Lliurament a la ciutat, per ordre judicial, de 12 pintures a localitzades a la finca de Sant Andreu de Llavaneres propietat de las germanes Muñoz Vilallonga : Servei de Premsa

Lliurament a la ciutat, per ordre judicial, de 12 pintures a localitzades a la finca de Sant Andreu de Llavaneres propietat de las germanes Muñoz Vilallonga

20/07/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui s’ha executat l’ordre de lliurament de 12 obres d’art que son patrimoni públic des de l’any 2012 amb la sentència del Tribunal Suprem.

 

Ja portem vint-i-tres anys de processos judicials

L’any 1991 Julio Muñoz Ramonet llega a la ciutat de Barcelona la finca, les dues cases i la col·lecció d’art que contenen. El 1995, quan l’Ajuntament de Barcelona s’assabenta que era el legatari d’una part de la seva herència, crea la Fundació Julio Muñoz Ramonet. L’any 2012, el Tribunal Suprem dicta una sentència que obliga als hereus de Muñoz el lliurament d’aquest llegat a la Fundació.

C) la finca de Barcelona Muntaner 282-288 pasará, incluyendo el parque y el jardín así como el palacio en Porvenir 26-28 con todo su contenido completo, a una Fundación que llevará mi nombre. La Fundación tendrá como finalidad la conservación y mantenimiento de estas instalaciones y su visita y aprovechamiento útil por el público bajo el Patronato de la Ciudad de Barcelona;

La Fundació Julio Muñoz Ramonet treballa des de l’any 1995 pel compliment de les voluntats expressades en el testament del Sr. Muñoz, quan I ‘Ajuntament de Barcelona s’assabenta, quatre anys més tard de la mort de Julio Muñoz, que era el legatari d’una part de la seva herència.

En 23 anys de processos judicials hi ha una fita que determina la reclamació de la Fundació: la Sentència del Tribunal Suprem de 14 de març de 2012. Dita sentència determina que pertany a la Fundació Julio Muñoz Ramonet la finca del carrer Muntaner, els dos edificis i el contingut assenyalat en un inventari de compra venda de I’ any 1971 i en els inventaris judicials del 1998 i del 2005.

A partir de la sentència, el 25 de juliol de 2013 es va recuperar la finca formada pel jardí, els dos edifici i el seu contingut. Realitzat l’ inventari de presència es van comptabilitzar un total de 1.364 elements mobles. D’aquests 65 pintures i escultures, 7 tapissos i 2 objectes d’art decoratiu han estat qualificats amb valor patrimonial i han estat traslladats a les reserves del Museu Nacional d’Art de Catalunya, del Museu Tèxtil de Terrassa i el Museu del Disseny per a la seva custodia

El març del 2014 la Fundació Julio Muñoz Ramonet interposa una querella criminal als hereus i empreses a l’entorn del patrimoni familiar per apropiació indeguda i falsedat documental.

Ara fa un any, el 29 de juny de 2017, es van lliurar en dipòsit judicial al MNAC dues obres importants de la col·lecció que a l’actualitat es poden veure en l’exposició permanent del museu, a les sales de Renaixement i barroc:  L’Anunciació d’ El Greco i La Mare de Déu del Pilar de Goya. Després que els tècnics del MNAC fessin arribar al jutjat els exàmens de les obres sol·licitats, s’està a l’espera de la sentència definitiva.

 

Encara reclamem que es compleixi la sentència del Tribunal Suprem de 2012

Però encara manca lliurar una part de les obres relacionades a l’Inventari de 1971, unes 370 peces que la sentència del Tribunal Suprem del març del 2012 assenyala com el conjunt propietat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet de Barcelona. Sobretot, manquen les obres pertanyents a l’antiga col·lecció Bosch Catarineu, com ara l’important conjunt de retaulística gòtica amb exemples de taules de Pere Serra, de Lluís Borrassà, de Gonçal Peris o pintures de períodes posteriors de Juan Pantoja de la Cruz, Carreño de Miranda o, per acabar, d’artistes com Marià Fortuny o Anglada Camarassa.

Mentre, es continuen els treballs per a la recuperació de les obres d’art reclamades a partir dels inventaris històrics de la Col·lecció Bosch i Catarineu a la que pertanyen la major part de les obres, i s’està treballant en la definició del projecte funcional, d’usos i activitats de la finca on es podran exposar les peces recuperades de la col·lecció que J. Muñoz Ramonet va llegar a la ciutat.

 

Descarregar nota de premsa en format PDF





Paraules clau

cultura/