Barcelona rep i treballa amb les noies i adolescents del Technovation Challenge adreçat a resoldre problemes a través de la tecnologia : Servei de Premsa

Barcelona rep i treballa amb les noies i adolescents del Technovation Challenge adreçat a resoldre problemes a través de la tecnologia

18/04/2018Temps estimat de lectura: 4 minuts

Una cinquantena de noies i adolescents han participat a l’acte Girls for a Change, que té lloc en el marc de la trobada anual STEAMConf que organitzen l’Obra Social ”la Caixa”, la Generalitat de Catalunya, Fundació QuoArtis, SokoTech, Colectic, Associació Espiral i Ajuntament de Barcelona

Pisarello: “Volem una Barcelona plena de científiques, físiques, astrònomes, metgesses”

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit avui la presentació del Technovation Callenge, el repte per fomentar entre noies i adolescents les vocacions científiques i tecnològiques a través de la creació d’apps i del desenvolupament de projectes per combatre fenòmens com el bullying, la violència de gènere o la pobresa.

 

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, que ha obert la jornada, ha destacat el compromís del govern municipal per despertar les vocacions científiques i tecnològiques entre els més joves. “Volem una Barcelona plena de científiques: De físiques, astrònomes, metgesses. Gent curiosa i apassionada, com vosaltres, que es planteja dubtes i problemes”, ha dit.

La trobada de joves adolescents té lloc en el marc de l’STEAMConf 2018, conferència internacional d’educació, que en la seva quarta edició comptarà amb el suport municipal i vol destacar la vital importància d’implementar programes i recursos que permetin contribuir a minimitzar l’escletxa digital i els desequilibris de gènere, i promoure la igualtat d’oportunitats.

Els projectes que han desenvolupat en el repte tenen a veure amb el combat del bullying, el ciberassetjament o la violència de gènere o per tenir cura del medi ambient. També hi ha propostes adreçades a impulsar la solidaritat de la gent, i posar-la en contacte amb ONG Combatre la pobresa o contribuir a l’alliberament del col·lectiu LGBTI són altres dels projectes que han defensat les noies d’escoles i instituts de la ciutat.

A l’acte, també hi ha assistit l’artista i experta digital Zoe Philpott, que juntament amb la Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria, han estat les encarregades de donar consells a les noies sobre els seus projectes digitals inspirats en el seu barri. També hi ha participat la regidora Gala Pin.

El projecte Girls for a Change està apadrinat per les següents entitats: Associació Espiral que és l’ambaixadora, Fundació QuoArtis, SokoTech, Colectic, i Ajuntament de Barcelona (des del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital i Barcelona Activa).

 

Accions de suport de l’Ajuntament de Barcelona a la Conferència STEAMConf 2018

STEAMConf 2018 celebra enguany la seva 4a edició tot consolidant-se com a conferència de referència en el camp de l’educació, la minimització de la bretxa digital i els desequilibris de gènere i promoure la igualtat d’oportunitats.

L’Ajuntament com a co-organitzador de l’STEAMConf 2018, vol fomentar les vocacions cientificotecnològiques i crear ocupació de futur, estable i de qualitat. Aquesta any el suport es concreta posant la dona com a eix central i obrint l’esdeveniment a tota la ciutadania. Zoe Philpott donarà el tret de sortida a l’STEAMConf 2018, al CosmoCaixa, amb una performance en homenatge a la matemàtica i física Ada Lovelace. Una acció immersiva sobre Ada Lovelace que condensa, en un espectacle de 60 minuts, l’extraordinària vida i llegat d’aquesta matemàtica.

En el futur, el 90% de les ocupacions i els llocs de presa de decisions exigiran el domini d’habilitats digitals. Les dones avui, representen a Espanya només el 18% en llocs decisius en aquest sector, on es troben, i trobaran les millors oportunitats per al desenvolupament, personal, social i professional.

STEAMConf 2018, conferència internacional d’educació, en la seva quarta edició comptarà amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i vol destacar la vital importància d’implementar programes i recursos que permetin contribuir a minimitzar l’escletxa digital i els desequilibris de gènere, i promoure la igualtat d’oportunitats. STEAMConf 2018 tindrà lloc al Cosmocaixa de Barcelona i acollirà a més de 450 docents on podran participar en 18 tallers i 7 conferències. Aquest any també, com a novetat, vol obrir-se l’SteamConf a tota la ciutadania, amb un acte de clausura públic al CCCB.

En aquest sentit, la ciutat de Barcelona ha posat en marxa el Pla Barcelona Ciutat Digital – transició cap a la Sobirania Tecnològica amb la qual Barcelona vol liderar una sobirania tecnològica del govern i de la ciutadania. Dins d’aquest context, es proposen una sèrie de mesures per lluitar contra la bretxa digital existent des de totes les dimensions i, particularment, des de la perspectiva de gènere. Aquestes mesures passen per millora l’alfabetització digital a totes les edats i d’impulsar l’educació en els camps de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques (STEAM per les seves sigles en anglès). A més, a través de Barcelona Activa, l’Ajuntament de Barcelona està implementant aquesta temàtica amb una estratègia d’inclusió digital que inclou aquestes prioritats.

Així doncs, STEAMConf 2018 està totalment alineat amb les línies estratègiques establertes en el Pla Barcelona Digital i Barcelona Activa i és per aquest motiu que l’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital i de Barcelona Activa, hi dóna suport.

Es materialitzarà en tres accions que tenen com a objectiu donar visibilitat als valors que promou STEAMConf així com a l’alineament amb les línies estratègiques municipals.
Aquestes accions tindran com a eix central la participació de Zoe Philppot, aprofitant de la seva presència a la ciutat de Barcelona. Zoe Philppot és tecnòloga i artista amb experiència de més de 10 anys en desertar vocacions cientificotecnològiques entre els més joves que lluita especialment en reduir la bretxa digital de gènere. Zoe és una persona reconeguda per actualitzar la història de la dona mitjançant la combinació de totes les seves habilitats STEAM en el projecte Herstory, que comença amb la història de Ada Lovelace. Zoe combina la tecnologia i l’art per explicar històries que atreguin nous públics. (@zophilpott).

Aquestes accions són les següents:

– Girls for a change. La trobada amb noies i adolescents al Saló de Cent. Dimecres 17 a les 10h.

– Aprenentatge, STEAM i gènere. Una taula rodona sobre l’escletxa digital de gènere. Tindrà lloc el dijous 19 d’abril a les 20 hores a Cosmocaixa.

– Ada Lovelace, la primera dona programadora, al CCCB. Una performance sobre l’escletxa digital de gènere, oberta a la ciutadania. Dissabte, 21 d’abril de 2018 a les 19h00 al CCCB

Paraules clau

educació/ joves/ ocupació/