Nova York, Montreal i Barcelona aposten per la regulació del mercat immobiliari : Servei de Premsa

Nova York, Montreal i Barcelona aposten per la regulació del mercat immobiliari

17/07/2018



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Les tres ciutats impulsen projectes per afavorir que les promocions privades reservin un percentatge a habitatge protegit i per sota del preu de mercat

Nova York i Barcelona estan desenvolupant un programa de cooperació de la Comissió Europea per compartir experiències en polítiques d’habitatge

NOTA: La nota incorpora material audiovisual amb les declaracions que han fet després de la trobada a l’Ajuntament de Nova York

Ahir dimarts per la tarda, la vicealcaldessa per habitatge i desenvolupament econòmic de Nova York, Alicia Glenn, la nova alcaldessa de Montreal, Válerie Plante, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van mantenir una reunió de treball per compartir les estratègies que estan desenvolupant per regular el mercat immobiliari a partir de les competències que tenen les ciutats.

 

 

Barcelona està desenvolupant, a partir de l’impuls d’entitats socials, la mesura que preveu l’obligació de reservar una part de les promocions privades a habitatge protegit i per sota del preu del mercat, una iniciativa que ja fa anys que s’aplica a Nova York i que ara Montreal també vol posar en marxa.

La reunió forma part de l’agenda de contactes que ha desenvolupat l’alcaldessa de Barcelona des de dilluns a Nova York, coincidint amb la presentació a les Nacions Unides de la declaració internacional “Cities for Adequate Housing”, que ha servit per reclamar als Estats més competències i recursos per les ciutats per lluitar contra l’especulació i la gentrificació.

Ada Colau també ha valorat positivament l’anunci del Govern espanyol, que finalment ha expressat la seva voluntat de reformar la Llei d’Arrendaments Urbans, una mesura que l’alcaldessa de Barcelona ha reivindicat des de fa anys. “És positiu, però insuficient”, ha dit Colau que considera necessari que la reforma legislativa prevegi també la possibilitat de regular els increments abusius del preu del lloguer, tal i com fan altres ciutats europees com París o Londres.

 

Intervenció de l’alcaldessa de Barcelona a les Nacions Unides: coalició de ciutats contra l’especulació

L’alcaldessa de Barcelona com a portaveu de les ciutats en la cimera mundial que se celebra a la seu de les Nacions Unides a Nova York va presentar dilluns per la tarda la declaració internacional “Cities for Adequate Housing”, acordada entre diferents ciutats, i que pretén ser un toc d’atenció clar a tots els Estats per prendre mesures que aturin el fenomen de la gentrificació i l’especulació que s’està produint a gran part de les àrees urbanes.

 

 

Més competències, més recursos i més coordinació entre les ciutats i els Estats. Aquest ha estat el clam unitari que han volgut donar les ciutats aprofitant una de les poques ocasions que tenen per intervenir davant els representats dels Estats.

Ada Colau va destacar la importància que les Nacions Unides reconeguin l’emergència habitacional i escoltin l’alerta que estan donant les ciutats sobre l’especulació, que té un impacte “debastador”. “Hem d’actuar si no volem perdre les nostres ciutats”, va advertir Colau, que va manifestar que el procés d’expulsió de veïns dels centres de les ciutats i la problemàtica de la manca d’habitatge assequible no només afecta les persones vulnerables, sinó que arriba a tota la classe mitjana.

 

Trobada entre Ada Colau i Alexandria Ocasio-Cortez

El dilluns al vespre, Ada Colau i Alexandria Ocasio-Cortez van compartir un diàleg obert a la Universitat de Nova York, moderat per la periodista Amy Goodman, de Democracy Now, entitat organitzadora de l’acte.

Amb la seva inesperada victòria a les primàries demòcrates, i amb un programa marcadament social, Ocasio-Cortez s’ha convertit en les últimes setmanes en la política revelació dels Estats Units.

