Barcelona continua la seva aposta contra la islamofòbia : Servei de Premsa

Barcelona continua la seva aposta contra la islamofòbia

11/07/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Més de 20 accions en els primers 18 mesos de funcionament del pla

Lluitar contra la islamofòbia de gènere, repte de futur per al 2019

L’Ajuntament de Barcelona ha fet balanç del primers 18 mesos de funcionament del Pla Municipal contra la islamofòbia, una mesura de govern aprovada al gener del 2017 amb la voluntat de millorar la cohesió social i la convivència a la ciutat, des de l’enfoc dels drets humans i la perspectiva intercultural.

Els objectius del pla són visibilitzar la islamofòbia com una forma de discriminació; contrarestar la generalització d’imatges negatives sobre l’Islam i les persones musulmanes i normalitzar la diversitat cultural i religiosa a la ciutat i reforçar els mecanismes de garantia contra les discriminacions islamòfobes.

Per fer-ho, s’han iniciat o dut a terme 22 accions de les 28 previstes, ja que el Pla té vigència fins el juny del 2019. Entre les més destacades hi ha la creació d’un observatori de delictes i discursos de l’odi; acompanyament i apoderament a les dones musulmanes que viuen a la ciutat en la denúncia de les situacions d’islamofòbia; actualització de la instrucció 29/08 de la Guàrdia Urbana per incloure la islamofòbia com a forma de discriminació i creació d’una nova instrucció sobre discriminació; reforç de la línia de treball sobre islamofòbia de l’Oficina per la No Discriminació; formació a mestres sobre discriminacions i racisme; la commemoració del Dia de l’Eliminació de la Discriminació Racial a les escoles (21 de març); enfortiment de la Xarxa BCN Antirumors i formació específica sobre islamofòbia per a agents antirumors de la Xarxa Antirumors; jornada sobre discursos d’odi a les xarxes socials; foment per primera vegada de la participació de les comunitats musulmanes en el disseny de la celebració del Dia Contra la islamofòbia (12 de desembre); elaboració d’un protocol de mediació comunitària per a l’apertura de centres de culte a la ciutat i reforç de la presència de la diversitat cultural i religiosa de la ciutat en les campanyes municipals.

 

Parlar d’Islamofòbia, per combatre-la

Dos dels elements que més s’han treballat són la prevenció de l’estereotip i la informació sobre els drets que té el conjunt de la ciutadania, també pel que fa a la llibertat religiosa i la diversitat cultural. Posar-les en valor, per així respectar-les i ajudar a prevenir la islamofòbia.

Un dels elements que han ajudat a fer-ho ha estat la infografia #NoComparteixoRumors, una acció comunicativa impulsada per la Xarxa BCN Antirumors i l’Ajuntament de Barcelona el passat setembre per donar resposta a l’augment de missatges discriminatoris a les xarxes socials. Una campanya que va permetre minimitzar els riscos de discursos d’odi arran dels atemptats a Barcelona i Cambrils, del passat 17 d’agost.

Un altra de les accions vinculades al Pla Municipal contra la Islamofòbia ha estat el díptic que informa sobre ‘Com accedir a un menú halal’ ha servit per garantir els drets a la llibertat religiosa i la consciència en l’àmbit escolar.

També la voluntat de fer accessible el propi Pla municipal, que s’ha resumit en un díptic de lectura fàcil traduït a 6 idiomes: amazic, anglès, àrab, castellà, català, francès i urdú.

A més, Barcelona ha organitzat les jornades internacional #BCNvsODI, que buscaven vehicular estratègies comunes per combatre la intolerància a les xarxes socials.

 

Formació interna per millorar l’atenció

El Pla municipal de lluita contra la islamofòbia també ha previst la formació interna al personal municipal. En aquest sentit s’han fet un total de 55 sessions de formació sobre discriminació i islamofòbia i sobre diversitat cultural i religiosa. Aquesta formacions han registrat un total de 1.474 persones.

Per als mesos que queden de desenvolupament del pla fins al juny del 2019 l’Ajuntament preveu mantenir aquestes prioritats i afegir-ne tres més: normalitzar i generalitzar la presència del veïnat d’origen musulmà; lluitar contra la islamofòbia de gènere i lluitar contra les discriminacions i abusos que es produeixen online.





Paraules clau

cultura/