La plaça d’Hilari Salvadó estrena nova imatge : Servei de Premsa

La plaça d’Hilari Salvadó estrena nova imatge

26/04/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Demà a la tarda tindrà lloc una festa popular que comptarà amb animació infantil, xocolatada i descoberta de la placa en honor a Hilari Salvadó

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat les actuacions de reurbanització d’aquest àmbit que compta amb 1.930 m2 i que ha suposat una inversió de 600.000 euros

Amb aquest projecte, fruit d’un procés participatiu, s’han millorat les condicions de l’espai, s’ha renovat i s’han dinamitzat per tal que el veïnat en faci més ús

La plaça d’Hilari Salvadó, al barri de la Barceloneta, ha estrenat nova imatge i demà tindrà lloc la festa popular d’inauguració de l’espai, després de les actuacions dutes a terme per l’Ajuntament de Barcelona. La festa començarà a les 17:00 hores amb animació infantil, passejada del capgròs de l’Hilari Salvadó. A les 18:00 hores hi ha xocolatada popular i a les 18:30 hores es descobrirà la placa de memòria històrica en honor a l’històric alcalde, Hilari Salvadó. A la celebració assistiran el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin.

Les actuacions de reurbanització de la plaça Hilari Salvadó tenen com a principal objectiu la millora de les condicions d’aquest espai públic, la seva renovació i dinamització i han suposat una inversió d’uns 600.000 euros. Aquestes han abastat 1.930 metres quadrats, incloent la part del carrer de l’Almirall Barceló, que finalitza en cul-de-sac. S’ha pavimentat l’àmbit, adaptat la xarxa de drenatge, renovat l’enllumenat urbà, enjardinat i plantat arbrat perenne de port petit que complementa l’arbrat prèviament existent i xarxa de reg associada, instal·lació de mobiliari urbà, i configuració d’una àrea de jocs infantils equipada.

A més, també s’ha eliminat el terraplenat, tot implantant una plataforma única en tot l’àmbit d’actuació, incloent el fragment del carrer Almirall Barceló. Això ha comportat una reestructuració de les rasants i cotes de tot l’espai. Així, la nova imatge de la plaça es composa de tres espais:

– Espai dinàmic o polivalent: permet una circulació fluïda per la plaça i garanteix una correcta accessibilitat a la resta d’espais. Acull les terrasses dels bars i permet la utilització com a espai per a la pràctica de diversos jocs i la seva ocupació per activitats culturals temporals. Aquest àmbit s’eixampla en dues àrees principals, una vinculada al carrer de Sant Carles i una altra a la façana sud.

– Espai de joc o d’activitat permanent: on hi ha l’àrea infantil delimitada i un element urbà en forma de tarima que actua com a element vertebrador polivalent. Aquest espai té continuïtat a través de dibuixos pintats a terra en l’espai d’accés a l’escola.

– Espai lent o “saleta d’estar”: com a espai de repòs i d’observació de la plaça. L’arbrat viari es complementa amb un arbrat d’escala petita i plantes arbustives que acompanyen els espais per seure i fan d’element de protecció.

Pel que fa a la pavimentació, les voreres i els paviments de contorn es resolen amb peces de formigó prefabricat de forma rectangular, mentre que la pavimentació de l’espai central de la plaça s’ha fet amb un paviment flexible asfàltic de color mel. A les àrees d’estada situades al perímetre de la plaça s’ha col·locat un paviment ceràmic a base de llambordes de color terrós format per llambordí de color vermell de forma rectangular i l’àrea de joc infantil és de sauló.

La vegetació s’ha complementat amb un arbrat perenne de port petit que permet introduir vegetació a l’interior de la plaça i ampliar l’espai d’ombra a l’àrea infantil amb sis exemplars d’acàcies. Es configuren parterres enjardinats situats al lateral del carrer Salamanca i al lateral de les façanes posteriors, la geometria dels quals permet eliminar els escocells de l’arbrat viari existent i integrar-los amb l’arbrat de nova plantació.

La proposta de reurbanització parteix d’un procés en el que han participat els veïns i les veïnes del barri i el col•lectiu d’alumnes de l’Escola Mediterrània, que en diverses sessions han pogut treballar conjuntament amb els tècnics la composició de l’espai.

En el projecte també s’hi ha contemplat una major visualització dels elements que recorden la figura de l’Hilari Salvadó, darrer alcalde de la Barcelona republicana, que ara comptarà amb una placa memorial en aquest espai públic, que recorda “Hilari Salvadó i Castell

Barcelona 1899 -1966. Fill de pescadors i de la Barceloneta, va ser alcalde de Barcelona entre 1937 i 1939, una ciutat assetjada pels bombardejos de l’aviació feixista”.

La demanda de col·locar aquest element de senyalització, que se suma a la placa de carrer de marbre que dona nom a la plaça, va sortir al procés participatiu i es va treballar en aquell marc amb el veïnat interessat en recuperar la seva memòria històrica.

Hilari Salvadó i Castell (Barcelona, 1899-1966), fill d’una humil família de pescadors de la Barceloneta i comptable de professió, inicià la seva militància en un catalanisme cívic i cultural, que el va dur al compromís polític, primer en entitats d’àmbit local i finalment a Esquerra Republicana de Catalunya. Regidor de l’Ajuntament de Barcelona des del 1934 i empresonat pels Fets d’Octubre, amb l’esclat de la Guerra Civil esdevindria l’alcalde d’una ciutat assetjada per l’aviació feixista, que alhora acollia milers de refugiats. Després de 20 anys a l’exili francès, on continuà sent un dels principals dirigents d’ERC, va poder tornar a la seva estimada ciutat, abans de morir arran d’un accident de trànsit.

El govern municipal, a través del Comissionat de Programes de Memòria i del districte de Ciutat Vella, ha tingut aquest mandat un especial interès en reivindicar la memòria de qui va ser alcalde republicà de Barcelona entre 1937 i 1939, una figura republicana catalanista, democràtica no prou reconeguda fins ara.

A banda de la celebració de diversos actes d’homenatge coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort, ara fa dos anys, també ha tingut lloc la presentació de la biografia ‘Hilari Salvadó. Alcalde de Barcelona quan plovien bombes’, de l’historiador, Pau Vinyes i conferències com “Hilari Salvadó: de la Barceloneta a l’alcaldia de Barcelona”, per donar a conèixer a la ciutadania la tasca d’un dels primers alcaldes d’origen popular que va ser l’encarregat d’impulsar la defensa passiva de la ciutat amb la construcció de refugis quan la població civil va patir els bombardejos de l’aviació feixistes. Així mateix, fruit del treball i l’esforç de les entitats del barri, i en una aproximació més festiva a la seva figura, la Barceloneta compta amb un nou cap gros Hilari Salvadó.





Paraules clau

Ciutat Vella/