El Pla d’Usos de Ciutat Vella premiat a la XIV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme : Servei de Premsa

El Pla d’Usos de Ciutat Vella premiat a la XIV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme

19/07/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Pla Especial Urbanístic d’ordenació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris, serveis turístics i d’altres activitats al districte de Ciutat Vella, conegut com a Pla d’Usos del districte, ha quedat finalista a la XIVa edició de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme, que té lloc a Santander.

Així, la nova ordenació del districte ha esdevingut un dels 27 projectes finalistes que ha reconegut aquest guardó. En total, s’han presentat 316 projectes a aquesta edició. D’aquests es van seleccionar 55, 27 han quedat finalistes i s’han premiat 23.

El Pla d’Usos encarna una nova forma de fer urbanisme gràcies a les recents metodologies d’anàlisi basades en el Big Data i el KDD (Knowledge Data Discovery) al camp dels estudis urbans. Aquest pla, promogut per l’Ajuntament de Barcelona i redactat per 300.000 km/s, reclama el paper de l’urbanisme com a instrument per avantposar la ciutat com un bé comú davant el lliure mercat.

Els reptes del districte demanen un canvi profund tant en els objectius del propi pla com en les eines urbanístiques emprades per afrontar un àmbit majoritàriament residencial (i que hauria de seguir sent-ho), una demografia densa i vulnerable, una morfologia urbana fràgil, un teixit especialitzat en l’oci on la diversitat comercial s’està deteriorant i amb uns índex alts de saturació d’activitats que generen impactes negatius en la qualitat de vida dels residents (soroll, neteja, incidència de persones a l’espai públic, logística…).

Per fer-ho, el pla elabora noves propostes de regulació que, a més de protegir les característiques morfològiques parcel·la a parcel·la (zona única, ample de vial, superfície màxima/mínima, vulnerabilitat de l’edificació) i aportar una visió dinàmica d’aquest teixit urbà (radis variables, impactes múltiples i divisió d’activitats segons franja horària), posen en valor la integració de l’activitat productiva en la ciutat i la seva coexistència amb les necessitats d’habitabilitat dels ciutadans.

Els guardons de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme és un reconeixement que convoca el Ministeri de Foment en col·laboració amb el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya i la Fundació Arquia a les millors obres d’arquitectura i urbanisme i també ha anat incorporant amb el pas del temps d’altres categories que reforcen la consecució dels objectius d’aquesta iniciativa, tot recollint la diversitat de tasques que contribueixen que aquestes disciplines ofereixin millors solucions en benefici de la societat.

A més, des de la seva primera edició la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme ha anat integrant un conjunt d’activitats específicament relacionades amb l’Arquitectura i l’Urbanisme, organitzades per les diverses institucions col·laboradores, una exposició itinerant que recull en cadascuna de les seves edicions aquelles obres que per les seves qualitats han estat mereixedores de ser finalistes a la Biennal i els premis establerts en cada categoria.

En aquesta convocatòria s’ha posat accent en la idea d’habitar com a fonament de l’arquitectura i de la humanització de la ciutat, cosa que no s’explica només pels programes funcionals sinó també per la qualitat dels espais.





Paraules clau

Ciutat Vella/