L’Ajuntament posa en marxa el Pla de Convivència del Fort Pienc per millorar la seguretat, la convivència i la gestió de l’ús de l’espai públic : Servei de Premsa

L’Ajuntament posa en marxa el Pla de Convivència del Fort Pienc per millorar la seguretat, la convivència i la gestió de l’ús de l’espai públic

19/07/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Entre les actuacions previstes hi ha la millora dels entorns de l’Estació del Nord, la reurbanització de la plaça d’Anna Lizaran, el reforç del dispositiu de seguretat al territori, la reubicació del repartiment d’aliments a la via pública i un treball més intensiu amb els col·lectius de persones vulnerables

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui el Pla de Convivència que s’està posant en marxa al barri del Fort Pienc, al districte de l’Eixample. Ho ha fet en una reunió específica amb els veïns i veïnes del barri, per tal que coneguin de primera mà les mesures que implica. Es tracta d’un projecte de caràcter transversal que aborda de forma conjunta les diferents situacions que conviuen al barri i que estan generant percepcions d’inseguretat entre alguns veïns i veïnes.

Els objectius del pla persegueixen precisament vetllar per la convivència al barri del Fort Pienc, millorant la seguretat objectiva i subjectiva i, també, millorant la gestió dels serveis que tenen com a usuaris les persones en situació de vulnerabilitat.

El pla posa en marxa diferents actuacions:
– Remodelació de l’Estació d’autobusos Barcelona Nord.
– Reforç del dispositiu de seguretat a la zona.
– Reubicació del repartiment d’aliments.
– Millora de la gestió dels serveis i accions dirigides als col·lectius en situació de vulnerabilitat.
– Actuacions de neteja, enllumenat i revisió de l’arbrat.

Els objectius específics d’aquestes actuacions són, en definitiva:
1. Remodelar l’estació d’autobusos Barcelona Nord per millorar la seguretat, la mobilitat, la il·luminació i els accessos dels viatgers.
2. Reduir els hipotètics fets delinqüencials, prevenir i disminuir les conductes inapropiades per garantir la convivència pacífica.
3. Millorar la qualitat de l’entorn, tant de l’espai com del mobiliari urbà, per conciliar els diferents usos dels espais compartits.
4. Minimitzar l’impacte dels serveis i les accions destinats a la població vulnerable en els veïns i veïnes del barri.

Remodelació de l’Estació del Nord

BSM està treballant en un projecte de remodelació de l’Estació del Nord, un dels punts neuràlgics del barri del Fort Pienc. Es tracta de millorar la mobilitat, els accessos i la il·luminació, a banda de desenvolupar un projecte de renovació del sistema de càmeres de seguretat que serveixi per introduir més càmeres i de nova tecnologia, i la implantació d’un nou sistema de gestió dels lavabos per evitar els usos inadequats que s’hi poden donar.

Les actuacions que requereixen obres s’estan preparant per poder fer la licitació del projecte a finals d’aquest any amb la perspectiva que al 2019 es pugui adjudicar les obres i desenvolupar-les a partir de 2020-2021.

Mentrestant, a l’estació ja s’han introduït algunes modificacions que permeten anar millorant el funcionament d’aquest espai: s’ha reforçat el servei de seguretat privada i de neteja al recinte tots els dies, s’ha decidit el tancament de l’estació a les nits (només hi poden accedir els viatgers amb bitllet) i s’han realitzat millores en la senyalització tant pel que fa als missatges de seguretat a les pantalla des d’informació com per megafonia.

Reforç del dispositiu de seguretat

El reforç dels dispositius de seguretat al barri del Fort Pienc se centra especialment en l’Estació del Nord, on tots els cossos de seguretat treballen de manera coordinada i amb una presència intensiva i permanent, i sempre des de la perspectiva de la prevenció.

No obstant això, els agents de proximitat així com els equips de policia comunitària també s’han desplegat de manera regular arreu del barri i s’ha reforçat la seva presència. Igualment, s’han identificat una sèrie d’antenes ciutadanes que assegurin el contacte permanent amb els referents del territori per a fer un seguiment acurat de la percepció dels veïns i veïnes.

El Disticte de l’Eixample ha incrementat el pressupost destinat a la seguretat en 80.000 euros per a l’últim semestre de 2018, un increment pressupostari que permetrà mantenir la vigilància constant a la zona, complementària als serveis ordinaris que la Guàrdia Urbana té al districte.

Reubicació del repartiment d’aliments

En el marc d’aquest pla d’actuació al barri del Fort Pienc, l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’actuació conjunta de Drets Socials i del Districte, ha arribat a un acord amb diferents entitats que portaven a terme el repartiment periòdic d’aliments a l’exterior, per tal de traslladar aquesta activitat a un nou emplaçament situat a la parròquia de Sant Fèlix d’Àfrica (carrer Sardenya, 29).

Els criteris per acordar aquest canvi d’ubicació han estat tres:
– Mantenir l’activitat.
– Que aquesta activitat es desenvolupi en un entorn segur per a les persones usuàries i per a les voluntàries.
– Generar el mínim impacte en el veïnat.

Aquest repartiment es desenvoluparà amb un acompanyament del Servei d’Inserció Social en Medi Obert (SISMO) i de la Guàrdia Urbana.

Millora de la gestió i accions dirigides als col·lectius més vulnerables

La presència de persones que pernocten i viuen al carrer, als entorns del barri del Fort Pienc, és un dels aspectes que també aborda el nou Pla de Convivència del barri. L’Ajuntament ha ampliat la presència d’educadors i equips del Servei d’Inserció Social a la zona, tant en horari diürn com en horari nocturn. Aquests equips centren bona part de la seva actuació en l’arribada de viatgers vulnerables que arriben a la ciutat únicament amb un bitllet. El servei permet detectar aquestes persones tan bon punt arriben i poder-les ajudar i orientar, explicant-los també els diferents serveis als quals poden acudir per rebre suport i informació: CUESB, SISMO o SAIER, entre d’altres.

Igualment, l’increment de l’arribada de menors estrangers no acompanyats (MENA’s) i la seva ubicació al barri del Fort Pienc per la influència que exerceix l’Estació i la proximitat amb Ciutat Vella ha fet necessària ampliar l’atenció d’aquest col·lectiu. Una de les actuacions ha estat intervenir als espais del pont de Marina per evitar comportaments de risc. Igualment, amb la voluntat de millorar la integració en l’entorn veïnal, s’ha afinat la gestió del centre de dia Dar Chabab. El centre, que gestiona el Consorci de Serveis Socials i compta amb la participació majoritària de la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb l’Ajuntament de Barcelona, ha augmentat el control dels seus usuaris i també manté un contacte habitual amb les entitats del barri per fomentar l’acceptació i la integració de la seva feina diària.

Altres actuacions del districte

Pel que fa a la resta de millores que preveu el pla, les intervencions previstes abordaran aspectes com el reforç dels serveis de neteja i la instal·lació de nou enllumenat públic, sobretot a l’entorn de la plaça del Fort Pienc, per tal que a les nits quedi més il·luminada. També està prevista la revisió i millora de l’arbrat, tot incorporant espècies de menys alçada per afavorir la visibilitat en aquesta zona.





Paraules clau

Eixample/