El programa Vincles arribarà als 1.000 usuaris a la tardor : Servei de Premsa

El programa Vincles arribarà als 1.000 usuaris a la tardor

27/07/2018

El servei vol fomentar que les persones grans que viuen soles mantinguin una vida activa en la mesura que ells considerin adient

Actualment hi ha 597 persones usuàries, amb una mitjana d’edat de 82 anys i 65 grups d’usuaris actius, amb temàtiques diferents

Durant el mes de juny, el nombre de de videotrucades en les que han participat els usuaris de VinclesBCN ha estat de 3.460, sent la funció més utilitzada. La mitjana de trucada que s’ha fet ha estat de 3 minuts.

Vincles també té com a objectiu pal·liar la bretxa digital que afecta especialment al col·lectiu de majors de 65 anys

El servei VinclesBCN, destinat a pal·liar la solitud emocional i social de les persones de 65 anys o més, arribarà als 1.000 usuaris al mes de setembre. De les 597 persones usuàries que utilitzen el Servei VinclesBCN en aquets moments, 484 són dones i 113 són homes. La mitjana d’edat és de 82 anys. Per districtes, la majoria de les persones viuen a Eixample i Sant Martí, els dos districtes on es va començar a implantar el Servei com a prova pilot.

 

 

Des que es va estendre al conjunt de la ciutat al mes de març, el nombre d’usuaris s’ha incrementat un 30%, passant de 460 a 597. Durant aquests mesos, a més, s’ha anat consolidant el sistema mitjançant el qual els 40 centres de Serveis Socials de la ciutat i els 75 centres d’Atenció Primària de Salut de la ciutat són els principals prescriptors del Servei per a aquelles persones que compleixin el perfil.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat que “l’objectiu de Vincles és donar eines a les persones grans per combatre la solitud no volguda afavorint un més gran contacte amb el seu entorn, però també la creació d’un nou entorn de persones grans amb les que poder descobrir noves experiències i amb les que fer noves activitats. I a la vegada, fer-ho aprofitant les tecnologies digitals i reduint la bretxa digital”.

De la seva banda, el director d’Innovació de la Fundació Bloomberg, James Anderson, ha posat en relleu que “el que destaca del projecte de Barcelona és la importància que li donen a l’experiència dels usuaris i a les seves  aportacions per millorar l’aplicació. És una magnífica manera d’apropar les persones més vulnerables a la tecnologia, cosa que no sempre passa”.

 

Darreres dades

Durant el mes de juny, el nombre de de videotrucades en les que han participat els usuaris de VinclesBCN ha estat de 3.460, sent la funció més utilitzada. La mitjana de trucada que s’ha fet ha estat de 3 minuts. En total, s’han fet 7.179 usos de la tauleta, el que ha implicat un total de 716 GB, el que suposa que la mitja de consum de cada persona ha estat de 1.009Mb.

Respecte el nombre de grups d’usuaris que estan a funcionament, a 30 de juny hi ha 65 grups actius, amb una mitjana de 22 participants cada un d’ells. Els grups de formació, aquells creats per a l’aprenentatge d’uns coneixements concrets, són els més nombrosos. Se n’han fet 199 sessions i han tingut un total de 457 usos. Els segons més freqüents són els que es creen per proximitat o per pertinença al mateix barri. La resta s’agrupen per afinitats, i es poden trobar des de grups de cuina, cultura, memòria, humor, etc.. Hi ha també un grup de mobilitat reduïda, i un grup format per persones més joves que la mitjana, que és de 82 anys.

Quant a les activitats de dinamització que s’han dut a terme, les principals són visites a entitats, recursos o serveis del barri, però també hi ha sortides a exposicions, museus, teatres o cinemes. A data d’avui s’han desenvolupat 152 activitats presencials. Quan comencen els grups el rol del dinamitzador és imprescindible, però a mesura que els membres van adquirint confiança aquest paper (depenent del grup) passa a ser més secundari.

 

Funcionament de VinclesBCN

D’aquesta manera, mitjançant l’app Vincles, els usuaris i usuàries poden fer videoconferències, rebre missatges (escrits o audiovisuals) de serveis de l’ajuntament que els siguin d’interès, accedir a informació dels seus entorn, etc.. L’app s’instal·la en una tauleta que l’Ajuntament proporciona a l’usuari. A partir d’octubre, també serà possible que sigui l’usuari qui aporti la seva tauleta, si la té.

El perfil de les persones usuàries de Vincles és el d’una persona gran, empadronada a Barcelona, que se sent sola, sense voluntat d’estar-hi. Les persones que compleixin aquests requisits poden sol·licitar el servei trucant al 010, des del web www.barcelona.cat/vinclesbcn, o presencialment acudint als Centres de Serveis Socials (CSS) o Centres d’Atenció Primària de salut (CAP).

La persona usuària compta amb dues xarxes diferents de persones: la de gent de la seva confiança (família, amics, voluntaris, veïns…) que s’han de descarregar l’app Vincles en el seu dispositiu mòbil, i una altra de caire comunitari que estarà formada fonamentalment per altres persones grans i per un dinamitzador del grup. Aquest dinamitzador és el responsable de fomentar que els majors que formen part de la xarxa participin en les activitats de la seva comunitat i del seu entorn.Compartiu aquest contingut