L’Ajuntament crearà un Observatori del Comerç per posar a disposició de la ciutadania els estudis i dades del sector : Servei de Premsa

L’Ajuntament crearà un Observatori del Comerç per posar a disposició de la ciutadania els estudis i dades del sector

13/04/2018Temps estimat de lectura: 3 minuts

Es dóna així resposta a una demanda reiterada del sector, que ha fet palès al consistori la necessitat de disposar de forma ràpida i clara de la informació disponible sobre l’evolució del comerç i de l’economia local

Els diferents districtes podran encarregar estudis més aprofundits sobre la situació concreta de les diferents zones comercials de la ciutat

A finals de 2017, el comerç ocupava 151.368 persones a Barcelona, amb un augment de l’1,3% respecte l’any anterior

La facturació del comerç a la ciutat va assolir l’any 2017 els 35.706,6 milions d’euros, després d’experimentar un increment del 2,6%, que representa la millor evolució dels darrers anys.

L’Ajuntament posarà en marxa un Observatori del Comerç, amb l’objectiu de donar suport a la ciutadania, els comerciants, i al mateix consistori en la presa de decisions sobre el sector. L’Observatori estarà ultimat a començaments de 2019, i en els propers mesos es crearà l’espai virtual on es podran consultar ja els estudis i les dades del sector de Barcelona.

El nou òrgan permetrà analitzar les tendències, conèixer els moviments i trobar noves fórmules per al comerç de proximitat de la ciutat, no tan sols des del punt de vista local, sinó tenint en compte la lògica global que el sector necessita per donar resposta a una clientela cada cop més diversa. A la vegada, l’Observatori neix amb la voluntat de proporcionar als comerciants, de forma individual, les dades concretes que els ajudin a prendre les decisions més adients per enfocar el futur del seu negoci.

Es dóna així resposta a una demanda reiterada del sector, que ha fet palès al consistori la necessitat de disposar de forma ràpida i clara de la informació disponible sobre l’evolució del comerç i de l’economia local.

A banda de les dades disponibles a través dels estudis i informes, els diferents districtes o eixos comercials podran encarregar estudis més aprofundits sobre la situació concreta de les diferents zones comercials de la ciutat.

En aquest sentit, l’Observatori inclourà els següents continguts:

– anàlisis i estudis acadèmics encarregats per la direcció de Comerç de l’Ajuntament. Pel que fa al 2017, s’han encarregat els següents estudis:
– informes específics sobre nínxols de demanda
– tendències dels diferents barris de la ciutat
– compilació de la normativa vigent en matèria de comerç
– exemples de casos d’èxit que puguin orientar altres establiments
– bones pràctiques comercials que aportin valor al teixit comercial
– càpsules de coneixement sobre temàtiques diverses d’interès per als professionals.

 

El comerç a Barcelona

A finals de 2017, el comerç ocupava 151.368 persones a Barcelona, de les quals 96.530 treballaven en el sector minorista (63,8%) i 54.838 en el majorista. L’ocupació al comerç barceloní registra un augment de l’1,3%, una evolució similar a les de l’àmbit Metropolita (1,3%) i Catalunya (1,2%).

D’aquesta manera, el pes del comerç en el conjunt dels llocs de treball de la ciutat al final de 2017 assoleix el 14,4%, la qual cosa confirma la importància cabdal que manté aquest sector en l’economia barcelonina. Les dades d’ocupació del comerç han tancat l’any amb magnituds molt semblants a les de desembre de 2008. Després d’un fort ajust inicial fins al quart trimestre de 2009 i l’estabilització del 2010, torna a baixa durant el trienni 2010-2013 i es recupera a partir de 2014, impulsada per la millora de la demanda interna.

En acabar l’any 2017, el sector constituïa la primera activitat econòmica de la ciutat quant a nombre de centres de cotització i representava el 21,5% del teixit empresarial de Barcelona, amb 16.164 centres. La facturació del comerç a la ciutat va assolir l’any 2017 els 35.706,6 milions d’euros, després d’experimentar un increment del 2,6%, que representa la millor evolució dels darrers anys.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
comerç/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina