Arranca la 2a Setmana d’Arquitectura amb un gran ventall d’activitats i actes per tot Barcelona : Servei de Premsa

Arranca la 2a Setmana d’Arquitectura amb un gran ventall d’activitats i actes per tot Barcelona

08/05/2018



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Des de demà dijous fins al 20 de maig, la ciutat es converteix per segon any consecutiu en l’epicentre d’una bateria d’esdeveniments relacionats amb el món de l’arquitectura perquè la ciutadania la visqui d’una manera amena, didàctica i atractiva

Enguany, l’antiga presó Model és l’espai convidat i acollirà algunes de les activitats del programa, com ara xerrades i una actuació musical

Hi haurà exposicions, rutes i visites guiades a una trentena d’edificis icònics als deu districtes, projeccions de pel·lícules d’animació i documentals, una mostra sobre arquitectures desaparegudes i debats sobre la relació entre arquitectura i mitjans de comunicació

Des de demà dijous fins al 20 de maig, Barcelona acull la Setmana d’Arquitectura 2018, la segona edició d’un esdeveniment compartit que tornarà a convertir la ciutat en l’epicentre d’un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i el patrimoni arquitectònic de la capital catalana.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD, que té per objectiu contribuir a reforçar el valor que té l’entorn urbà construït per a la ciutadania a través de la difusió de l’activitat arquitectònica, el coneixement i el debat.

Després de l’èxit de l’any passat amb la primera edició, i enguany en el marc de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, Barcelona apropa de nou durant deu dies l’arquitectura a la ciutadania i reflexionarà sobre com els edificis i estructures incideixen en el dia a dia dels veïns i veïnes. A través de cinema, exposicions, visites i rutes guiades o tallers, entre d’altres, la Setmana convida a viure una experiència 100% arquitectònica.

L’oferta d’activitats de la Setmana pretén posar en valor el patrimoni quotidià d’indubtable valor que representa l’arquitectura urbana de Barcelona. L’arquitectura és la base de l’espai físic en el qual es desenvolupa la vida dels barcelonins i barcelonines, i per això la Setmana vol servir per consolidar aquest vincle imprescindible entre arquitectura i ciutadania.

En definitiva, la voluntat de la Setmana és que els ciutadans i ciutadanes coneguin l’activitat arquitectònica de més a prop d’una manera amena, didàctica i atractiva, i també descobrir conjuntament usos, espais i transformacions de la ciutat. Una voluntat compartida entre totes les entitats organitzadores i col·laboradores que han sumat esforços per impulsar l’esdeveniment.

Totes les activitats es concreten en un extens programa que es detalla a continuació, i que es pot consultar al web de la Setmana: barcelona.cat/setmanadarquitectura. També es farà difusió dels esdeveniments a través del hashtag #SetmanaArquitectura.

 

La Model, espai convidat

L’antiga presó Model és l’espai convidat de la Setmana d’Arquitectura 2018. Durant aquests dies, es posarà en un primer terme el gran impacte tant físic com emocional que ha tingut el seu ús dins la ciutat. El recinte acollirà activitats i esdeveniments que donaran l’oportunitat als ciutadans de conèixer el seu procés de transformació arquitectònica.

S’hi farà una xerrada oberta sobre el procés de transformació de la presó, i al pati de la Model hi haurà una interpretació a càrrec de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) de l’obra per a sis percussionistes Persephassa (1969), del compositor i arquitecte Iannis Xenakis. També acollirà la conferència ‘Impertinències urbanes, quan les presons acaben fent ciutat’ de l’arquitecte italià Alessandro Scarnato.

A més, el pati d’accés a la Model (C/Entença, 155) acollirà el punt d’informació de la Setmana d’Arquitectura. Els ciutadans que s’hi apropin hi trobaran tota la informació sobre els esdeveniments programats a tota la ciutat que estan vinculats a la iniciativa.

 

Arquitectours: 10 dies/10 itineraris sobre la renovació urbana

Aquest any es repeteixen els itineraris pels deu districtes de la ciutat, aquest cop amb la mirada posada en la renovació urbana. Organitzats pel COAC, es repassaran els diferents processos de renovació urbana que han configurat la ciutat actual, com el Pla Cerdà o els polígons d’habitatges dels anys 60, i es donaran a conèixer diferents plans de futur que pretenen seguir millorant la qualitat de vida a la ciutat, com el programa de Superilles.

 

Debats sobre la relació entre l’arquitectura, els mitjans de comunicació i la innovació

La Fundació Mies van der Rohe organitzarà ‘Architecture & the Media’, una cita internacional per conèixer i intercanviar experiències sobre la difusió arquitectònica. Gestors culturals, amants de l’arquitectura, periodistes i professionals aportaran la seva visió sobre la contribució dels mitjans en la divulgació d’arquitectura a públics més amplis.

D’altra banda, Barcelona Building Construmat portarà al Palau de Congressos de Fira de Barcelona el congrés BBTalks sobre innovació i renovació urbana. Es posarà a debat el futur immediat del sector i les seves implicacions en el desenvolupament de les ciutats amb personatges referents del sector.

