El Parc d’Atraccions Tibidabo es converteix en un gran laboratori científic : Servei de Premsa

El Parc d’Atraccions Tibidabo es converteix en un gran laboratori científic

13/04/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El regidor Eloi Badia, president de PATSA i B:SM, ha destacat la importància que suposa “posar el Parc a disposició de la ciència i l’educació perquè els alumnes puguin experimentar en primera persona”

Més de 2.000 alumnes realitzen experiments a les atraccions del Parc, en una jornada organitzada amb el Grau d’enginyeria Física de la UPC

El Parc d’Atraccions Tibidabo s’ha convertit durant el dia d’avui en un laboratori científic. La jornada d’experimentació Fisidabo, organitzada pel Parc conjuntament amb el Grau d’Enginyeria Física de la UPC ha permès a més de 2.000 alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat, realitzar diversos experiments de Física utilitzant les atraccions.

El regidor Eloi Badia, president de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) i PATSA, ha destacat la importància que “el Parc d’Atraccions Tibidabo es transformi en un gran centre d’investigació per aproximar la ciència als alumnes”. Badia també ha comentat que “és un privilegi poder establir una activitat així amb la UPC posar el Parc a disposició de la ciència i l’educació perquè els alumnes d’ESO i Batxillerat puguin experimentar la Física en primera persona“.

 

 

Per la seva banda el rector de la UPC, Francesc Torres, s’ha felicitat pel fet que “la col•laboració amb la ciutat permet estretir llaços amb la comunitat educativa” i “acostar la ciència i enginyeria al jovent es molt bo per fomentar vocacions en el alumnes”.

L’objectiu d’aquesta jornada és que els alumnes aprenguin física prenent part del procés d’aprenentatge de forma activa en un entorn lúdic. D’aquesta manera, aquells conceptes que poden ser difícils d’explicar a una pissarra es poden experimenta en primera persona, i els alumnes poder calcular i mesurar els conceptes. Entre els experiments que s’han dut a terme estan, per exemple, el de calcular la sensació d’ingravidesa a l’atracció del Piratta o el moviment circular al Diavolo.

També té lloc el projecte Fisidabo Hipàtia, en el que 3 grups de Batxillerat Internacional del programa de Ciènces i Matemàtiques CELLEX porten a terme l’experiment que ells mateixos han creat i dissenyat. L’any passat, dos dels projectes de Fisidabo Hipàtia van ser publicats a la revista European Journal of Physics.

 

Activitats científiques el cap de setmana

El 14 i 15, tots els visitants que s’apropin al Parc podran gaudir de diversos espectacles i tallers de ciència, on realitzaran experiments a la vegada que aprenen sobre figures com Arquímedes, Newton o Stephen Hawking.

Les activitats que es faran són les següents:

Llums i fotons: espectacle clown on els participants es convertiran en fotons de llum per endinsar-se en la física quàntica i l’experiment del gat de Schrödinger.

Corioli i planetes: a l’avió del Tibidabo es podrà comprovar com és possible que un avió pugui volar de Barcelona a Sidney mentre la Terra dóna voltes.

Òptica i percepció: Al Miramiralls, amb aigua, vidre, glicerina, un mirall que es corba o una lent que no ho sembla, es descobrirà com la llum es reflecteix i es refracta formant imatges. Però el que es veu de vegades s’allunya de la realitat!

Pèndol i massa: Amb experiments senzills descobrirem que la natura està plena de pèndols, de petits i de molt grans com el vaixell Piratta, on es sent la mateixa sensació que els astronautes que treballen a una estació espacial.

Newton i energia: què fa que un coet voli? S’experimentarà l’energia fent volar una ampolla d’aigua amb una simple manxa de bicicleta

Aigua i Arquímedes: Si posem un tros de ferro en una galleda plena d’aigua, el ferro anirà cap el fons. Llavors, per què els vaixells de ferro no s’enfonsen?

Estrelles d’Stephen Hawking: Pintem estrelles, nebuloses planetàries i galàxies sobre paper, alhora que fem un petit homenatge a Stephen Hawking.

Química i elements: Tots estem formats per cosetes molt petites: química. Recolzament al taller de pintura.

Ciències Naturals: Dos científics expliquen diferents conceptes de ciència, a partir de diferents dinàmiques com són els contes i els micro tallers participatius.

Diumenge 15 d’abril es celebrarà un espectacle de cloenda a càrrec del científic Dani Jiménez, presentador del programa Dinàmiks al Super3, que estarà acompanyat de tots els científics de les activitats anteriors. Es tracta d’un espectacle participatiu on els visitants podran experimentar amb el nitrogen líquid, i com el seu comportament pot ser màgic, en un ambient festiu.





Paraules clau

educació/ lleure/