Barcelona tindrà una delegació de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient : Servei de Premsa

Barcelona tindrà una delegació de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient

05/06/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la regidoria de Relacions Internacionals, ha donat suport a l’obertura d’una seu a Catalunya de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA). La delegació estarà situada a Barcelona i obre amb dos objectius principals: donar a conèixer a la societat catalana la situació en què viu la població refugiada de Palestina i difondre la labor humanitària que fa l’organització des de fa 68 anys.

UNRWA és una agència humanitària que pertany a Nacions Unides. Durant més de 65 anys, la missió d’UNRWA ha estat prestar serveis d’educació, salut, serveis socials i ajuda humanitària, així com protecció i defensa dels seus drets humans, a més de 5,3 milions de refugiats de Palestina a Jordània, el Líban, Síria i els territoris Palestins ocupats, en espera d’una solució pacífica, justa i duradora. UNRWA està finançada gairebé en la seva totalitat per les contribucions voluntàries dels Estats membres de l’ONU.

L’objectiu d’UNRWA Catalunya serà donar a conèixer a la ciutadania de Catalunya la situació que viu la població refugiada de Palestina i mobilitzar a les institucions i aconseguir el seu recolzament. La seva tasca serà desenvolupar l’àmbit del suport psicosocial, de l’ajuda d’emergència mitjançant l’entrega de material d’higiene i abric, i la rehabilitació d’habitatge.

L’obertura d’aquesta nova seu compta també amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. En aquests moments, UNRWA gestiona més de 700 escoles amb 500.000 alumnes.

L’anunci de l’obertura d’aquesta nova seu a Catalunya es fa en ocasió de la inauguració de l’exposició ‘Dones refugiades de Palestina: 7 dècades de resiliència i dignitat’, que se celebrarà demà al matí al Jardí interior dels Tarongers (c/Elisabets, 8), a la que assistirà la regidora Laura Pérez. L’acte estarà presidit per Raquel Martí, directora executiva del Comitè Espanyol de la UNRWA.

Laura Pérez ha posat en valor la cooperació conjunta de Barcelona amb UNRWA a la Franja de Gaza, “territori prioritari per l’Ajuntament de Barcelona” que aquest govern ha reprès, i ha ressaltat que “el suport de Barcelona a la nova oficina d’UNRWA és cabdal per donar compliment al mandat de la declaració que va aprovar el Consistori el mes passat en defensa dels drets del poble palestí i contra l’embargament a la venda d’armes a Israel, i tanmateix, per fer front al boicot de Trump a UNRWA”.

Aquesta col·laboració es va iniciar al 2010 amb el suport a la celebració dels SUMMER CAMPS (Colònies d’Estiu) que organitza cada any pels nens i nenes de la Franja de Gaza.  També es va finançar la presència de Pallassos Sense Fronteres als Summer Camps durant dos anys.

El 2014 va donar suport al projecte “Suport psicosocial per a les víctimes de l’operació Protective Edge a la Franja de Gaza”. La finalitat de la intervenció era donar suport psicosocial a cadascun dels refugis d’emergència habilitats a les escoles amb 75.000€.

Al 2015 l’Ajuntament de Barcelona va augmentar el suport, finançant (120.000€) part del Programa de reconstrucció d’habitatges d’UNRWA a la franja de Gaza, per a la reparació d’habitatges civils. Sota aquesta línia  de treball, 702 famílies ja han rebut ajuda per reparar les seves cases a través d’UNRWA. A més unes 66.300 persones han rebut suport per condicionar els seus habitatges sota una altre de las línies de treball en el pla, la de danys moderats.

Al 2017, l’Ajuntament va donar suport al projecte “Suport psicosocial i atenció psicosocial a les escoles”. La finalitat de la intervenció era reforçar l’atenció psicosocial a les escoles de tota la Franja de Gaza. El suport va ser de 95.000 €.

L’exposició que ara s’inaugura, de fet, s’emmarca en el projecte “Seguim sent refugiats i refugiades de Palestina”, subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i planteja un recorregut històric dels últims 70 anys, des de la Nakba (1948) fins a l’actualitat, per la vida de la població refugiada de Palestina al territori Palestí ocupat (Cisjordània i la franja de Gaza), Síria, El Líban i Jordània.

A través de cada imatge, l’exposició proporciona un testimoni de dignitat i resiliència d’aquesta població, especialment de les dones palestines.

 

 





Paraules clau

cooperació/ cooperativisme/