 

Cinema i arquitectura

S’aproparà l’arquitectura a través del cinema, des de documentals fins a pel·lícules d’animació per a tots els públics:

– Arqu[in]FILM. S’inclourà en la Setmana aquest cicle de cinema sobre arquitectura organitzat per Arquinfad conjuntament amb la Filmoteca de Catalunya. La temàtica de l’edició de 2018 d’Arqu[in]FILM gira al voltant de la intersecció entre la ficció i la no-ficció, i la manera en què ambdues construeixen narratives urbanes i arquitectòniques. Es projectaran tres documentals d’estrena: ‘Big Time’, de Kaspar Astrup Schröder; ‘Aires Mateus: Matter in Reverse’, de Henrique Câmara Pina, i ‘Hacer mucho con poco’, de Katerina Kliwadenko i Mario Novas.

– Cicle de cinema infantil i taller. El COAC acostarà al públic infantil el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en la vida de les persones. El canal escollit per fer-ho són dues pel·lícules d’animació, ‘Wall-E’ i ‘Zootrópolis’, que introdueixen la mainada en noves formes de repensar l’entorn. Després de la projecció de ‘Wall-E’, es farà un taller que sensibilitzarà i encoratjarà els nens i nenes a integrar la tecnologia i els materials biodegradables per reduir l’impacte ambiental de les noves construccions.

 

Exposicions: arquitectures desaparegudes i arquitectura contemporània

No faltaran tampoc les exposicions sobre arquitectura. D’una banda, el COAC mostrarà a ‘Arquitectures Desaparegudes’ un conjunt d’obres situades en diferents punts de la ciutat que actualment ja no es poden visitar, bé per la seva desaparició o perquè han sofert una transformació considerable. A través d’un muntatge efímer ubicat al carrer a prop dels edificis desapareguts, es mostrarà aquesta evolució del pas del temps.

La Fundació Mies van der Rohe organitzarà l’exposició ‘Arquitectura contemporània – Patrimoni d’Europa’, que convidarà a recórrer l’arquitectura a Barcelona i Europa durant els últims 30 anys de la mà dels projectes més rellevants del Premi d’arquitectura contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe. Es mostraran projectes de referència en exposicions de carrer distribuïdes pels deu districtes.

I a la seu del COAC es podrà visitar la quinzena exposició de la sèrie ‘Col·leccions’ de l’Arxiu Històric del col·legi que presentarà un ampli reportatge de Manolo Laguillo sobre el riu Besòs i el seu entorn.

 

Cobertes verdes i concurs de parets mitgeres

La programació inclou l’acte de presentació del concurs de cobertes verdes impulsat per l’Ajuntament, on es posaran en comú les propostes guanyadores. Aquests elements contribueixen a aconseguir una ciutat més verda i sostenible, tal com es recull al Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona 2020 i el Programa d’Impuls a la Infraestructura Verda Urbana.

A més, es posarà en marxa un nou concurs sobre intervenció en parets mitgeres. Es farà un procés participatiu per recollir idees i posar a debat la situació d’aquests elements urbans. El concurs es durà a terme a les dues parets mitgeres que delimiten la placeta situada a l’encreuament del carrer de la Rosa amb el d’en Carabassa, a Ciutat Vella.

 

Visites guiades a edificis de la ciutat i nova guia urbana de la ruta del racionalisme

Es proposa un seguit de visites guiades a diferents edificis de la ciutat, repartits per tots els districtes de Barcelona, per posar en valor les bones pràctiques i l’excel·lència a l’hora d’intervenir en el patrimoni arquitectònic. La qualitat i l’interès dels projectes s’explicaran en forma de visita guiada als mateixos edificis pels arquitectes que els van concebre, una idea que es relliga amb l’Any del Patrimoni Cultural Europeu i l’objectiu de reforçar el vincle entre l’arquitectura i el públic.

N’hi haurà una trentena. Entre ells, se’n farà al Mercat de Sant Antoni, Castell de Montjuïc, Park Güell, Monestir de Pedralbes, Turó de la rovira, Castell de Torre Baró, nau Oliva Artés, la Casa Bloc, l’edifici Walden, la Fàbrica del Sol i Ca l’Alier, entre altres. La relació completa es pot consultar al web de la Setmana.

Una altra de les novetats serà la presentació de la nova guia urbana de la Ruta del Racionalisme de Barcelona, editada per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà. Una guia pràctica per conèixer el llegat de l’arquitectura racionalista a Barcelona, centrada en el llegendari GATCPAC i les avantguardes de finals dels anys 1920 i la dècada dels 1930. Amb mapes i informació pràctica per trobar cadascun dels 68 edificis inclosos en els 9 itineraris de la ruta, la guia inclou també flaixos informatius i anècdotes que ajuden a entendre el context social, cultural i polític de l’època.

 

Urban Sketch a la plaça Nova

També hi haurà una trobada de dibuix a la plaça Nova amb els Urban Sketchers de Barcelona, la comunitat de dibuixants aficionats de la ciutat. Serà el 13 de maig de 10 a 14 hores a la plaça Nova, i estarà oberta a tothom que vulgui donar la seva visió de la façana renovada del COAC a llapis o aquarel·la. Entre tots els participants que comparteixin els seus dibuixos a les xarxes amb l’etiqueta #SetmanaArquitectura i #UskBcnCoac se sortejaran tres lots de dibuix i llibres.





Paraules clau

arquitectura/