 a BBVA). A la vegada, l’Ajuntament està gestionant a través de la cessió per ús de fruit 14 habitatges arreu del districte, procedents d’entitats financeres, en concret de la Sareb (8), i Building Center (6).

Així doncs, entre compres i cessions, l’Ajuntament ha adquirit a Sants-Montjuïc un total de 52 pisos (del total dels 493 que han estat adquirits arreu de la ciutat de Barcelona i pels quals s’ha invertit un total de 40 milions d’euros).

Per altra banda, han estat mobilitzats 136 pisos del districte des del lloguer privat cap al lloguer assequible, de manera que en aquests moments al districte de Sants-Montjuïc hi ha un total de 1.386 pisos de lloguer per sota del preu de mercat, és a dir un 1,78% del total del parc residencial de lloguer d’aquest territori.





Paraules clau

habitatge/ Sants-Montjuic/