Barcelona avança en la seva aposta per reduir la feminització de la pobresa i la precarietat : Servei de Premsa

Barcelona avança en la seva aposta per reduir la feminització de la pobresa i la precarietat

21/06/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Durant el 2017 prop de 4.400 dones han millorat la seva situació laboral a través dels diferents programes municipals d’assessorament, formació i contractació

El 85% del programa d’accions previstes entre 2016 i 2024 ja s’estan executant

Fa dos anys l’Ajuntament de Barcelona va endegar l’Estratègia contra la Feminització de la pobresa i la precarietat (2016-2024) amb la finalitat de reduir la pobresa femenina a la ciutat.

Avui s’ha presentat el balanç anual d’aquesta mesura, que va sorgir de la feina entre la Regidoria de Feminismes i LGTBI i la Taula contra la feminització de la pobresa, que suma associacions, entitats, ONGs, sindicats i institucions.

Aquesta estratègia està dividida en tres eixos diferenciats de treball: dades i sistemes d’informació; economia de la vida i organització del temps i ciutat de drets. Es va presentar amb
71 actuacions, de les quals ja s’estan executant el 85%.

En l’àmbit de dades i sistemes d’informació la principal novetat és que totes les estadístiques i estudis que encarrega o fa l’Ajuntament de Barcelona compten amb la dada segregada per sexe i que s’està creant l’indicador de pobresa femenina. És a partir d’aquesta informació que es poden crear estratègies i polítiques concretes per millorar les condicions d’aquestes dones.

Pel que fa a les actuacions destinades a l’àmbit laboral i econòmic, entre les més destacades executades l’any passat, es troben el Pla de Xoc contra l’atur de molt llarga durada, que ha comptat amb la participació de 670 dones; els dispositius d’inserció sociolaboral del projecte Treball als Barris que han atès a 922 dones interessades en orientació professional i formació per a l’ocupació i, a través del Programa Labora, que l’any 2017 ja va incorporar la perspectiva de gènere i va contractar 1.027 dones, la qual cosa suposa un 54% el total de les contractacions.

També, a través dels projectes integrals que inclouen formació, orientació i contractació directa s’han contractat a 1.273 dones, el que ha significat el 50% del total. A més, el programa ‘Barcelona es compromet’ ha beneficiat a 475 dones, és a dir, el 60% de les persones que han obtingut ajuts.

Des de la Regidoria de Feminismes i LGTBI, enguany s’ha treballat per assessorar i facilitar eines a les empreses que vulguin disposar d’equips professionals amb criteris d’equitat de gènere, un requisit necessari per optar a la contractació pública vinculada a l’Ajuntament de Barcelona. Un d’aquests recursos és l’Equitest, un test en línia que les empreses poden consultar i que ja ha comptat amb més de 550 visites.

En aquesta línia, i en relació als nous criteris de contractació endegats per l’Ajuntament de Barcelona a través de les clàusules socials, des de juliol del 2017 fins a la data d’avui 79 nous contractes han incorporat clàusules de gènere.

 

Més feina i amb més drets

Entre 2017 i 2018 s’ha treballat per posar en funcionament Punts de Defensa dels Drets Laborals. Un ja es troba ubicat a Ciutat Vella i, en les properes setmanes, n’hi haurà un altre a Nou Barris i a Sants-Montjuïc. Aquests espais serveixen per lluitar contra la precarietat laboral i detectar situacions de vulneració dels drets laborals de les persones treballadores, especialment en els sectors feminitzats del turisme i de les cures.

En aquests espais s’assessora sobre dubtes contractuals, remuneració salarial, durada de les jornades laborals, salut i seguretat en el treball. Tant de persones treballadores com de les ocupadores. Aquests espais han estat impulsats conjuntament amb les entitats dels diferents districtes i les organitzacions sindicals.

