Mercabarna publica la 1a Memòria de Sostenibilitat : Servei de Premsa

Mercabarna publica la 1a Memòria de Sostenibilitat

18/07/2018

Mercabarna ha donat un pas més enllà en el seu compromís social amb l’elaboració de la primera memòria de sostenibilitat, elaborada seguint els estàndards del Global Reporting Initiative (GRI), institució internacional de referència que determina com s’ha d’analitzar el impacte de Responsabilitat Social Corporativa en institucions, entitats i empreses.
Segons el regidor de Turisme, Comerç i Mercats i president de Mercabarna, Agustí Colom, “amb aquest exercici de transparència volem garantir i augmentar any rere any la sostenibilitat econòmica, ambiental i social”.
Per això, les accions de responsabilitat social corporativa de Mercabarna s’articulen en 6 eixos estratègics, que inclouen un seguit de bones pràctiques, d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) determinats per l’Assemblea General de les Nacions Unides a l’Agenda 2030. Aquests 6 eixos estratègics, que s’aniran ampliant en els proper exercicis, són els següents:

Competitivitat i inserció laboral: El 66% dels alumnes formats troba feina
Mercabarna propicia la competitivitat dels professionals de les 700 empreses del seu recinte i la inserció laboral de persones en atur mitjançant formació continuada, ocupacional, i a través del programa de Beques Mercabarna.
El 2017 es van impartir 22 cursos de formació ocupacional (carnisseria, peixateria, fruiteria. mosso de magatzem i comerç internacional) en què van participar 287 persones aturades. L’índex d’inserció laboral d’aquests cursos, segons les dades facilitades pel Servei Català d’Ocupació de Catalunya se situa en el 66%.
Per a la posada al dia dels treballadors de les empreses del recinte alimentari, Mercabarna va organitzar 88 cursos en què hi van participar 1.192 professionals que van cursar formacions d’informàtica, higiene i manipulació d’aliments, prevenció de riscos laborals i idiomes, entre d’altres.
Pel que fa al programa ocupacional ‘Beques Mercabarna’ (ajuts a persones en situació d’atur o a estudiants acabats de llicenciar, que equivalen al salari mínim interprofessional durant 6 mesos) en total s’han atorgat 64 Beques des del inici del programa fa tres anys. El 75% dels becats han seguit treballant a les companyies on van fer les pràctiques durant el període de beca, un cop acabat aquest.

Lluita contra el malbaratament: 1,5 milions d’aliments per a 21 mil persones
Per evitar el malbaratament alimentari, Mercabarna està duent a terme tot un seguit d’accions entre les que destaca el desenvolupament del Centre d’Aprofitament Alimentari que contribuirà a millorar la selecció dels aliments que, tot i estar en bon estat, surten del circuit comercial.
A més, gràcies a la col·laboració que mantenen Mercabarna i el Banc dels Aliments, les donacions de fruites i hortalisses per part de les empreses majoristes no han parat de créixer any rere any, i al 2017 s’ha assolit la xifra rècord de 1.444.690 kg. Aquests aliments han estat distribuïts entre 21.000 persones vulnerables de Barcelona i la seva
àrea metropolitana.
Mercabarna participa activament també en els programes Refresh (2015-2019) i Ecowaste 4 Food (2014-2020) encaminats a lluitar contra el malbaratament.

Alimentació saludable: 12.000 nens a l’any participen en programes educatius
Mercabarna promou des de fa anys els hàbits saludables i de respecte pel medi ambient entre la població infantil, especialment entre els escolars que participen a les seves campanyes educatives així com entre les seves escoles i famílies. Durant el curs 2016-2017, 12.250 nens van participar als programes educatius ‘5 al dia’, ‘Creix amb el peix’ i ‘Flors i plantes cada dia’.

Més de 400 infants participen al campus d’estiu de Mercabarna
Des de fa 3 anys, Mercabarna organitza el campus d’estiu ‘Refresca’t amb 5 al dia’, adreçat a infants vulnerables provinents d’entitats socials de Barcelona i la seva àrea metropolitana. L’objectiu és que aquests infants puguin gaudir de noves experiències tot descobrint Mercabarna a través de visites i activitats que fomentin l’alimentació saludable, així com els valors de l’amistat i el treball en equip. El 2017, van participar en aquesta activitat 428 infants.

També des de fa 3 anys, Mercabarna organitza una cursa atlètica solidària. El 2017 els

6.000 € recollits amb les aportacions dels corredors i de l’àpat solidari, ofert per Mercabarna i les empreses del Mercat, es van lliurar a la Fundació Arrels que atén a persones sense llar.

Respecte pel Medi Ambient: El 75% de tot els residus es recicla
Des de 2002, Mercabarna duu a terme un pla de gestió dels residus que generen les empreses usuàries del seu recinte. El 2017 es van generar 24.161 tones de residus de les quals se’n va reciclar la xifra rècord del 75,7%.

Responsabilitat Econòmica: un 11% més de beneficis
Mercabarna duu a terme una gestió responsable dels recursos econòmics per tal de
garantir el creixement tot incorporant les qüestions de sostenibilitat com a vector d’èxit. El 2017 el polígon alimentari ha assolit una xifra de beneficis abans d’impostos de 6.974.723 euros, la qual cosa representa un increment de l’11% respecte al 2016.Compartiu aquest contingut