Barcelona proposa millores per a la convivència amb els gossos a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona proposa millores per a la convivència amb els gossos a la ciutat

30/07/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament proposa senyalitzar més espais on els gossos poden anar deslligats en determinades hores

El primer esborrany identifica fins 89 espais amb 600.000 m2 en tots els districtes i barris

L’Ajuntament i les entitats del Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals es donen fins a setembre completar la proposta

S’ha acordat que un grup de treball farà un seguiment i avaluació durant un any de la implantació de les noves zones, i durant aquest temps de prova no s’aplicaran sancions per dur el gos deslligat

Barcelona senyalitzarà nous espais on els gossos podran anar deslligats en determinades franges horàries. El Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals ha acordat treballar per la implantació d’aquests nous espais, que busquen afavorir la convivència dels gossos a tota la ciutat. En l’última reunió del Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals l’Ajuntament va presentar un primer esborrany dels nous espais que es vol identificar. Aquest primer esborrany preveu més de 600.000 m2 i 89 espais de la ciutat. L’Ajuntament i les entitats del Consell Municipal van acordar treballar a partir d’aquest primer esborrany per tal de formular una proposta de consens de cara al mes de setembre.

El Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno ha destacat que “tal i com va avalar el Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals un cop debatuda aquesta proposta preeliminar d’espais per a gossos deslligats en franges horàries es posarà en marxa durant un any i durant aquest període de prova no s’aplicaran sancions per dur el gos deslligat”.

Frederic Ximeno ha afegit: “tenim un any per analitzar i avaluar la idoneïtat i suficiència d’aquesta proposta, per garantir el benestar dels animals i trobar un marc de convivència a la ciutat”.

En la reunió també es va acordar que el grup de treball “Convivència amb gossos a l’espai públic” farà un seguiment i avaluació de la implantació progressiva dels nous espais i del seu funcionament, de manera que durant aquest període continuaran les actuals excepcions a l’Ordenança i, per tant, se seguirà sense aplicar sancions per portar els gossos deslligats, amb l’objectiu de poder analitzar el funcionament de les millores que s’han anat introduint al llarg de tot el mandat.

 

ESPAIS D’ESBARJO PER A GOSSOS DESLLIGATS

La nova proposta complementa els espais per a gossos deslligats ja existents a la ciutat.

Fins al moment Barcelona disposava de diferents tipologies d’espais per a gossos deslligats:
– 20 àrees d’esbarjo per a gossos deslligats de més de 700 m2 en qualsevol horari distribuïdes per tots els districtes, 10 de les quals s’han fet aquest mandat.
– 90 àrees de menys de 700 m2 per a gossos deslligats en tots els districtes, algunes de les quals s’han ampliat, com per exemple, la de la Plaça Letamendi que compta ara amb una superfície de 400 m2.
– A més cal afegir els espais de Collserola i les platges (platja de gossos en temporada alta) on també els gossos poden anar deslligats.

Desprès d’un treball intens amb els districtes i entitats i associacions dels barris, el Govern municipal ha presentat en el marc del Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals el primer esborrany d’àrees d’esbarjo en franges horàries per a gossos deslligats, – Zones d’Usos Compartits (ZUC) – que s’afegeixen a les àrees anteriors. Es tracta d’àmbits de l’espai públic (places, jardins, rambles, parcs forestals….) on els gossos poden anar deslligats en determinats horaris.

La nova proposta incorpora 89 àrees d’esbarjo per a gossos deslligats en determinades franges horàries i 5àmbits forestals a parcs urbans (Parc de la Creueta del Coll, Parc de l’Oreneta, Parc del Guinardó, Parc Güell i Montjuïc) que afegeixen 604.944m2 a altres espais on els gossos poden anar deslligats. D’aquesta manera Barcelona passa a disposar de 1.257.069 m2 d’espais disponibles perquè els gossos puguin anar deslligats, sense contar les superfícies de Collserola i les platges.

Pel que fa als gossos lligats, no es produeix cap canvi, de manera que poden passejar per tota la ciutat, inclosos 70 parcs de la ciutat.

Aquesta proposta ha estat presentada primer en el grup de treball “Convivència amb gossos a l’Espai Públic” i recollint les aportacions d’aquest grup, es va presentar al Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals. A partir de la presentació d’aquest esborrany, s’ha proposat que en la següent reunió del Grup de Treball al setembre es defineixin definitivament els espais a senyalitzar i implantar.

Per tal d’avaluar la idoneïtat, la suficiència i el marc de convivència entre les persones que conviuen amb gossos i el conjunt de la ciutadania s’iniciarà un procés de seguiment i avaluació de les noves zones durant un any, abans de la implantació definitiva de l’Ordenança, amb l’objectiu de:
– Arribar a aplicar l’Ordenança amb la màxima garantia i consens possible.
– Aconseguir que les àrees i zones per gossos deslligats siguin gestionades el millor possible, sempre que es pugui conjuntament amb les pròpies entitats.
– Estudiar el funcionament i la idoneïtat de cada una de les àrees i zones definides, així com avaluar les modificacions o la necessitat de crear-ne de noves, també el consens i el grau de millora de la convivència que aporten.

Aquesta avaluació es durà a terme a través d’un Programa de Seguiment que aportarà dades d’ús i usuaris, a través del Grup de Treball de Convivència amb gossos a l’espai públic que es reunirà periòdicament i a través de l’anàlisi en espais de participació dels districtes. Durant aquesta fase, les Zones d’Usos Compartits per a gossos deslligats que es senyalitzin tindran la consideració de Zones i horaris recomanats.

Mentre no estigui aprovat el Decret seguiran vigents les exempcions a la sanció, sense necessitat d’ampliar la moratòria ni, per tant, modificar l’Ordenança. Aquest criteri es recull a l’informe de Serveis Jurídics de l’Ajuntament d’1 de febrer de 2016 que es va adjuntar a l’informe presentat a la CEUM del mes de març de 2016.

 

Ordenança Municipal de Protecció, Tinença i Venda d’Animals de Barcelona

L’Ordenança Municipal de Protecció, Tinença i Venda d’Animals de Barcelona es va aprovar el 2014 i és el marc normatiu que regula la bona convivència entre les persones i els animals, sota els criteris de coresponsabilitat en l’ús de l’espai públic de Barcelona.

El Govern municipal està treballant en el desplegament de l’Ordenança en els termes en que va ser aprovada durant el mandat anterior.

L’Ordenança va determinar la condició que els gossos hauran d’anar lligats a l’espai públic i, per això, s’establia un termini per tal que la ciutat es pogués dotar d’equipaments i espais concrets per a gossos deslligats per tal de fer possible el seu esbarjo i socialització. L’Ordenança preveia el desplegament de dos tipus d’espais:

– Les Àrees d’Esbarjo de Gossos deslligats. Es tracta d’àrees tancades de 700 m2 com a mínim que estan a disposició de les persones que conviuen amb gossos durant tot el dia (s’ha considerat que calia disposar d’una zona d’aquestes característiques per districte, com a mínim). Aquestes zones es complementen amb d’altres de dimensions menors que estan distribuïdes per tot el territori.

– Zones d’Usos Compartits per a gossos deslligats en franges horàries. Es tracta d’espais de la ciutat (rambles, places, jardins…), per tant, no tancats, on s’estableixen horaris determinats on els gossos podran passejar deslligats. L’ordenança determina que se n’hauran de definir, com a mínim 73, una per barri.

 

PROPOSTA PRELIMAR D’ESPAIS PER A GOSSOS DESLLIGATS


Descarregar plànol
 





Paraules clau

animals/ gossos/