L’Ajuntament i l’AMB convocaran una consulta preliminar de mercat internacional sobre la licitació que escollirà el soci privat de l’operador metropolità d’habitatge de lloguer (HMB) : Servei de Premsa

L’Ajuntament i l’AMB convocaran una consulta preliminar de mercat internacional sobre la licitació que escollirà el soci privat de l’operador metropolità d’habitatge de lloguer (HMB)

25/07/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Es tracta d’un procés en el qual se’ls pregunta als operadors de mercat per les condicions econòmiques, jurídiques i tècniques necessàries per suscitar el seu interès pel projecte

És el pas immediatament anterior a la publicació de les bases del concurs públic a través del qual s’adjudicarà el 50% de la societat Habitatge Metròpolis Barcelona SA (HMB), actualment formada per l’AMB i l’Ajuntament de BCN

Amb aquesta adjudicació, es crea el primer operador de lloguer d’habitatge 50% públic i 50% privat, un model de gestió d’habitatge assequible molt implantat a Europa però totalment desconegut a l’Estat espanyol

El període de participació en aquesta consulta serà entre juliol i setembre

L’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han decidit convocar una consulta preliminar de mercat. Es tracta d’un pas més del projecte de creació d’un operador públic i privat d’habitatge assequible, el tràmit previ a la convocatòria de la licitació a través de la qual s’ha d’adjudicar el 50% de la societat Habitatge Metròpolis Barcelona SA (HMB), que en aquests moments és íntegrament pública i participada a parts iguals per l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB, a un operador privat.

La consulta preliminar de mercat és un tràmit que preveu la nova llei de contractes del sector públic (Llei 9/2017 de 8 de novembre) per a la preparació dels contractes de les administracions públiques. Consisteix en obrir un període de consulta o estudi de mercat a través del portal del perfil del contractant de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ubicat a la Plataforma Electrònica de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya. Durant la consulta, es pregunta a les empreses i operadors que hi vulguin participar (la consulta és totalment oberta i té un accés públic electrònic) tot un seguit d’aspectes de tipus tècnic, de tipus econòmic, sobre les variables, o sobre altres aspectes relacionats amb el projecte. Es tracta de copsar, d’una banda, quina és l’opinió i la reacció dels mercats, i també de recavar informació i opinions que puguin enriquir i millorar els plecs de la licitació que s’estan preparant.

Així doncs, en la consulta es pregunta, entre altres:

v Sobre model de gestió:

· Atès l’objectiu de gestió de 4.500 habitatges de lloguer sotmesos a algun règim de protecció pública en l’àmbit metropolità en el període de 10 anys, quines considera que són les variables fonamentals a tenir en compte perquè el projecte sigui viable econòmicament?
· Quin creu que hauria de ser el model de gestió administrativa i patrimonial del parc d’habitatges per al compliment de l’objectiu?
· En el seu cas, indiqui proposta de relacions contractuals entre la HMB i la societat encarregada de la gestió del parc d’habitatge.
· Quina durada mínima creu que hauria de tenir la participació del soci privat en la Societat
· És necessari introduir alguna fórmula específica per a optimitzar la gestió de l’empresa?

v Sobre estructura de capital de la societat:

· Considera adequat el nivell de capitalització? Quina estructura de capital i endeutament considera adient al projecte?

v Sobre les fórmules d’aportació d’habitatge en règim de lloguer protegit a la societat:

· Quines podrien ser les fórmules d’aportació d’habitatges amb la finalitat exclusiva de que siguin gestionats en règim de lloguer protegit per HMB, a banda de l’aportació que es pugui realitzar amb motiu de la subscripció i desemborsament de capital?

Atès que la iniciativa de crear un operador d’habitatge públic – privat és totalment innovadora a l’àrea metropolitana de Barcelona (no existeix cap antecedent en tot l’Estat espanyol d’un projecte d’aquestes característiques) però en canvi és un model totalment implantat arreu de la Unió Europea, a on el món privat també inverteix en lloguer assequible amb vistes a obtenir beneficis mitjos a llarg termini, no pas grans retorns a curt termini, aquesta consulta tindrà un caràcter internacional, per atreure també les opinions expertes de les societats que ja fa dècades que tenen implantats aquests negocis en altres ciutats europees. El període de la consulta preliminar de mercat serà entre juliol i setembre de 2018.

La intenció de l’Ajuntament de Barcelona i de l’AMB és que tant bon punt acabi aquesta consulta i realitzats els informes corresponents, es puguin tancar els plecs de condicions i convocar de manera immediata el concurs la propera tardor.

 

Habitatge Metròpoli Barcelona

Habitatge Metròpoli Barcelona SA (HMB) és el nom que de moment té la futura societat mixta pública privada de lloguer assequible que operarà a Barcelona i l’àrea metropolitana. Es tracta d’un nom provisional, ja que el nom final el definiran conjuntament el tres operadors d’aquesta nova societat: l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i qui finalment guanyi el concurs públic d’adjudicació, que serà titular del 50% de la societat.
Aquesta societat preveu crear i gestionar un total de 4.500 habitatges de preus assequibles arreu de l’àrea metropolitana de Barcelona.





Paraules clau

habitatge/