La cooperativa Alencop, una iniciativa social de recollida de ferralla, estrena nova nau industrial a Sant Andreu i amplia la cartera de serveis : Servei de Premsa

La cooperativa Alencop, una iniciativa social de recollida de ferralla, estrena nova nau industrial a Sant Andreu i amplia la cartera de serveis

25/04/2018

El nou local està ubicat en una nau de 750 m2 al polígon del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu

La cooperativa Alencop està formada per 25 persones sòcies d’una desena de nacionalitats diferents de l’Àfrica Subsahariana i la seva activitat principal se centra en la recollida i reutilització de la ferralla i aparells electrònics en desús

Després de tres anys de funcionament, la cooperativa posa en marxa noves línies d’activitat centrades en la gestió i reutilització de residus i una botiga de segona mà

El projecte està impulsat per Barcelona Activa, el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, l’àrea de Drets Socials i el Pla de Barris

Alencop és una cooperativa d’iniciativa social creada el 2015 per assegurar unes condicions de treball i de vida dignes d’un col·lectiu en situació vulnerable. Actualment la formen 25 persones sòcies originaries d’una desena de nacionalitats diferents de l’Àfrica Subsahariana que treballen en la recollida i correcta gestió de ferralla i electrodomèstics en desús.

Aquest 2018 la cooperativa fa un salt qualitatiu. D’una banda estrena nou local al carrer Juníper Serra 77, Nau 21-22, al polígon del Bon Pastor, del districte de Sant Andreu, on disposa d’una nau industrial de 750 m2. De l’altre, amplia el seu radi d’acció territorial i les seves línies d’actuació amb la posada en marxa de nous serveis de recollida, reparació i reutilització d’aparells elèctrics i electrònics per consolidar el projecte i fer de la cooperativa una iniciativa sostenible econòmicament.

 

Nous serveis de reciclatge i reutilització de residus

L’activitat que desenvolupa la cooperativa és la gestió de residus, així com serveis logístics i de transport de materials amb tricicles o camions. Fins ara l’activitat principal que oferia la cooperativa era el servei gratuït de recollida a domicili de ferralla i aparells elèctrics i electrònics a tres districtes de la ciutat: Sant Martí, Sant Andreu i Eixample: barris de Dreta de l’Eixample, Fort Pienc i Sagrada Família.

Aquest any la cooperativa ampliarà l’àmbit geogràfic on presta servei arribant a cobrir els districtes de Sants, Eixample Esquerra i la meitat de Nou Barris. També participa al projecte eReuse, de preparació i reutilització d’equips informàtics. Actualment està en tràmit la llicència de gestió de residus que permetrà a la cooperativa internalitzar aquesta línia d’activitat i fer el tractament i el desballestament de residus, que actualment es fa en plantes de reciclatge.

 

Així mateix, coincidint amb el trasllat a la nova nau, s’ha posat en marxa un nou servei de reparació d’electrodomèstics i aparells electrònics. Es fa la comprovació, neteja i reparació, en cas necessari, per fer possible la seva reutilització.

Igualment, la nova nau disposarà d’un espai de venda de segona mà, amb botiga física i online que es posaran en marxa les properes setmanes. També s’està ultimant l’adequació d’un espai d’auto-reparació on els ciutadans podran accedir per reparar els seus electrodomèstics per si mateixos, i on Alencop proporcionarà l’espai, eines i assessorament.

També s’està fent un estudi de viabilitat a partir d’una experiència pilot entre escoles bressol per establir un servei de recollida, reciclatge i rentat professional de bolquers reutilitzables per escoles infantils i grups de criança.

Per últim, des de la cooperativa seguiran fent les campanyes de sensibilització sobre reutilització i correcte gestió d’aparells electrònics i elèctrics, d’acord amb el conveni que tenen subscrit amb les principals agrupacions de fabricants. Fins ara han fet tallers, fires i campanyes i han visitat fins a 900 petits comerços.

