Sarrià-Sant Gervasi estrena el jardí de Can Ferrer : Servei de Premsa

Sarrià-Sant Gervasi estrena el jardí de Can Ferrer

01/07/2018

El veïnat guanya un nou espai verd de més de 2000 metres quadrats

Per Jaume Asens, regidor del districte de Sarrià-Sant Gervasi, “aquesta ciutat no és un mer decorat, està formada per ciutadans actius i crítics, que conquisten espais verds com aquest. El meu reconeixement a tota la gent que ha lluitat per aquest nou jardí al districte”.

L’Ajuntament de Barcelona ha recuperat el jardí de la finca municipal de Can Ferrer i l’ha convertit en un nou espai verd obert al barri de Sant Gervasi-Galvany, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. L’objectiu ha estat crear un lloc de repòs i passeig dominat per la vegetació, amb racons per a la lectura i la conversa.

 

 

El nou jardí es troba en una finca del segle XIX, situada al carrer d’Alfons XII 42-48.

Can Ferrer és una finca de titularitat municipal, té la qualificació urbanística de jardí de nova creació i de caràcter local i compta amb una superfície de 2.550 metres quadrats que inclou el jardí i un edifici de planta baixa més dos pisos. L’edifici està en desús perquè es troba en mal estat de conservació, i l’Ajuntament ja ha redactat un projecte de consolidació per determinar-ne l’estat en detall.

 

Un pulmó de plantes recuperades

El projecte d’adequació del jardí ha permès obrir un nou pulmó verd en aquest espai al districte, en el qual s’han creat itineraris accessibles, s’ha col·locat mobiliari urbà (bancs, cadires, taules i papereres) i les corresponents xarxes de drenatge i d’il·luminació pública, elements necessaris per convertir-lo en un nou espai d’ús públic del districte.

L’actuació ha previst la revisió i millora de les espècies vegetals, plantant-ne un important nombre de noves plantes autòctones com garrofers, alzines, magraners, oliveres i xiprers. També s’han col·locat diferents arbustos de llorer, murtra, llentiscle, marfull i arboç.

A més, s’han creat murs vegetals aprofitant les condicions climàtiques del propi espai. D’aquesta manera, l’alt mur del carrer Alfons XII s’ha retallat per permetre i millorar la visibilitat del jardí des del carrer; l’heura s’ha ubicat a les zones obagues i la vinya verda i buguenvíl·lees per les de solana.

La totalitat de la urbanització del jardí s’ha realitzat en dues fases. La primera ha estat la recuperació i consolidació del jardí que avui s’ha inaugurat. La segona fase, que encara no té un calendari definit, preveu la unificació de tot el conjunt.

La finca de Can Ferrer és un exemple dels processos d’urbanització duts a terme a l’antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles (annexionat a Barcelona l’any 1897) a partir de mitjans del segle XIX. Es tracta d’una finca agrícola de 1843, amb una casa de camp, amb jardí i un hort. Aquest mas, com molts altres de la zona, es va transformar en una finca urbana a les acaballes del segle XIX, i posteriorment en segona residència o finca d’estiueig. Després, a principis del segle XX, la casa es va tornar a convertir en primera residència, en aquest cas de la família Ferrer, que li va donar el nom en els anys del seu màxim esplendor.

El cost de la inversió ha estat de 475.000 euros (IVA inclòs).Compartiu aquest contingut