El Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard de Ciutat Vella obrirà les 24 hores durant els mesos d’estiu : Servei de Premsa

El Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard de Ciutat Vella obrirà les 24 hores durant els mesos d’estiu

09/06/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El reforç del servei, que es mantindrà de forma temporal, permetrà per primer cop oferir atenció nocturna a persones amb consum actiu de substàncies

Entre gener i març un total de 33 persones han iniciat tractament en aquest equipament per superar les seves addiccions

El Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard, ubicat al districte de Ciutat Vella, obrirà 24 hores ininterrompudament a partir del proper mes de juliol. Aquesta mesura, que suposarà que per primera vegada la ciutat de Barcelona disposi d’un servei d’atenció nocturna continuada a persones amb consum actiu de substàncies, es mantindrà de manera temporal durant els mesos d’estiu. En qualsevol cas, no es tracta de la primera ampliació horària del CAS Baluard, que des de l’estiu del 2016 funciona entre les 7.00 i les 22.00 hores. L’equipament, que gestiona l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i que el passat mes d’octubre es va traslladar a l’edifici Perecamps (Avinguda Drassanes 13), disposa a més a més des de principis d’aquest any d’un nou contracte que ha augmentat els recursos en 800.000 euros l’any, fins a consolidar un pressupost total de 2,37 milions d’euros l’any.

Aquesta ampliació horària és la continuació del pla de xoc específic i integral per combatre la problemàtica de les drogues al barri del Raval que l’Ajuntament de Barcelona va engegar ara fa un any. Aquest pla ja incloïa una bateria de mesures per actuar en quatre àmbits que es consideren essencials per a lluitar contra aquest fenomen i que són: l’habitatge, la seguretat, l’espai públic i la salut pública. En el darrer Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona es va aprovar una ampliació de la dotació tant econòmica com de recursos humans per a aquesta iniciativa municipal, que comptarà amb una inversió de prop de 5 milions d’euros i un total de 63 persones destinades als diferents àmbits d’intervenció social que contempla l’ampliació i reforç policial.

L’ampliació horària del CAS Baluard durant l’estiu tindrà un cost afegit de 260.000 euros i és, per tant, un complement a d’altres iniciatives que ja s’han pres i que s’estan aplicant al districte des de fa mesos. Entre elles hi ha el reforç dels programes de prevenció a les escoles d’educació secundària i dels programes comunitaris per a infants i joves, per exemple, però també i de manera molt important l’increment d’educadors i educadores de carrer, encarregades d’actuar a l’espai públic per fer polítiques de reducció de danys, d’oferir recursos i d’establir relacions de confiança que permetin el treball en el temps amb les persones consumidores de drogues. En concret, s’han passat de les 10 persones que treballaven en aquest servei al juny del 2016 a les 23 persones que hi treballen ara. Aquesta ampliació de personal ha permès incrementar els horaris d’atenció i cobrir també els caps de setmana.

En els primers tres mesos de l’any, els professionals que treballen en el CAS Baluard han aconseguit que 33 persones iniciïn un tractament per abandonar el consum actiu de drogues, la majoria d’elles per consum d’heroïna. En el mateix temps s’han produït un total de 32.350 accessos als centres de reducció de danys de Ciutat Vella (que a banda del CAS Baluard també incorpora el CAS Lluís Companys i el local Robador) i fins a 5.789 accessos a les sales de consum dels tres dispositius. A més a més, el Pla d’Acció sobre Drogues de Barcelona 2017-2020 que va ser aprovat recentment recull una ampliació important de la xarxa d’atenció que hi ha a la ciutat, la qual cosa implica una augment de la cartera de serveis en diferents dispositius, com el CAS Clínic i el CAS Les Corts, entre d’altres, però també la renovació de la unitat mòbil encarregada de la dispensació de metadona.





Paraules clau

Ciutat Vella/