Alumnat de Barcelona recull dades de la qualitat de l’aire a la ciutat : Servei de Premsa

Alumnat de Barcelona recull dades de la qualitat de l’aire a la ciutat

26/04/2018

18 escoles de tots els districtes de la ciutat han participat en el projecte xAire recollint dades de la qualitat de l’aire dels seus entorns escolars a través de sensors instal·lats al carrer

Divuit escoles de tots els districtes de Barcelona han participat en el projecte xAire, una acció ciutadana de mesura de la qualitat de l’aire a partir de la instal·lació temporal de 810 sensors a la via pública. Representants d’aquestes escoles han lliurat avui les dades recollides a la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, al Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno i a Comissionat d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz ha declarat que “la lluita contra la contaminació requereix de la participació de tothom, avui els infants ens donen exemple i ens empenyen a actuar de manera decidida per solucionar un problema que posa en risc la seva salut”.

Escoles de tots els districtes de Barcelona han participat en aquest mapatge ciutadà a partir de 810 tubs difusors passius per al monitoratge del diòxid de nitrogen (NO2), un dels contaminants més presents a l’aire de la ciutat i originat principalment pel trànsit de vehicles. L’acció permetrà conèixer la qualitat de l’aire en espais de ciutat per on passen els escolars, a partir dels sensors instal·lats temporalment en punts de la via pública propers a les seves escoles.

Els estudiants de Primària de les divuit escoles van instal·lar els tubs difusors passius amb l’ajut de mares, pares i professorat en una superfície equivalent a 40 x 20 illes de l’Eixample (800 hectàrees), és a dir en un 10% del conjunt de la ciutat. Els sensors han estat instal·lats durant un mes, del 16 de febrer al 16 de març, i ara l’alumnat lliura les dades a l’Ajuntament per fer-ne l’anàlisi. Aquesta anàlisi de les dades serà realitzat per un equip d’experts d’ISGLOBAL i posteriorment es publicarà un informe sobre l’afectació a la salut d’aquests resultats.

Les escoles que participaran en les accions xAire a cada districte de Barcelona són: Escola Els Horts i Escola Sant Martí al districte de Sant Martí; Escola El Sagrer i Escola Can Fabra a Sant Andreu; Escola Calderón i Escola Timbaler del Bruc a Nou Barris; Escola Pau-Casals Gràcia i Escola Sagrada Família a Gràcia; Escola Joan Miró i Escola Fort Pienc a l’Eixample; Escola Dolors Monserdà Santa Pau a Sarrià-Sant Gervasi; Escola Seat i Escola Mossèn Jacint Verdaguer a Sants-Montjuïc; Escola Àngels Garriga i Coves d’en Cimany a Horta-Guinardó; Escola Àngel Baixera i Escola Cervantes a Ciutat Vella; Escola Les Corts i Escola Lavínia a les Corts. A més, també hi participarà el Col·legi Dr. Masmitjà de Girona.

xAire forma part del projecte Estació Ciutat, que trasllada als carrers de Barcelona la proposta de Clínica de Salut Ambiental de l’enginyera i artista Natalie Jeremijenko inclosa a l’exposició “Després de la fi del món”. xAire és possible gràcies al patrocini de DKV i 4sfera Innova i la col·laboració de la Mobile Week Barcelona (iniciativa de Mobile World Capital), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Mapping for Change, OpenSystems UB i el 5è Congrés de Ciència del Consorci d’Educació de Barcelona.

L’Estació Ciutat és una coproducció del CCCB i l’Institut de Cultura de Barcelona, l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Sant Martí. Amb la col·laboració de l’Oficina de Ciència Ciutadana de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Taula Eix Pere IV i els veïns i veïnes del passatge Trullàs.Compartiu aquest contingut