Activitats, exposicions i portes obertes per celebrar el Dia Internacional dels Arxius : Servei de Premsa

Activitats, exposicions i portes obertes per celebrar el Dia Internacional dels Arxius

30/05/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els equipaments de l’Arxiu Municipal de Barcelona programen activitats obertes a la ciutadania durant tot el mes de juny

Hi ha programades més de 15 activitats gratuïtes i portes obertes en diferents centres d’arxiu de la ciutat

El 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius i els centres arxivístics de la ciutat es preparen per celebrar-ho amb activitats culturals, tallers, exposicions i jornades de portes obertes perquè la ciutadania puguin conèixer els arxius i la tasca que fan els professionals que hi treballen. Seran una quinzena d’activitats gratuïtes obertes per als veïns i les veïnes.

El Dia Internacional dels Arxius se celebra coincidint amb la creació del Consell Internacional d’Arxius de la UNESCO, el 9 de juny de 1948. L’objectiu de la jornada és poder explicar el paper que desenvolupen els arxius com a servei públic, de transparència i com a promotors per preservar la memòria històrica i popular. De fet, Barcelona se suma amb les seves activitats a les que es programen en arxius d’arreu del món

 

Les activitats del Dia Internacional dels Arxius

La programació d’actes recull diferents formats: portes obertes, exposicions, taules rodones i conferències i tallers.

Quatre centres arxivístics obriran les portes durant el mes de juny perquè qui ho vulgui pugui veure i entendre els arxius des de dins. Les dates són les següents:

Gràcies als arxius de la ciutat és més fàcil recuperar i reivindicar la memòria viva de Barcelona i aquest mes de juny hi haurà l’oportunitat de recordar personatges i moments clau viscuts pels barcelonins i les barcelonines. Com per exemple, les vivències dels Bombers de Barcelona durant la Guerra Civil (12 de juny a les 18 hores, a l’Arxiu Municipal Contemporani), la història de la Casa de l’Ardiaca (5 de juny a les 18 hores, a l’Arxiu Històric de la Ciutat) o la història i memòria del districte de Gràcia (14 de juny, a l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia).

 

 

Entre totes les activitats també destaquen els tallers per oferir eines i recursos arxivístics. Enguany se n’han programat dos, un sobre història local (14 de juny a les 17 hores, a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu) i un altre sobre tècniques per conservar i guardar les imatges quotidianes (19 de juny d’11 a 13 hores, a l’Arxiu Municipal del Districte de les Corts i el 27 de juny d’11 a 13 hores a l’Arxiu Municipal del Districte d’Horta-Guinardó).

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional dels Arxius també s’han programat exposicions en diferents centres de la ciutat:

 

L’Arxiu Municipal de Barcelona

L’Arxiu Municipal de Barcelona està format per una sèrie d’equipaments que treballen per la conservació del patrimoni documental de la ciutat i per garantir-ne l’accés a la ciutadania.

Els centres que formen l’Arxiu són: l’Arxiu Històric de la Ciutat, l’Arxiu Municipal Contemporani, l’Arxiu Fotogràfic, els arxius municipals dels districtes i els arxius centrals de sectors i empreses, instituts i organismes autònoms. L’Arxiu Municipal de Barcelona es posa al servei dels barcelonins i barcelonines atenent cada any uns setanta mil usuaris de forma presencial o en línia.

Totes les activitats del Dia Internacional dels Arxius es poden consultar al web barcelona.cat/arxiumunicipal i es poden seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #DiaInternacionalArxius. Enllaç de descàrrega del programa d’activitats.





Paraules clau

cultura/