L’Ajuntament acaba la restauració de l’Ateneu Flor de Maig del barri del Poblenou : Servei de Premsa

L’Ajuntament acaba la restauració de l’Ateneu Flor de Maig del barri del Poblenou

19/05/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Ha adequat el local i ha reformat la façana d’aquest edifici històric i catalogat seu de l’entitat que porta el mateix nom

L’Ajuntament de Barcelona ha enllestit les obres de remodelació de l’edifici de l’Ateneu Flor de Maig, situat al carrer del Doctor Trueta 195, al barri del Poblenou. L’Ajuntament, propietari de l’entrada i el primer pis de l’antiga cooperativa –espais a on es desenvolupen les activitats de l’Ateneu Flor de Maig- ha realitzat una profunda restauració de la façana, tot recuperant els ornaments i la fisonomia neoclàssica que el caracteritzen. La intervenció ha permès arranjar algunes fissures estructurals i constructives que s’havien detectat , així com actuar sobre la degradació que havien patit els diferents materials de l’edifici pel pas del temps.

 

 

En un altre nivell, l’actuació municipal també ha incidit en les instal·lacions i l’adequació del local de l’edifici seu de l’Ateneu Flor de Maig. S’hi ha fet obres per adequar l’accessibilitat a la normativa vigent, s’ha recuperat el paviment, tot polint i envernissant de nou els materials de fusta, i recuperant també els que són de rajoles i de tipus hidràulic. La il·luminació, les parets i tots els elements interiors de fusteria, portes, banys, etc. han estat millorats.

L’actuació de millora, de fet, s’ha realitzat en totes les sales de l’equipament: al vestíbul, a la sala d’actes, a la sala polivalent i les sales de dansa, teatre i drap, a la biblioteca, la secretaria, el magatzem i els passadissos.

El cost total de totes dues actuacions ha estat de 930.741 €, dels quals 607.064,33 € s’han invertit en la millora de les façanes, i la resta, 323.676,90 € en l’adequació dels interiors.

 

L’edifici La Flor de Maig

La Flor de Maig va ser una cooperativa de consum històrica nascuda l’any 1890 al barri del Poblenou que té edifici propi des del 1896. Va esdevenir una de les cooperatives més potents de Catalunya, amb diverses sucursals, dues al Poblenou, als carrers de Pellaires i Pere IV. La cooperativa va tancar el 1950 a causa d’una forta crisi econòmica, però l’edifici va continuar com a escola. El 1978 l’edifici va ser recuperat per l’Associació de Veïns del Poblenou, que va impulsar la constitució d’un Ateneu Popular que encara subsisteix. L’edifici té catalogació amb nivell “C” com a bé d’interès urbanístic.

La Flor de Maig va impulsar les Festes de Maig des del 1979, que tenen lloc el segon o tercer diumenge de maig. Actualment s’hi desenvolupen activitats i tallers per part de l’Ateneu Popular i és la seu de la coordinadora de les cooperatives de consum: Estèvia i La Unió.





Paraules clau

Sant Martí/