Barcelona presenta les propostes guanyadores del concurs de cobertes verdes : Servei de Premsa

Barcelona presenta les propostes guanyadores del concurs de cobertes verdes

17/05/2018

Els objectius de la implantació de les cobertes verdes són aconseguir una ciutat més verda, més sostenible, més habitable i saludable per a la ciutadania

S’han recolzat l’elaboració dels treballs tècnics per a la implantació de cobertes verdes de 45 projectes presentats i se subvencionarà un 75% del cost de l’execució de les 10 cobertes verdes guanyadores del concurs

Una exposició de les 10 propostes guanyadores s’instal·la al pati de la Model

L’Ajuntament  de Barcelona presenta quines han estat les propostes guanyadores del concurs de cobertes verdes, una iniciativa per promoure els terrats verds i difondre els seus beneficis, tant per a la ciutat com per als edificis a on se situïn.

 

 

L’Ajuntament de Barcelona va impulsar el juny del 2017 el concurs de cobertes verdes, una iniciativa per aconseguir promoure la implantació de nous terrats verds, finançant l’elaboració de 45 projectes tècnics i premiant 10 cobertes verdes en edificis d’habitatges, equipaments docents, sanitaris o d’altres usos. Tots ells amb un fort impacte ambiental, social i paisatgístic.

Aquestes 10 cobertes privades que aportaran més de 4.000 m2 de nou verd se sumen a les cobertes ja realitzades en edificis municipals com ara al Mercat de la Vall d’Hebron, a l’edifici Forum, a la Biblioteca Zona Nord o a la Biblioteca Joan Maragall, fet que permet assolir el compromís municipal adquirit en la mesura de govern d’impuls de la infraestructura verda urbana.

Amb el concurs de cobertes verdes, l’Ajuntament ha impulsat un mecanisme innovador en la col·laboració entre l’administració i la ciutadania que permet enverdir la ciutat i l’èxit de la iniciativa suposa un guany col·lectiu i de ciutat. Les noves cobertes verdes estan distribuïdes pels districtes de la ciutat i tenen usos col·lectius, de manera que gent gran, alumnat, treballadors i treballadores i veïns podran gaudir dels seus beneficis.

En la primera fase es van presentar 45 projectes. Aquests disposaven de 60 dies per elaborar una proposta tècnica que serviria per avaluar-ne la viabilitat i la idoneïtat i seleccionar els projectes guanyadors. Durant aquesta fase l’Ajuntament va oferir un suport financer de fins a 1.500 euros als preseleccionats per a treballs tècnics per a la implementació de la coberta.

Finalment s’han escollit 10 propostes guanyadores que rebran una subvenció del 75% del cost que tinguin les obres i estudis tècnics necessaris, fins a un límit de 100.000 €.

Una exposició de les 10 propostes guanyadores s’ubica al pati de la Model i s’inaugura en el marc de la Setmana d’Arquitectura de Barcelona.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz ha declarat que “el concurs de cobertes verdes ha estat un projecte d’éxit de col.laboració ajuntament-ciutadania. És un primer pas per impulsar el verd als espais privats, allà on fins al moment no ho havíem aconseguit mai. No ens quedarem aquí, encetem un camí en el que continuarem aprofundint per sumar verd urbà”.

Per veure els projectes guanyadors consulteu el document adjunt.

 

Una Barcelona més verda

Les cobertes verdes són un dels elements claus per aconseguir una ciutat més verda i sostenible, tal i com s’estableix en les mesures de govern com el Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona 2020 i el Programa d’Impuls a la Infraestructura Verda Urbana que estableix un progressiu increment de la superfície de cobertes verdes. Les propostes guanyadores se sumen així,  a les 17 hectàrees de verd que ja s’han desenvolupat des de l’inici de mandat.

Recentment, Barcelona ha aprovat el Pla Clima que recull 242 accions per a una ambiciosa reducció d’emissions així com per a l’adaptació al canvi climàtic, fent la ciutat menys vulnerable. L’impuls de la infraestructura verda i, en concret, l’impuls de la creació de cobertes verdes a la ciutat és una d’aquestes accions, que millora a més, la qualitat de vida de la ciutadania en tres aspectes: el social, l’ambiental i el paisatgístic.

Una coberta verda pot incloure espais verds, horts urbans d’auto-abastament, espais d’ús social, captació d’aigua de la pluja, i és compatible amb la instal·lació d’energies renovables. D’aquesta manera s’aporten múltiples beneficis: en les relacions socials, en els efectes sobre el confort tèrmic i la qualitat de l’aire, creant nous espais verds, en el paisatge urbà, afavorint la biodiversitat, en el cicle de l’aigua de la ciutat, en l’estalvi energètic.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà, impulsa aquest concurs amb el suport del grup de treball “Cobertes Mosaic”, format per organitzacions signants del Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat 2012-2022 (membres de la xarxa Barcelona + Sostenible) que treballen per tirar endavant iniciatives de manera col·laborativa per a fer de Barcelona una ciutat més habitable.

Altrament, més enllà dels 10 guanyadors, els 35 projectes finalistes desenvolupats, així com totes aquelles comunitats de veïns que ho desitgin tenen la possibilitat d’optar a les subvencions anuals per al desenvolupament de cobertes verdes dins el paquet d’ajuts a la rehabilitació que cobreixen fins al 40% dels costos d’execució.

Per a més informació:  http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/concurs-cobertes-verdesCompartiu aquest contingut