L’Ajuntament de Barcelona organitza una jornada internacional sobre les consultes al món local : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona organitza una jornada internacional sobre les consultes al món local

15/06/2018

L’Ajuntament de Barcelona organitzarà el proper dilluns 18 de juny una jornada sobre les consultes al món local on s’explicaran diferents experiències de ciutats de tot el món on s’han dut a terme consultes ciutadanes. La iniciativa que porta per nom “Consultes ciutadanes al món local. Democràcia sense intermediació” se celebrarà al Laboratori d’Innovació Democràtica (Fabra i Coats. Carrer de Sant Adrià, 20) entre les 9:30 i les 14:45 hores.

Les consultes ciutadanes són canals de democràcia directa que moltes ciutats del món han posat en funcionament i que formen part de la normalitat democràtica. Tot i això, no estan exemptes de conflicte quan es posen en marxa. Per aquest motiu, la jornada inclourà experiències internacionals de diverses ciutats que han dut a terme consultes ciutadanes locals.

A Catalunya i a l’Estat espanyol la ciutadania ha qüestionat recentment el funcionament del sistema democràtic, en concret, el sistema representatiu. I s’ha plantejat la necessitat d’eixamplar la democràcia amb altres vies més directes, sense intermediació. Però es plantegen diverses preguntes: tenim una democràcia prou madura que respecti la sobirania popular? Es pot parlar d’un sistema democràtic complet sense mecanismes de democràcia directa?

En aquesta jornada, a partir d’experiències de governs locals i d’iniciatives ciutadanes a les ciutats de San Francisco, Cracòvia, Cajamarca, Berlín, Olesa de Montserrat, Grenoble, Madrid i Barcelona es compartirà que succeeix quan la ciutadania exerceix el poder directament. Quins rols adopten la ciutadania, els governs i els grups de pressió? Com hi intervenen els diversos actors polítics i econòmics?

I és que la participació ciutadana, quan entra en el fons de les decisions polítiques implica una redistribució del poder i, per tant, comporta conflicte atès que neix dels conflictes urbans existents.

Les jornades començaran a les 9:45 hores amb la presentació a càrrec del comissionat de Participació Ciutadana i Democràcia Activa de l’Ajuntament de Barcelona, Fernando Pindado. A les 10:00 hores tindrà lloc la conferència inaugural “Democràcia directa-Promeses i reptes”, a càrrec de la científica i investigadora política de la Universitat de Zurich, Céline Colombo.

A continuació, tindran lloc dues taules de debat amb experiències diverses de governs locals per tal de compartir dificultats i reptes després de dur a terme consultes ciutadanes.

La primera d’elles, a les 11:10 hores, servirà per exposar les experiències de consultes impulsades per governs locals i comptarà amb la presència de l’exregidor de San Francisco, John Avalos; del director de Democràcia Local de Grenoble, Pierre-Loic Chambon; l’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon; el regidor de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert de Madrid, Pablo Soto; i la regidora de Participació i Districtes de Barcelona, Gala Pin. La taula la moderarà el periodista de La Vanguardia, Ramon Suñé.

La segona taula, a les 13:00 hores, la moderarà el tercer tinent d’alcaldia, Jaume Asens, i comptarà amb persones d’arreu del món que han impulsat consultes a través d’iniciatives ciutadanes com són: la membre de Krakow Against Olympics/The Common City i vicepresidenta de la cooperativa Ogniwo, Alicja Beryt; el biòleg i cofundador del Comité Ambiental en Defensa de la Vida i la Red de Comités Ambientales del Tolima (Colòmbia), Renzo García; l’activista d’Ecologistes en Acció i de la plataforma Aigua és Vida, Quim Pérez; i la doctora i científica social de la Universitat Humboldt de Berlín i fundadora de la iniciativa de llogater Kotti&Co, Ulrike Hamann.

Finalment, a les 14:30 hores, tindrà lloc la cloenda a càrrec de Jaume Asens i Gala Pin.Compartiu aquest contingut