L’Ajuntament exerceix el dret al tanteig i adquireix la finca d’Aragó 317 per destinar-la a lloguer públic : Servei de Premsa

L’Ajuntament exerceix el dret al tanteig i adquireix la finca d’Aragó 317 per destinar-la a lloguer públic

06/06/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat exercir el dret al tanteig i adquirir la finca del carrer Aragó 317, per destinar-la a lloguer públic. Es tracta d’un edifici amb 11 pisos, 4 dels quals es troben buits, i la resta amb residents, alguns amb contracte de lloguer indefinit i altres en situació de precarietat i sense títol habilitant. La finca també té un local a la planta baixa que  es troba sense ús.

L’Ajuntament adquireix aquest immoble per donar compliment al Pla del Dret a l’Habitatge municipal, per una banda, amb el qual preveu incrementar el parc de lloguer públic de la ciutat, però també emmarcant aquesta acció en el que preveu el Decret Llei 1/2015 de 24 de març de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d’execució hipotecària. La mesura busca, doncs, donar la possibilitat a famílies afectades per processos d’execucions hipotecàries a poder continuar vivint en els seus domicilis en règim de lloguer a un preu assequible o públic.

La mesura respon també a la voluntat del Govern municipal d’impulsar totes aquelles iniciatives que estiguin al seu abast per garantir el dret a l’habitatge, i per donar resposta a l’elevada demanda d’habitatge a preu assequible que viu la ciutat.

En aquest sentit, el Govern municipal ha desplegat en aquest mandat tota la capacitat municipal per posar en marxa i amb finançament aprovat un total de 66 promocions d’habitatge destinat majoritàriament al lloguer. Aquestes promocions sumen en total 4.547 pisos. Per altra banda, i fruit d’aquest desplegament sense precedents d’accions per ampliar aquest parc, l’Ajuntament ja ha adquirit més de mig miler d’habitatges a través de la formula de l’exercici del dret al tanteig, el retracte o la compra directa i la cessió de l’ús de fruit.

En el cas concret de l’Eixample, aquesta activitat productiva es concreta en un total de 111 habitatges en obres (Ali Bei i Germanetes I), i 266 habitatges més en projecte (Germanetes II i Illa Glòries), habitatges de diferent tipologia: per a gent gran, destinats a allotjaments, per al lloguer social i assequible o destinats a dret a superfície. I pel que fa a l’activitat de compra durant aquest mandat, l’Ajuntament ha adquirit a l’Eixample 45 habitatges (sumant aquesta darrera adquisició d’Aragó 317).

L’adquisició de pisos en edificis sencers o aïllats en finques de propietat horitzontal permet al consistori accedir a zones de la ciutat a on la poca disponibilitat de terrenys fa més difícil la promoció pública. És el cas d’aquesta nova adquisició a la Dreta de l’Eixample, que contribuirà també a complir l’objectiu de no concentrar tot l’habitatge públic en zones determinades i evitar, així, la segregació residencial, d’acord amb les exigències de la Llei del Dret a l’Habitatge, des de l’òptica del necessari reequilibri entre els districtes de la ciutat en la ubicació de l’habitatge públic.

Pel que fa a la inversió que suposa aquesta operació, l’Ajuntament té previst destinar un pressupost de 2 milions d’euros a l’adquisició de la finca (que comprarà a la societat financera Buildingcenter) i a la rehabilitació necessària per complir els requisits que ha de reunir com a servei públic d’habitatge.

Respecte al local situat a la planta baixa, el Districte de l’Eixample encara no ha concretat el destí que li donarà, ja que està estudiant quines són les necessitats més urgents que pot tenir aquesta zona i com s’adequarien a aquest espai. Sigui com sigui es treballa amb algunes idees com la de crear un espai d’activitat veïnal.

Al territori de l’Eixample, les actuacions dutes a terme pel Govern municipal durant aquest mandat permetran multiplicar per cinc el parc d’habitatge públic disponible respecte al que es va trobar operatiu a la zona l’any 2015. En concret, l’any 2015 l’Ajuntament gestionava a l’Eixample 122 habitatges, que amb tots els projectes que ja estan en marxa passaran a ser 616 pisos majoritàriament (el 80%) destinats al lloguer públic, amb una inversió realitzada pràcticament en la totalitat amb recursos municipals.





Paraules clau

habitatge/