Barcelona acull l’acte de commemoració del primer aniversari dels atemptats terroristes del 17 d’agost : Servei de Premsa

Barcelona acull l’acte de commemoració del primer aniversari dels atemptats terroristes del 17 d’agost

02/08/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’acte en record i solidaritat amb les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost de l’any passat se celebrarà a la plaça de Catalunya i consistirà en una interpretació musical per part d’alumnes de les Escoles Municipals de Música i del Conservatori Municipal

Prèviament hi haurà una ofrena floral davant el mosaic de Joan Mirò, a la Rambla, amb familiars de les víctimes mortals

Es posa en marxa el web “Memorial la Rambla 17A”, on es recull l’arxiu digital dels llibres de condol i de la multitud d’elements deixats per la ciutadania a la Rambla els dies posteriors a l’atemptat. L’adreça és: barcelona.cat/memorialrambla17a

En aquest enllaç es pot veure un clip de la nova web: https://youtu.be/evfIzKyEAVU

Barcelona acollirà el proper 17 d’agost l’acte de commemoració del primer aniversari dels atemptats a Barcelona i Cambrils, que va provocar 16 morts i més d’un centenar de ferits, amb el lema Barcelona, Ciutat de Pau, que reafirma l’aposta de ser una ciutat de pau, acollida i integradora.

L’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, ha promogut i coordinat l’acte en record i solidaritat amb les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost, que se celebrarà a la plaça Catalunya, així com una ofrena floral a la Rambla. En l’acte també hi haurà la presència institucional dels ajuntaments de Cambrils i Ripoll, així com Alcanar i Subirats. També es comptarà amb la presència de representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien víctimes mortals, i membres de tots els cossos policials, serveis d’emergència i la resta de serveis públics que van ajudar en l’atenció als atemptats. En aquest acte, sense parlaments oficials, el protagonisme recaurà en els familiars de les víctimes dels atemptats i els ferits.

Després dels atemptats, persones de tot arreu van dipositar a la Rambla, de manera espontània, més de 12.000 objectes i documents com a mostra d’homenatge a les víctimes i suport a les seves famílies. Ara, coincidint amb el primer aniversari dels atemptats, es posarà a disposició de tota la ciutadania el web “Memorial la Rambla 17A”, que contindrà l’arxiu digital de totes aquestes ofrenes i dels llibres de condol per preservar la memòria col·lectiva i com a reconeixement de les víctimes.

L’adreça que ja pot consultar la ciutadania és: barcelona.cat/memorialrambla17a

Un exemple de navegació per la nova web es pot descarregar per a televisions en alta qualitat en aquest clip: https://goo.gl/TJRZsP

 

 

En el següent enllaç es pot veure un vídeo breu del procés de catalogació del material: https://youtu.be/63daj-MhDh8

 

 

“Barcelona, Ciutat de Pau”. “Acte en record i solidaritat amb les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost”

L’acte commemoratiu del primer aniversari dels atemptats se celebrarà el divendres 17 d’agost a les 10:30 hores a la plaça de Catalunya. L’acte “Barcelona, Ciutat de Pau”, Acte en record i solidaritat amb les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost”, ha estat coordinat pel Comissionat de Programes de Memòria.

Serà un acte auster, senzill i emotiu que donarà el protagonisme a la música i als ferits i familiars de les víctimes i on no hi haurà parlaments oficials. Consistirà en una interpretació musical que anirà a càrrec de les cinc Escoles Municipals de Música de Barcelona i del Conservatori Municipal. L’acte serà conduït per la periodista Gemma Nierga.

En aquesta actuació musical hi participaran, de manera voluntària, un grup de més de 50 alumnes de les Escoles Municipals de Música. “El cant dels ocells”, interpretat per 5 violoncel·listes, un contrabaix i un piano de mitja cua obrirà l’actuació, que seguirà amb la lectura d’un text en els 7 idiomes de les víctimes mortals (català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià, alemany). La lectura la faran persones que van participar en l’acte interconviccional que es va celebrar l’agost de l’any passat.

Prèviament, està prevista una ofrena floral davant el mosaic de Joan Miró de la Rambla, al Pla de l’Os, amb familiars de les víctimes mortals.

 

El web “Memorial la Rambla 17A” recull el dol ciutadà

El Comissionat de Programes de Memòria ha impulsat, durant tot aquest any, els treballs per crear un arxiu digital que contingui, un cop inventariada i catalogada, la informació de tots els objectes i documents que, de manera espontània, la ciutadania va dipositar a la Rambla per mostrar el seu dol, juntament amb els missatges recollits en els llibres de condol.

L’objectiu final d’aquesta tasca ha estat poder crear el web “Memorial la Rambla 17A” per tal que la ciutadania pugui consultar i evocar, en una reconstrucció virtual, l’espai de memòria del que va ser la Rambla durant uns dies.

La pàgina web barcelona.cat/memorialrambla17a serà consultable per la ciutadania en tres idiomes: català, castellà i anglès. En aquest projecte hi han estat implicats el MUHBA, l’Arxiu Municipal Contemporani, la Direcció de Comunicació i el Districte de Ciutat Vella.

En concret, i durant aquest any, el Centre de Col·leccions del MUHBA ha documentat a l’entorn de 8.000 objectes, després de la recollida sistemàtica i ordenada que es va fer de tot el material que la ciutadania va dipositar en els diferents punts de la Rambla. Tècnics del Museu d’Història s’han encarregat d’identificar, registrar, fotografiar i recollir de manera ordenada tota la informació bàsica sobre els objectes per tal de poder consultar-los en el web “Memorial la Rambla 17A”.

D’altra banda, l’Arxiu Municipal Contemporani ha estat l’encarregat de l’inventari, la preservació i la difusió dels documents recollits a la Rambla. Tècnics en restauració i conservació han fet el tractament de tots els documents per tal que no es deteriorin i es conservin. En total són 4.654 documents que han estat identificats i descrits per tal de facilitar la seva posterior consulta en el web.

Fruit d’un conveni amb la Fundación Telefónica s’ha pogut dur a terme tota aquesta tasca per poder consultar els documents i imatges una vegada s’ha procedit a la seva digitalització. Aquest acord també ha permès digitalitzar els llibres de condol que l’Ajuntament de Barcelona va posar a disposició de la ciutadania, per tal de recollir les mostres de condol, de rebuig a la violència i de solidaritat amb les famílies de les víctimes dels atemptats, en total 102 llibres als que cal sumar 16 llibres rebuts de diferents ciutats i ambaixades, entitats i escrits particulars i institucionals.

 

Element memorial a la Rambla

Així mateix, i en l’horitzó i el marc de reforma de la Rambla, de cara al 2019, l’Ajuntament de Barcelona treballa en una senyalització memorial integrada en el projecte de reforma de la Rambla, un element recordatori que evoqui l’atemptat, les víctimes i la solidaritat dels ciutadans en aquells moments.
moments.





Paraules clau

Atemptat a la Rambla / Atentado en La Rambla / Attack on La Rambla/