L’Ajuntament de Barcelona activa el pla d’actuació per onada de calor en fase d’alerta : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona activa el pla d’actuació per onada de calor en fase d’alerta

02/08/2018

NOTA PELS MITJANS:

Laia Ortiz, tinenta d’alcaldia de Drets Socials, atén als mitjans per explicar l’activació del pla d’actuació per onada de calor en fase d’alerta a la ciutat de Barcelona a les 13.30 hores a la seu del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (carrer de la Llacuna, 25)

L’Ajuntament de Barcelona ha activat avui, a les 11.30 hores, els protocols previstos al Pla d’Actuació per Prevenir els Efectes de l’Onada de Calor sobre la salut de les persones, en la seva fase d’alerta. S’activen així, mentre la temperatura no remeti de nou per sota del llindar d’alerta, dos operatius específics per atendre especialment els col·lectius més vulnerables:

 

Operatiu a la via pública

Un dispositiu de professionals coordinats pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) surt al carrer en les franges de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-les de la possibilitat d’utilitzar els espais climatitzats durant les hores de més calor. Aquests professionals alerten també els serveis d’emergències mèdiques en cas de detectar alguna persona en situació de risc pels efectes de la calor.

 

Operatiu preventiu per a les persones vulnerables

L’Ajuntament de Barcelona a través dels serveis de teleassistència, atenció domiciliària i dels centres de serveis socials, realitza tasques d’informació específica relacionada amb la situació de risc meteorològic, acompanyades d’un seguiment i control sistemàtic de les persones considerades fràgils.

En aquells casos en què es considera convenient, s’activen mesures per evitar que les persones amb major risc surtin al carrer en les hores del dia de més calor, a través de la concessió puntual d’àpats a domicili, el lliurament de ventiladors o l’atenció personalitzada a domicili. Per altra banda, i també amb l’objectiu d’evitar l’estada al carrer de les persones fràgils, s’activen mesures de permanència o perllongament de les activitats als centres climatitzats com casals d’avis, centres de dia per a persones grans, i per a persones discapacitades. S’incorpora, si s’escau, el dinar i el sopar.

L’activació de la fase d’alerta suposa intensificar les mesures d’informació i seguiment de col·lectius vulnerables que, de manera ordinària, activa l’Ajuntament de Barcelona entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Durant tot aquest període s’ofereix a la ciutadania un servei telefònic permanent (900 70 30 30) i es fa difusió dels possibles efectes d’una onada de calor i d’un conjunt de recomanacions per prevenir-los:

A casa, controleu la temperatura del domicili seguint les instruccions següents:

– Durant el dia, tancar les persianes de les finestres on hi toca el sol.

– Obrir les finestres durant la nit per refrescar la casa.

– Restar a les estances més fresques.

– Utilitzar algun tipus de climatització de refresc (ventiladors, aire condicionat, ventalls…), o mirar de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etc.)

– Refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua.

Al carrer, eviteu el sol directe:

– Portar gorra, barret o paraigües.

– Utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.

– Procurar caminar per l’ombra, restar sota un para-sol quan s’estigui a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.

– Portar aigua i beure sovint.

– Mullar-se una mica la cara i fins i tot la roba.

– Vigilar els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no restar-hi amb les finestres tancades.

– Limitar l’activitat física a les hores de més calor.

– Evitar sortir de casa a les hores de més calor.

En relació a la dieta:

– Beure aigua i sucs de fruita.

– No prendre begudes alcohòliques.

– Evitar els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

Ajudeu als altres:

– Si coneixeu gent gran o malaltia que viu sola, mireu de visitar-los un cop al dia i feu que segueixin els consells esmentats.

– Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si pot influir en la termoregulació i s’ha d’ajustar o canviar.

 Compartiu aquest contingut