Gerardo Pisarello a afirmat que “Alencop fa un salt qualitatiu i demostra cooperativisme és una eina molt potent d’integració social. Sòlida, justa, molt eficaç sostenible i emooderadora”. Laia Ortiz ha afegit “volem un polígon amb vida, aixecar persones ajuda a revitalitzar el conjunt. És una oportunitat d’oferir nous serveis d’economia circular i generar cooperació entre el teixit empresarial del Bon Pastor”.

 

Una cooperativa creada per assegurar unes condicions de treball i de vida dignes d’un col·lectiu en situació vulnerable

Alencop és un projecte impulsat conjuntament per Drets Socials, el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum i Barcelona Activa per donar resposta a la cobertura de drets socials, econòmics i laborals de col·lectius en situació de vulnerabilitat social. L’aportació realitzada en el marc del Pla de Barris ha permès fer efectiu el trasllat de la cooperativa a la nova nau de Sant Andreu.

Alencop va ser creada per assegurar unes condicions de treball i de vida dignes d’un col·lectiu en situació vulnerable i per donar resposta a un problema de recollida informal i de tractament de residus a la via pública en els entorns urbans.

Es va constituir l’any 2015 amb 15 persones. Les persones destinatàries eren persones d’origen immigrat, majorment, en situació d’irregularitat administrativa i alta vulnerabilitat social, ateses des de l’Oficina del Pla d’Assentaments Irregulars (OPAI) de l’Ajuntament de Barcelona i que sobrevivien gràcies a la recollida precària de ferralla.

L’objectiu social de la cooperativa és abordar de manera integral les necessitats d’ocupació, formació, habitatge i necessitats bàsiques de persones en situació de vulnerabilitat a través d’un model d’activitat socioeconòmica cooperatiu, amb el protagonisme d’aquestes persones i del territori on treballa la cooperativa. Aquest sistema cooperatiu d’intervenció social també els permet regularitzar les seves situacions gràcies al contracte de treball que han aconseguit.

El projecte té un caràcter innovador que vol donar respostes socials i mediambientals a la ciutat de Barcelona i del qual no hi ha altres referents en l’àmbit de tot l’Estat espanyol.

Actualment la cooperativa Alencop està formada per 25 persones sòcies d’una desena de nacionalitats diferents de de l’Àfrica Subsahariana i la seva activitat principal se centra en la recollida i reutilització de la ferralla i aparells electrònics i elèctrics en desús. Recentment s’ha traslladat a la nova nau del polígon industrial del Bon Pastor i s’ha estat treballant per consolidar el projecte i obrir noves línies d’activitat per fer de la cooperativa una iniciativa viable econòmicament.

Durant el 2017, la cooperativa va gestionar un gran volum de residus i de ferralla. Va fer 110 recollides mensuals, 5 recollides diàries, amb un volum total de 66 Kg per recollida, 70 Tn RAEE anual i 20 Tn metalls anual. De mitjana, realitzen unes 110 recollides mensuals i reben unes 15 trucades diàries sol·licitant els seus serveis.

Compta amb un pressupost anual de 822.000 euros (any 2018), dels quals prop d’un 60% son aportats per l’Ajuntament de Barcelona i un 41% prové de recursos propis que genera la cooperativa. L’evolució positiva del projecte ha permès incrementar progressivament l’aportació de recursos propis passant d’un 22% al 2016 a un 41% a finals del 2018, amb una previsió d’un 60% al 2019.

El suport i acompanyament municipal a la cooperativa Alencoop no és una intervenció aïllada. S’emmarca en un programa que vol treballar polítiques d’inclusió per col·lectius en alt risc d’exclusió mitjançant l’emprenedoria cooperativa sota la hipòtesis d’una major efectivitat i eficiència a mig termini tos en relació a d’altres polítiques. Alencoop és un dels projectes pilots que permetrà sistematitzar una metodologia i contrastar les hipòtesis inicials.

 

Descarregar imatges (ZIP)Compartiu aquest contingut