L’Ajuntament col·labora amb el superordinador MareNostrum i les Macedònia per incentivar les nenes a fer carreres tecnològiques : Servei de Premsa

L’Ajuntament col·labora amb el superordinador MareNostrum i les Macedònia per incentivar les nenes a fer carreres tecnològiques

09/07/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El projecte de divulgació científica “Som investigadores” arribarà a prop de 6.000 alumnes de primària de Barcelona que visitaran el supercomputador en un tour pensat especialment per acostar la tecnologia a les nenes

El grup Macedònia ha fet un videoclip dedicat al superordinador MareNostrum, que és una de les peces clau de la visita

Pel seu doble vessant d’apropar la ciència als més petits i combatre la bretxa de gènere, aquest projecte del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) ha estat inclòs al Pla Barcelona Ciència de l’Ajuntament de Barcelona

 


El supercomputador MareNostrum i el grup musical Macedònia s’han aliat per incentivar les noies a apropar-se a la tecnologia, de la mà del projecte “Som investigadores”, un projecte de divulgació científica destinat a alumnes de tercer d’educació primària que té com objectiu incrementar l’interès de l’alumnat per les matèries STEM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), posant èmfasi especial a captar l’interès de les nenes i així contribuir a reduir la bretxa de gènere en aquest camp.

El superordinador i la cançó de les Macedònia titulada “MareNostrum” són dues peces clau de les visites educatives que s’oferiran a estudiants de tercer de primària, en horari lectiu, en el curs 2018-19 – a partir de l’octubre-. Es preveu que pugui arribar a uns 6.000 alumnes de primària de Barcelona l’any vinent. Les visites posen especial atenció a deixar clar que les noies poden utilitzar superordinadors i que pot ser gratificant per a elles.

Per la seva doble vessant d’apropar la ciència als més petits i combatre la bretxa de gènere, aquesta iniciativa del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) ha estat inclosa al Pla Barcelona Ciència de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest matí el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el director del BSC, Mateo Valero, han presentat les visites i la cançó en una festa infantil organitzada al jardins de Torre Girona, l’edifici que allotja el MareNostrum, actualment el supercomputador més potent d’Espanya, el 22è del món i el 5è d’Europa. Ha estat la primera vegada que les Macedònia han cantat la cançó MareNostrum en directe.

Per a Gerardo Pisarello, aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència, “un pla ambiciós que tenen poques ciutats, com Boston o Nova York, perquè a Barcelona tenim un ecosistema científic i de recerca potent, i perquè la ciència es importantíssima per a les ciutats al s XXI, per lluitar per millorar la vida de la ciutadania”. “Hem d’estimular la vocació científica de dones”, ha seguit el tinent d’alcaldia, “necessitem més dones biòlogues, matemàtiques, enginyeres… i això ha de començar des de petites, a les escoles”. Pisarello ha dit que “no pot ser que les dones es doctorin més que els homes i després dirigeixin pocs projectes de recerca, o que quan siguin petites no es vegin com a científiques, i per això recolzem el programa ‘Som investigadores” amb el Supercomputing centre”.

El Pla Barcelona Ciència, on s’emmarca aquesta iniciativa projecte, és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona per potenciar l’ecosistema de recerca i innovació de la ciutat. Una de les línies estratègiques d’aquest pla és impulsar i reforçar els programes STEAM i EscoLab, que permeten generar vocacions científiques en escoles i instituts (especialment de nenes i joves), amb la guia dels mateixos investigadors i investigadores i donar visibilitat a les dones investigadores.

 

“Som investigadores”, un projecte per despertar vocacions científiques a les nenes

El projecte, anomenat “Som Investigadores”, parteix de la voluntat del Barcelona Supercomputing Center de contribuir a augmentar la presència de noies en les carreres tecnològiques. Diversos estudis apunten que la menor presència de noies en les carreres STEM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) té la seva arrel en creences que les nenes i noies adopten en edats molt primerenques (primària i primers cursos de secundària), en el sentit que aquestes vocacions són més pròpies del gènere masculí i que aquesta no és una sortida professional per a elles. És per això que el centre ha dissenyat unes visites en les quals es posa especial èmfasi a fer visible que treballar amb supercomputadors també pot ser una feina de dones.

Les Macedònia, grup infantil català per excel·lència, són el canal que ha escollit el BSC per arribar fins a les nenes de primària. Elles mateixes han estat les encarregades de presentar la cançó “MareNostrum” al seu públic a través de les xarxes socials (twitter, instagram, musical.ly) i abans de visitar el BSC, a l’escola, els alumnes hauran d’haver vist el videoclip on surten les components del grup “investigant” amb el supercomputador. “Investigadores de tot el món fem descobriments brutals, genials, des de Barcelona per a tot el món, amb un ordinador espectacular”, són els primers versos d’aquesta peça musical. La visita inclou més de mitja dotzena de jocs per introduir els alumnes al món dels superordinadors, estarà guiada per educadores i la presència de dones als materials educatius serà majoritària.

 

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación, més a prop de la societat

El projecte s’emmarca en la vocació del BSC-CNS d’incrementar el seu contacte directe amb la societat, contribuint a la divulgació de la ciència i la creació de cultura científica i tecnològica entre els nostres conciutadans. La idea original sorgeix de dins del propi centre, per fomentar les activitats d’apropament a la societat i les destinades a reduir la bretxa de gènere, escoltant suggeriments dels investigadors i traslladant les seves propostes a visites experimentals amb nens i nenes de primària.

El BSC és el centre líder de la supercomputació a Espanya. La seva especialitat és la computació d’altes prestacions, coneguda també amb el nom d’HPC (High Performance Computing). La seva funció és doble: oferir infraestructures i servei en supercomputació als científics espanyols i europeus, i generar coneixement i tecnologia per transferir-los a la societat.

És un Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, membre de primer nivell de la infraestructura de recerca europea PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) i gestiona la Red Española de Supercomputación (RES).

El BSC és un consorci públic format pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d’Espanya (60%), el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (30%) i la Universitat Politècnica de Catalunya (10%).





Paraules clau

economia/ educació/