Barcelona acull la 11à edició de l’Escola Internacional d’Estiu sobre Banca Social i Finances Alternatives : Servei de Premsa

Barcelona acull la 11à edició de l’Escola Internacional d’Estiu sobre Banca Social i Finances Alternatives

06/07/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La trobada, organitzada per l’Institute for Social Banking (ISB) amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona tindrà lloc del 8 al 13 de juliol al Convent de Sant Agustí

El comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Alvaro Porro, explicarà casos i projectes d’èxit que han sorgit a Barcelona fruit de l’aposta municipal d’impuls a les finances ètiques

Barcelona acollirà del 8 al 13 de juliol de 2018 la XI Escola Internacional d’Estiu sobre Banca Social i Finances Alternatives, el congrés internacional anual sobre banca social i finances alternatives organitzat per l’Institute for Social Banking (ISB) amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i que compta amb Triodos Bank com organització associada. En aquesta edició l’Escola d’Estiu d’ISB, que aplega gent vinguda d’arreu, se centrarà en el tema ‘Canviar les finances per finançar el canvi: la banca social como el camí a seguir” i tindrà lloc al Convent de Sant Agustí.

A l’entorn de 80 persones relacionades amb bancs socials, institucions financeres alternatives i banca convencional analitzaran les oportunitats, els reptes i les característiques d’aquest model de banca amb valors, que evoluciona i creix ràpidament, i que garanteix uns valors ètics de gestió centrats en les persones, el planeta i l’economia real.

Amb aportacions plantejades tant des del món professional com de l’acadèmic, l’Escola d’Estiu posarà especial èmfasi en els principis i oportunitats dels préstecs, el crèdit i el negoci de suport als bancs socials. Els experts compartiran les seves millors pràctiques i exploraran els principis per garantir un futur financer sostenible. La trobada permetrà a ponents, experts professionals i acadèmics compartir els seus coneixements a través de tallers que permetran a les persones participants interactuar i construir una xarxa sòlida.

L’Escola d’Estiu d’enguany comptarà amb la participació de Chai Locher, Gerent d’Aprenentatge i Desenvolupador de Triodos Bank i Sanika Hufeland, Directora Gerent de l’ISB, qui ha assegurat que “és un honor comptar amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, una institució pionera en l’impuls de polítiques vinculades a les finances sostenibles i a l’economia social”. El Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Alvaro Porro, participarà en una de les taules rodones. En concret, dilluns a les 18.3 hores participarà al panel: Local Answers and Best Practices, on explicarà casos d’èxit i exemples de com Barcelona ha promogut projectes amb impacte econòmic i social gràcies al sistema de finances ètiques.

La celebració de l’Escola Internacional d’Estiu sobre Banca Social i Finances Alternatives se suma a la jornada Internacional “Fem Banca Amb Valors” que l’Ajuntament i la Global Alliance for Banking on Values (GABV) van organitzar el passat mes de novembre a Barcelona. La trobada va servir per donar a conèixer a la ciutadania quins són els valors d’aquesta banca i com es pot fer el pas cap a aquest nou model de finançament més sostenible, que no prioritzi sempre els beneficis a curt termini per sobre del bé comú. I que apliqui criteris gestió centrats en l’economia real, amb beneficis per a les persones i el planeta.

 

Barcelona i la Banca amb Valors

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha fet una aposta clara i decidida per impulsar un model de finances ètiques. En primer lloc es treballa amb la banca amb valors per facilitar el finançament de projectes de l’Economia Social i Solidària que incorporin un nivell de risc elevat; s’ha incorporat la banca amb valors a l’operativa bancària de l’Ajuntament de Barcelona i entitats com Caixa d’Enginyers, Fiare Banca Ètica i Triodos Bank contribueixen a finançar promocions d’habitatge social que impulsa el consistori.

El Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro, ha subratllat que “la ciutadania i les empreses poden posar consciència i tenen el poder de decidir amb qui treballen, també en l’àmbit de les finances”. “El model de la banca amb valors permet apostar per una banca transparent arrelada al territori i involucrada amb la comunitat que impulsi projectes empresarials amb retorn social i ambiental”, ha recordat Porro.

Pel que fa a les relacions de l’Ajuntament amb les entitats financeres, s’ha fet un gir de 180 graus davant el funcionament habitual del consistori, que només operava amb la banca tradicional. Actualment el 54% de les operacions d’endeutament son amb banca ètica, pública i bons sostenibles i incorporen criteris i clàusules socials. Pel que fa a les operacions de finançament realitzades el 2017, la banca tradicional ha vist reduït el seu pes fins al 22% davant l’aposta que s’ha fet per la banca ètica, pública i els bons sostenibles, que ja representen prop del 80% del volum de les operacions de l’exercici.

 

 

En concret, s’han emès emissions municipals de bons sostenibles – verds i socials – per import de 35M€ i per primera vegada s’ha col•laborat amb banca pública (Banc Europeu d’Inversions, per import de 125 M€, i Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa, per import de 59M€) per a inversions en habitatge social i amb límit de disposició el 2022.

Així mateix existeix una instrucció de reserva de dipòsits en entitats de banca ètica i/o entitats de la ECSS i s’han obert comptes corrents amb Fiare Banca Ètica, Triodos Bank i Caixa d’Enginyers.

 

The Institute for Social Banking

The Institute for Social Banking (ISB) és un institut d’educació i investigació per a la banca i les finances socialment responsables. Des de la seva fundació l’any 2006, s’ha convertit en una organització activa, que comprèn 16 institucions vinculades estretament a la banca i les finances socialment responsables i a una gran xarxa internacional.

Més de 3.000 persones de 42 països han participat activament i cocreat esdeveniments educatius de l’ISB. En els darrers 12 anys, 175 conferenciants del món acadèmic i de la investigació han contribuït de manera significativa a assolir els nostres objectius centrals, formulats fa 12 anys: educar a la població en matèria de banca i finances socialment responsables, així com reforçar el relat públic i acadèmic al respecte.





Paraules clau

economia/