El Plenari aprova provisionalment la modificació puntual de les Ordenances Fiscals : Servei de Premsa

El Plenari aprova provisionalment la modificació puntual de les Ordenances Fiscals

20/07/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En l’àmbit mediambiental, es proposa crear una nova taxa que gravi l’aprofitament de l’espai públic per part de les empreses transportistes d’energia

En l’àmbit de la regulació turística, i per gravar els visitants d’un dia, s’aprova una nova taxa d’autocars ZonaBus Font Màgica per ordenar i planificar l’aparcament d’autocars al voltant de Montjuïc

El Plenari del Consell Municipal ha donat llum verd a la introducció d’alguns canvis a les Ordenances Fiscals (OOFF) vigents. D’una banda, s’ha aprovat provisionalment la creació d’una nova taxa per gravar a les grans empreses de transport d’energia a la ciutat. De l’altre, s’han fet modificacions puntuals que van en la línia de gravar l’ús intensiu de l’espai públic a través de noves taxes, vinculades a usos turístics i adreçades a ordenar la mobilitat.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha aprofitat per denunciar, una vegada, més el pobre model de finançament local i per impulsar una fiscalitat més justa. “Amb aquestes mesures impulsem un canvi de filosofia en la fiscalitat. A Barcelona les grans empreses d’energia i els grans operadors turístics han de pagar el que els pertoca. Qui te més capacitat econòmica no es pot beneficiar de manera il·legítima de serveis que son pagats per tothom”, ha subratllat .

Pisarello ha destacat que “Barcelona serà la primera gran ciutat on els grans transportistes d’energia no podran usar el municipi sense contribuir a les arques municipals”. En conjunt, aquestes mesures aportaran gairebé 5 M€ a les arques públiques, “un pas modest, però un senyal que la llei és igual per a tothom: també pels més grans i pels que més tenen”.

Les propostes, que s’han votat per separat, han comptat a grans trets amb el posicionament favorable de la majoria de grups municipals.

 

Nova ordenança fiscal per gravar el transport d’energia

Es tracta d’una nova taxa per la utilització privativa o l’aprofitament especial del domini públic local per part de les grans empreses de transport d’energia. Barcelona serà primera gran ciutat de l’Estat que aplica aquesta taxa.

Aquesta mesura, d’abast mediambiental, permetria a l’Ajuntament obtenir nous ingressos, amb un impacte econòmic previst de 4 M€ per a les arques municipals.

 

Modificacions puntuals de les OOFF vigents

– OF 3.1 de serveis generals: Nova tarifa pels serveis de tramitació administrativa d’identificació i registre de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), bicicletes i cicles de més de dues rodes que desenvolupin una activitat d’explotació econòmica

Aquesta taxa compensa els serveis de tramitació administrativa d’identificació i registre de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), bicicletes i cicles de més de dues rodes que desenvolupin una activitat d’explotació econòmica. També possibilita prestar aquest servei a un preu reduït als ciutadans que en fan un ús particular.

– OF.3.12 d’estacionament regulat: Nova Taxa ZonaBus Font Màgica i millora de la regulació de l’estacionament Àrea DUM

 

Nova taxa ZonaBus Font Màgica per ordenar i planificar l’estacionament d’autocars turístics al voltant de Montjuïc

Es proposa crear una nova taxa ZonaBus Font Màgica per regular, planificar i ordenar l’estacionament d’autocars turístics al voltant de Montjuïc. Aquesta nova taxa ha de contribuir a evitar els problemes de congestió i circulació dels autocars que assisteixen a l’espectacle de la Font Màgica i limitar el nombre d’operacions per dia. L’import d’aquesta nova ZonaBus Font Màgica és de 45 euros per franja d’estacionament.

A la vegada, s’incrementen les tarifes de la Zona Bus (àrea A i B) per a autocars turístics a les àrees ja existents a l’entorn de la Sagrada Família o el Park Güell.

 

Millora de la regulació de l’estacionament Àrea DUM (zones de càrrega i descàrrega de mercaderies)

Es milloren les condicions d’ús de l’àrea DUM per aquells usuaris que disposin de la targeta professional, fent les condicions d’aparcament més flexibles.

– OF 3.10 d’aprofitament espai públic: Noves tarifes que graven la cessió d’ús del domini públic per instal·lar small cells, i dels equipaments municipals per instal·lar antenes de telefonia mòbil.

El canvi proposat passa per regula la instal·lació d’antenes via ordenances fiscals enlloc de per conveni, com funciona actualment. Aquest canvi permetrà aconseguir una major transparència en el pagament d’aquestes taxes.

També a la taxa d’ocupació de l’espai públic, s’ha incorporat una exempció a les activitats d’especial interès cultural.

– OF.3.15 de fons ornamentals: Actualització de tarifes per l’ús privat de les fonts i reducció de fonts disponibles per a ús privatiu.

Després de l’acord del Plenari, ara els canvis en les OOFF se sotmetran a un període d’informació publica de 30 dies, abans de la seva aprovació definitiva.





Paraules clau

ajuntament/ economia/