 

 

Polítiques migratòries i de drets humans, el rol d’Europa, el paper de Donald Trump, la defensa del dret a un habitatge digne i assequible i la irrupció de moviments socials a les institucions van ser alguns dels temes que van centrar el diàleg, que es va haver de traslladar finalment a l’auditori de la Universitat de Nova York per la ràpida inscripció de públic interessat en assistir-hi.

Colau, amb tres anys d’experiència a les institucions, i Ocasio-Cortez, començant ara una carrera que la pot portar a convertir-se a finals d’any en la congressista més jove dels Estats Units amb 28 anys, van compartir durant més de dues hores la seva visió de la política, amb una clara visió social, de defensa dels drets humans, de renovació de les institucions democràtiques, i de la participació de la ciutadania.

“Estem en un món global en què hi ha moltes pors legítimes: por de perdre la feina, a no tenir pensió, a que els nostres fills visquin pitjor, a perdre la casa o al terrorisme”, va afirmar Colau. “Hi ha moltes pors que generen ansietat a la població i no hem de minimitzar-les i fer veure que no existeixen, el que hem de fer és trobar formes alternatives de donar solució a aquestes pors”, va concloure.

Entre d’altres temes, Alexandria Ocasio-Cortez no va deixar passar l’oportunitat de parlar de les polítiques migratòries de Trump. Va recordar la seva recent visita a la frontera de Texas, dies abans de les primàries, per solidaritzar-se amb les famílies a les que el president Donald Trump havia separat al creuar la frontera. “Vaig viatjar cap allà perquè el país està en una crisi moral i hem de plantar-nos davant el govern. Cal estar preparats per sortir ràpid a ocupar els aeroports o les oficina de l’ICE (agents del servei de control de duanes). Hem de mobilitzar-nos”, va reblar.

 

Barcelona, portaveu de les de les ciutats a les Nacions Unides

Aquests tres actes, protagonitzats per l’alcaldessa de Barcelona, han estat els principals de la breu estada a la ciutat de Nova York.

Amb la seva visita, ahir dimarts, a l’ajuntament de la ciutat nordamericana, l’alcaldessa de Barcelona completa la seva agenda d’activitats on ha exercit de portaveu de les ciutat a les Nacions Unides amb un declaració contra la gentrificació i l’especulació inmobiliaria.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i també copresidenta de la Ciutat y Governs Locals Units (UCLG), la principal xarxa mundial de ciutats, també ha aprofitat l’estada a Nova York per mantenir contactes bilaterals i potenciar la col·laboració entre grans urbs per col·laborar en temes i problemàtiques comuns entre les ciutats.

 

Enllaços relacionats

Dimarts tarda
Declaracions d’Ada Colau sobre la reforma de la LAU i intervenció de (vídeo)
Declaracions d’Ada Colau sobre la reforma de la LAU (àudio)
Declaracions d’Alicia Glenn (vídeo)
Declaracions d’Alicia Glenn (àudio)

Dilluns tarda
Intervenció d’Ada Colau a Nacions Unides (vídeo)
Intervenció d’Ada Colau a Nacions Unides (àudio)
Declaracions després de la presentació de la Declaració (vídeo)

Lloc web citiesforhousing.org

 

Documents relacionats

CITIES FOR ADEQUATE HOUSING. Municipalist Declaration of Local Governments for the Right to Housing and the Right to the City (ENG)

CIUTATS PER UN HABITATGE ADEQUAT. Declaració municipalista dels governs locals pel dret a l’habitatge i el dret a la ciutat (CAT)

CIUDADES POR LA VIVIENDA ADECUADA. Declaración municipalista de los gobiernos locales por el derecho a la vivienda y el derecho a la ciudad (ESP)

LES VILLES POUR LE LOGEMENT CONVENABLE. Déclaration municipaliste des gouvernements locaux pour ledroit au logement et le droit à la ville (FRA)

 


Enllaç web:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2018/07/17/nova-york-montreal-i-barcelona-aposten-per-la-regulacio-del-mercat-immobiliari/





Paraules clau

ajuntament/ alcaldessa/ cooperació/ habitatge/