L’alcalde de Nàpols i l’alcaldessa de Barcelona visiten el municipi de Riace per compartir polítiques de migració : Servei de Premsa

L’alcalde de Nàpols i l’alcaldessa de Barcelona visiten el municipi de Riace per compartir polítiques de migració

05/08/2018

Els municipis, que s’han declarat ports segurs i ciutats d’acollida, posen el petit poble de Riace com a exemple de bon treball en l’acollida de persones refugiades

L’alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han situat Riace com a exemple de bona política en l’acollida de refugiats, durant una visita en aquest petit municipi italià aquest cap de setmana. Riace és una petita població de la regió de Calàbria que l’any 1998 tenia únicament 400 habitants i patia un progressiu procés de despoblament. L’any 1999 el municipi es va acollir al Programa Nacional d’Asil, un sistema d’ajuts públics per a l’acollida de sol·licitants d’asil, i va començar un progressiu procés de repoblació que ha permès no només mantenir el municipi que tendia a la desaparició, sinó també conservar el funcionament de la guarderia, l’escola i el centre d’atenció primària, a més de dinamitzar la seva economia. Actualment el poble té una població de 1.800 habitants, dels quals 400 són persones immigrants, majoritàriament d’Etiòpia, Eritrea, Nigèria, Síria, Palestina, Kurdistan, Mali, Congo, Ghana i Somàlia. Els refugiats acollits han ajudat a evitar la despoblació o la desaparició del municipi, i l’experiència del poble de Riace ha estat reconeguda a nivell europeu per les polítiques desenvolupades per un petit govern local.

L’alcaldessa de Barcelona i l’alcalde de Nàpols han visitat Riace per conèixer sobre el terreny l’experiència d’aquest municipi italià. La visita ha servit per expressar el reconeixement de les tres ciutats a la tasca que està desenvolupant Riace, que suposa també un exemple d’acollida, integració i lluita contra la xenofòbia, àmpliament reconegut. Els alcaldes han aprofitat la trobada per parlar de les estratègies futures a seguir en casos de denegació d’entrada de vaixells amb persones migrades i refugiades que han de ser rescatades al mar.

En paral·lel, l’alcaldessa de Barcelona i els alcaldes de Nàpols i Palerm també van participar ahir en la presentació del llibre “Utopia de la Normalitat”, de l’autora italiana Tiziana Barillà. Ada Colau és l’autora del pròleg del llibre. L’acte també va comptar amb la participació de Ricardo Gatti, comandant del vaixell Proactiva Open Arms, i Mario Oliverio, president de la regió de Calàbria.Compartiu aquest contingut