Una quarantena d’activitats als barris de Barcelona pel Dia Mundial de les Persones Refugiades : Servei de Premsa

Una quarantena d’activitats als barris de Barcelona pel Dia Mundial de les Persones Refugiades

30/05/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Hi haurà activitats en deu mercats municipals, un per districte, que obriran un espai de debat i reflexió al voltant de l’acollida i el refugi.

L’acte institucional i la lectura del manifest d’enguany es farà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el dimecres 20 de juny.

 

 

La celebració del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que es commemora el 20 de juny, arriba un any més a tots els districtes de la ciutat amb una quarantena d’activitats programades des d’avui fins al 29 de juny. Una de les propostes destacades és l’activitat que es farà en deu mercats municipals per convidar les persones que estan comprant a la reflexió i debat sobre la permeabilitat de les fronteres quan parlem de mercaderies, en contraposició amb la impermeabilitat que tenen quan es tracta de persones migrants o refugiades.

L’activitat es fa en coordinació amb l’Institut Diversitas i arribarà a tots els districtes de la ciutat. Es farà en deu mercats municipals precisament perquè són equipaments de barri, de trobada i convivència. Aquesta activitat es farà des del 5 al 15 de juny als mercats de Sant Andreu (5 de juny), Sant Gervasi (6 de juny), Montserrat, a Nou Barris (7 de juny), Sagrada Família i Marina (8 de juny), Besòs (12 de juny), Santa Caterina (13 de juny), Estrella, a Gràcia (14 de juny) i les Corts i Horta (15 de juny).

Sota el paraigua del Pla ‘Barcelona, Ciutat Refugi’ i amb la col·laboració de les entitats i col·lectius de la ciutat que treballen amb persones refugiades, la programació servirà per obrir espais de debat i visibilització de la realitat de les persones que han de fugir de casa seva a causa de diferents conflictes armats i violència o per motius religiosos, polítics, ètnics, de gènere o d’orientació sexual.

Una de les primeres activitats serà la projecció del documental ‘El Periple, la vella llum d’Europa’, de Segula Films, que revisa la memòria més íntima de l’exili republicà del 1939 per trobar respostes a la crisi moral actual dels refugiats. La projecció serà el dijous 31 de maig a les 19 hores a la Filmoteca, a la plaça de Salvador Seguí.

El dimecres 20 de juny, es farà l’acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona amb diferents entitats i testimonis que treballen pel benestar de les persones refugiades a la ciutat. Kaissa Ould Braham, filòloga i periodista, i Rosa Cendón, de Sicar cat, entitat que ofereix atenció a víctimes del tràfic d’éssers humans, en seran les presentadores. En aquest acte es llegirà el manifest d’enguany que gira al voltant del procés d’acollida posant l’accent en no excloure, no discriminar, tractar les persones refugiades en igualtat i acompanyar-les en l’arribada al nou entorn.

Durant tot el mes de juny hi haurà altres activitats en diferents punts de la ciutat agrupades en quatre formats: cinema documental, xerrades i taules rodones, art i música i exposicions. Alguns d’aquests actes seran experiencials i mostraran, per exemple, la realitat de persones refugiades travessades per diferents eixos, com les persones refugiades LGTBI.

El Dia Mundial de les Persones Refugiades se celebra cada 20 de juny des de l’any 2001 quan les Nacions Unides van declarar aquest dia commemoratiu amb l’objectiu de treure de l’oblit la situació dramàtica que viuen al món milions de persones desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides.

Totes les activitats de commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades a Barcelona es poden consultar al web ciutatrefugi.barcelona i seguir-les a les xarxes socials amb les etiquetes #BCNCiutatRefugi i #SomRefugi.

Descàrrega del programa d’activitats





Paraules clau

cooperació/ Drets Socials/ refugiats/