Eloi Badia demana a l’Estat Espanyol que no posi més traves i acompanyi els municipis en la transició cap a un nou model energètic a la Conferència Anual d’Energy Cities : Servei de Premsa

Eloi Badia demana a l’Estat Espanyol que no posi més traves i acompanyi els municipis en la transició cap a un nou model energètic a la Conferència Anual d’Energy Cities

20/04/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’administració local no té competència en la regulació energètica (planificació, execució i explotació d’infraestructures, distribució, etc.), però influeix en els grans eixos de la gestió energètica (l’accés a l’energia, la generació d’energia a escala local, i  l’estalvi mitjançant la gestió de la demanda i l’eficiència energètica)

Barcelona Energia, la comercialitzadora pública d’energia elèctrica és una prioritat del Govern Municipal com a instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable tant a nivell d’equipaments municipals com també per a la ciutadania

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha presentat en el marc de la Conferència Anual d’Energy Cities que té lloc aquests dies a Rennes, (França), la transició cap a la sobirania energètica de Barcelona.

 

 


 

 

El regidor Badia ha participat a la sessió política de la Conferència on els responsables polítics de ciutats han debatut sobre els reptes per avançar en la transició energètica amb diputats al Parlament Europeu. La sessió ha servit per reflexionar sobre com les polítiques europees i nacionals han d’ajudar les ciutats a iniciar la via de la transició energètica: oportunitats, traves, dificultats, suports,…

A més del regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, han participat a la sessió política,  la tinenta d’alcalde de París  Célia Blauel, la diputada del Parlament Europeu i ponent del futur marc financer multianual de la UE, Isabelle Thomas, la tinenta d’alcalde de Bordeaux Métropole, Anne Walryck, l’alcalde de Heidelberg i president de Ciutats Energètiques, Prof. Dr. Eckart Würzner, moderats pel ministre francès de transició ecològica i social, Nicolas Hulot.

Eloi Badia ha explicat com l’Ajuntament de Barcelona fa una aposta clara i decidida per la democratització de l’energia com a servei públic. Es vol passar d’un sistema energètic ineficient i obsolet basat en els combustibles fòssils a un sistema energètic basat en energies renovables produïdes localment, i on es potencií l’estalvi i l’eficiència amb unes bases d’equitat i justícia social.

Badia ha declarat: “Volem democratitzar l’energia implicant la ciutadania i fent que tingui capacitat de decisió sobre els processos associats a l’energia. I això evidentment passa també per construir aliances amb la ciutadania i amb els sectors econòmics de les renovables i de l’eficiència energètica”.

En el marc del debat, Badia ha explicat que a Espanya són les ciutats les que estan liderant el canvi de model energètic, tot i que l’administració local no té competència en els grans àmbits de la regulació energètica (planificació, execució i explotació d’infraestructures, distribució, etc.),  però sí que té capacitat d’influir sobre grans eixos de la gestió energètica, com l’accés a l’energia, la generació d’energia a escala local, i  l’estalvi mitjançant la gestió de la demanda i l’eficiència energètica, a més de poder incidir en el coneixement, la conscienciació, i l’extensió de la cultura energètica.

Però l’acció local ha d’anar recolzada per l’Estat i per la Unió Europea per promoure l’eficiència, la generació a partir de fonts renovables i per democratitzar l’energia com a dret i servei públic amb accés universal. “Cal que l’Estat espanyol possibiliti d’una vegada la transició cap a un nou model energètic. Ha de deixar de posar traves a l’autoconsum en qualsevol de les seves formes, d’incomplir directives europees com la d’eficiència energètica en edificis i combatre la pobresa energètica, en comptes de  pensar en els interessos econòmics de les companyies de l’oligopoli” ha demanat Eloi Badia, afegint que “necessitem tot el suport de la Unió Europea per possibilitar aquest canvi i fer que les ciutats siguem el motor de la transició energètica”.

“Barcelona vol contribuir de manera efectiva i real a construir un nou model energètic, basat en dos pilars: col·locant l’energia com una qüestió transversal en tots els aspectes de la ciutat i posant a les persones com a centre i motor de la política energètica; volem transformar els consumidors en ciutadans actius que participin en la gestió de la demanda, que puguin prendre decisions en la generació, ús i venda de la seva pròpia energia renovable”, ha remarcat el regidor.

Barcelona fomenta l’impuls a la generació renovable i local recuperant la confiança en les energies renovables després de molt de temps en el que ha pesat més la incertesa per les polítiques que s’han impulsat a nivell d’Estat molt allunyades de la política de la UE.

El regidor Eloi Badia ha remarcat que “volem aconseguir que les instal·lacions de generació siguin un element de quotidianitat en la nostra ciutat. Per això hem posat en marxa el Programa d’Impuls a la generació energètica solar, per doblar en 2 anys la capacitat de generació local actual en edificis (cobertes, façanes, mitgeres, ..) i en el propi espai públic (pèrgoles, elements urbans, …)”.

Per facilitar aquesta generació, l’Ajuntament pren un paper actiu en el mercat energètic, posant en marxa una comercialitzadora pública, Barcelona Energia, com a eina que per primera vegada permet lligar generació i consum, facilitant l’autoconsum, més enllà de comercialitzar energia i fugint del pur negoci mercantilista.

“La comercialitzadora pública d’energia elèctrica és una prioritat del Govern Municipal com a instrument de promoció i estímul de la generació energètica local i renovable tant a nivell d’equipaments municipals com també per a la ciutadania” ha destacat Eloi Badia.

Barcelona vol garantir un subministrament bàsic per a tothom i la comercialitzadora pública d’energia ha d’ésser l’eina per aconseguir-ho: facilitar un consum eficient i racional, no consumir més del necessari i facilitar al màxim el autoconsum.

El regidor Badia ha conclòs que cal una ciutat amb serveis i oportunitats a cada barri, “i això passa per democratitzar l’energia i per garantir el dret a un subministrament bàsic per a tothom. I per assolir aquests nou model energètic per la ciutat cal fer-ho de la mà de la ciutadania, que ha d’esdevenir l’actor i el motor d’un nou model energètic per a Barcelona”. “Per aconseguir-ho cal polítiques energètiques a nivell estatal que ens acompanyin en el procés i no que ens posin tantes dificultats” ha reblat Badia.





Paraules clau

sostenibilitat/