Barcelona constata la bona salut de l’economia social i de creació de noves cooperatives en unes jornades internacionals : Servei de Premsa

Barcelona constata la bona salut de l’economia social i de creació de noves cooperatives en unes jornades internacionals

22/05/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona ha doblat el ritme de creixement i creació de noves cooperatives en 2 anys. Segons dades proporcionades pel Registre de Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, l’any 2017 es van registrar a Barcelona un total de 61 noves cooperatives.

Aquesta dada, que iguala l’assolida l’any 2016, situa la constitució de noves cooperatives a Barcelona en nivells molt alts, pràcticament inèdits al llarg de la històrica, i duplica les 31 cooperatives creades el 2015. A més, a banda del creixement en termes absoluts els resultats de Barcelona també son bons en termes relatius, ja que les cooperatives constituïdes a la ciutat de Barcelona l’any 2017 suposen el 37% del total de Catalunya.

Així ho ha destacat el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro,  en l’obertura del Fòrum d’Intercanvi d’Experiències Internacionals en polítiques públiques per al foment de l ‘Economia Social i Solidària, que se celebra en el marc del projecte internacional CITIES, que impulsa Barcelona.

Porro ha subratllat la bona salut que viu el sector. “El cooperativisme barceloní i català ha recuperat molt més ràpid que l’economia convencional els nivells d’ocupació previs a la crisis i ja està per sobre dels nivells assolits el  2007. A Barcelona ja representa més del 7% del PIB i generen al voltant d’un 8% de l’ocupació total “, ha destacat.

Durant la jornada Porro ha desgranat les mesures i  accions que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament i desa de Barcelona Activa per executar “El pla d’impuls de l’Economia Social i Solidària a Barcelona”, una aposta que situa Barcelona com a referent en polítiques públiques per desplegar un model econòmic més plural, igualment competitiu i que doni cabuda a un ric ecosistema d’innovació social.

El fòrum pretén compartir les experiències de diferents ciutats en la promoció del desenvolupament local mitjançant l’economia social i solidària i quin és el paper de les polítiques públiques municipals, a més de debatre sobre com s’articula el treball local amb les xarxes internacionals.

El fòrum ha aplegat prop de 60 membres de governs locals, universitats i entitats d’Economia Social i Solidària (ESS) procedents d’Amèrica Llatina (Cuba, Mèxic i Puerto Rico), d’EUA, Canadà, de la Xarxa catalana de Municipis per l’ESS i de ciutats com Sevilla, Madrid, Bilbao i Mondragón.

La Jornada ha servit per conèixer experiències com la Cooperativa Mondragón, el principal grup empresarial basc que dona feina a 74000 persones, de les quals 60.000 treballen a territori espanyol i  que s’ha convertit en la quarta empresa pel que fa a volum d treballadors de l’economia espanyola.

També s’ha conegut ’aposta que s’està fent a Montreal, al Quebec, per construir un nou model de desenvolupament econòmic, amb més de 7.000 empreses i 212.000 llocs de treball en tots els sectors, com ara cultura, finances, agroalimentari o educació.

Les Jornades estan organitzades per CITIES (Centre Internacional de Transferència d’Innovacions i Coneixements en Economia Social i Solidària ), un projecte internacional d’innovació i coneixement en economia social i solidària, impulsada conjuntament entre els  governs locals de Barcelona, Montreal, Seül, i Bilbao-Mondragón. Té com a objectiu l’intercanvi de coneixements i experiències, tant entre els quatre territoris que promouen CITIES, com, en el cas del Fòrum celebrat avui, amb d’altres territoris.

 

L’economia social i soli­dària a Barcelona (2016), última radiografia del sector

Només a Barcelona, hi ha més de 4.718 iniciatives socioeconòmiques que treballen amb els criteris de l’economia social i solidària (2.400 entitats del tercer sector, 1.197 societats laborals, 861 cooperatives i 260 iniciatives d’economia comunitària) i que generen al voltant d’un 8% de l’ocupació total i representen un 2,85% del total d’empreses de la ciutat.

Tal com recull l’estudi L’economia social i soli­dària a Barcelona (2016), a la ciutat entre totes elles sumen més de 53.000 perso­nes contractades, més de 100.000 persones voluntàries, més de 500.000 sòcies de con­sum i 113.000 mutualistes. Trobem iniciatives d’ESS presents en tots els sectors d’activitat econòmica, des de l’energia fins a la cultura o l’alimentació.





Paraules clau

economia/