També, al llarg d’aquest darrer any, s’han treballat programes concrets per facilitar la incorporació en el món laboral de dones. En detall, 20 dones i 20 projectes acompanyats en el marc del programa ‘Construïm en femení altres economies’, que té per objectiu impulsar projectes d’emprenedoria femenina. D’altra banda, 65 dones i 28 projectes han participat del programa ‘Camí de la Solidesa’, desplegat entre el 2016 i 2017 i que fomenta les organitzacions d’economia cooperativa i social gestionades majoritàriament per dones. També 7 dones en situació d’atur o treballadores amb precarietat laboral han participat del projecte ‘La Marina Dona empenta’, en el que se les ha format en conducció de camions. I, amés, 8 dones han participat al taller ‘Claus per a promoure projectes d’emprenedoria de dones en Economia Social i Solidària’. Per últim, s’ha impulsat el segell turístic Biosphere, per tal que les empreses adherides incorporin criteris de treball digne i d’igualtat de gènere.

 

Les cures, el gran repte de ciutat

El segon grup d’accions de l’Estratègia contra la Feminització de la pobresa i la precarietat van dirigides al treball domèstic, de cures i afectes.

El 90% de les cures que necessitem es proveeixen des de la xarxa familiar, i dintre d’aquesta xarxa familiar en un 90% dels casos són les dones les que se’n fan càrrec. “Per això, tots els serveis públics que ofereixen ajuts i serveis de cura tenen un gran impacte en la vida de les dones, en tant que els hi permet més temps personal, millor estat de salut i majors oportunitats d’inserir-se al mercat formal” explica Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI.

Aquest darrer any 2017 serveis clau en aquest sentit han augmentat en pressupost i cobertura: el SAD (Servei d’Atenció Domiciliària) ha augmentat un 28% el seu pressupost, la teleassistència un 23%, les escoles municipals un 14% i el programa Respir un 20%. Així mateix, els serveis del SAD i de Teleassistència tenen com a usuàries principalment les dones en un 72% i un 71,24% de dones, respectivament.

A banda, des de la regidoria de Feminismes i LGTBI s’ha volgut sensibilitzar sobre el fet migratori i treball de cura. Per això, s’ha treballat amb alumnat de 1r d’ESO sobre aquesta realitat de moltes persones que viuen a la ciutat.

 

Garantint drets bàsics per reduir la precarietat de les dones

Els ajuts socials són també una eina que permet a moltes dones fer front a la precarietat. En aquesta línia cal destacar que del total de 2.065 ajuts destinats a famílies monoparentals, 2001 han estat concedits a dones amb un import total de 1.785.400 euros; mentre que a homes s’ha destinat un import de 57.600 a repartir entre 64 famílies.

També cal destacar l’ampliació de serveis com els ajuts per a berenars als centres oberts i centre diaris que han beneficiat a 3.133 infants, amb un pressupost de 646.206 euros, i l’atorgament de 13.621 ajuts a la pràctica d’activitats esportives, fora d’horari lectiu, per a famílies amb infants i joves d’entre 6 i 17 anys. També els 3.670 ajuts pels casals d’estiu concedits amb un pressupost de 726.587 euros. I, a més, els 1.947 ajuts per un import de 313.710 euros en ajuts al lleure per a famílies vulnerables usuràries dels serveis socials, entre les quals 672 dones es van beneficiar.

En l’àmbit dels ajuts a l’alimentació a persones usuàries de centres socials, el 75,32% dels 10.085 ajuts, amb un pressupost total de 1.676.611,20 euros, ha estat destinat a dones. Aquesta inversió social es reparteix entre ajuts per a l’alimentació d’adults, de famílies amb menors i vals de tiquets restaurants,

Pel que fa al tercer àmbit d’actuacions, dedicades als drets de les dones, entre les accions més destacades hi ha les adjudicacions de 229 pisos destinats a dones en situació de violència i a famílies monoparentals. En detall, 117 han estat atorgats a dones; 10 a famílies monoparentals i 2 a dones que patien situació de violència masclista.

Per últim, en matèria d’ajuts a l’habitatge, un anàlisi fet amb perspectiva de gènere dels diferents ajuts al pagament de l’IBI concedits el 2017 (pocs recursos, vídues, monoparentals i famílies nombroses), han revelat que les dones representen un 76% de les persones beneficiàries i reben un 77% del volum econòmic dels ajuts per pagar el rebut que atorga l’Ajuntament. Per tant, aquests ajuts són una eina més, significativa i amb impacte real, que contribueix a anar reduint la feminització pobresa i la precarietat.





Paraules clau

dona/