L’Ajuntament de Barcelona dóna continuïtat a la prova pilot de la plaça Sant Miquel fins a l’inici de les obres de reurbanització de l’espai : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona dóna continuïtat a la prova pilot de la plaça Sant Miquel fins a l’inici de les obres de reurbanització de l’espai

18/07/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit mantenir fins a l’inici de les obres les activitats de dinamització que tenen lloc a la plaça Sant Miquel. El passat 4 de juny el consistori va posar en marxa una prova pilot durant quatre setmanes per iniciar el  procés de veïnificació de la plaça amb la voluntat que aquesta esdevingui, com gran part del veïnat ha reclamat durant molt de temps, un nou espai de trobada i ús per a la gent que hi viu al barri Gòtic.

La prova pilot ha servit per testejar amb èxit les dinàmiques de la futura plaça Sant Miquel: s’ha reduït substantivament el nombre de vehicles i reubicat els espais on poden aparcar i fer la càrrega i descàrrega; també s’ha aconseguit l’objectiu d’alliberar el centre de la plaça, de manera que el veïnat ha fet seu l’espai. En aquest procés, la plaça s’ha reintegrat al barri i és viva, plena d’activitats de vida quotidiana com espai infantil de joc lliure, espai d’estada amb taules, cadires i para-sols, concerts, activitats de barri, etc…

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha explicat que “l’èxit de la prova pilot de la plaça sant Miquel demostra que és possible reduir i optimitzar els espais pels cotxes i que les veïnes i veïns del Gòtic poden guanyar espai per gaudir del seu barri”.

Així, fins a l’inici de les actuacions a la plaça, es mantindran les següents iniciatives de dinamització:

D’aquesta manera, es continuarà treballant per tal que la plaça sigui un espai que la ciutadania ha d’apropiar-se i en el que es convertirà en la protagonista per sobre del trànsit rodat i els vehicles.

A més, la mobilitat, tal i com estava previst, mantindrà els canvis fets durant la prova pilot. Està prohibit aparcar al mig de l’espai, s’han reubicat les places per a persones amb mobilitat reduïda i s’ha creat una nova zona DUM de càrrega i descàrrega al carrer Gegants. La càrrega i descàrrega de vehicles que fan servei a l’Ajuntament es concentra i reordena al carrer Font de Sant Miquel, conjuntament amb els altres vehicles de servei, i al carrer Templers. Des del carrer Font de Sant Miquel està prohibit entrar amb vehicle al centre de la plaça podent només estacionar o circular en sentit sortida cap a Sant Jaume.

En paral·lel a aquesta iniciativa, s’avança en la redacció del projecte executiu de reurbanització de la plaça amb la certesa que les noves dinàmiques i funcionament que es proposen per aquest espai públic són viables.

 

Plaça Sant Miquel: un nou espai de trobada i activitats pel veïnat del Gòtic

La reurbanització de la plaça Sant Miquel s’emmarca en el Pla de Barris del Gòtic Sud que vol lluitar contra les desigualtats als barris de la ciutat. En aquest cas, es considera que un dels orígens d’aquestes desigualtats i pèrdua de qualitat de vida és la manca d’espais públics on poder desenvolupar activitats quotidianes com són l’activitat física, els jocs infantils, els espais d’estada per famílies i gent gran, entre d’altres.

El Pla de Barris estableix una nova manera de treballar entre l’administració i els barris, que es basa en la suma de la creativitat i l’eficàcia de l’acció veïnal amb la capacitat i els recursos de l’Ajuntament. En el cas del projecte a la plaça de Sant Miquel, es van fer dos consells participatius al barri Gòtic sobre espai públic, on es van recollir impressions idees dels veïnat sobre com actuar sobre la plaça per veïnificar-la. La nova proposta és el resultat, doncs, de la participació i aportacions de col·lectius del barri com FemPlaça, les AMPAS o entitats infantils i juvenils, així com d’un estudi sobre la mobilitat i l’aparcament existent actualment a la plaça. El Pla de Barris del Gòtic Sud té també una actuació molt important en un equipament situat a escassos metres de la plaça, el Borsí, que es destinarà a equipament d’usos i gestió veïnal i l’ampliació de la Biblioteca Andreu Nin

La reurbanització d’aquest espai és una proposta veïnal que va sorgir al primer Consell de Bari del Gòtic durant aquest mandat. Compta amb un pressupost d’1 milió d’euros i està previst que les obres comencin a principis de l’any 2019 i finalitzin al juliol del mateix any. L’objectiu és el de veïnificar aquest àmbit mitjançant l’ampliació dels usos veïnals, ampliar la zona verda i l’espai jugable i reorganitzar les circulacions i aparcaments de vehicles.

El projecte es planteja com una oportunitat per repensar l’espai públic de manera que s’afavoreixin les dinàmiques veïnals en front a les vinculades als vehicles o serveis. Aquesta remodelació integral ha de servir per millorar les condicions ambientals i d’ús de l’espai per tractar-lo des de la polivalència amb una millora qualificada de l’espai lliure. En definitiva, es busca que les persones i la seva vida quotidiana recuperin el protagonisme.

D’aquesta manera, es busca que la plaça sigui un espai de trobada, d’ús públic, servidor i catalitzador de múltiples activitats. Un espai públic estructurador del teixit urbà de Ciutat Vella i on es proposa resoldre les problemàtiques amb les que compta actualment aquest entorn.





Paraules clau

Ciutat Vella/