Sant Andreu estrena a Casernes un nou espai verd de 12.000m2 i el primer refugi d’aigua de la ciutat : Servei de Premsa

Sant Andreu estrena a Casernes un nou espai verd de 12.000m2 i el primer refugi d’aigua de la ciutat

13/08/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Quan finalitzi la segona fase, el parc tindrà una superfície de 22.000 m2 i es convertirà en la zona verda més gran del barri

El parc incorpora una zona de jocs d’aigua, una de les mesures d’adaptació del Pla Clima, la primera font construïda a la ciutat com a refugi d’aigua, amb 13 canals i 234 brolladors

És la primera gran actuació d’urbanització de les Casernes de Sant Andreu des que al desembre del 2015 es va signar l’acord entre l’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca per reactivar la urbanització de la zona

El districte de Sant Andreu estrena la primera fase del Parc Antoni Santiburcio, de 12.000m2, corresponents a la zona nord del Parc de les Casernes, compresos entre els carrers Gran de Sant Andreu, carrer de Palomar, carrer Torres i Bages, i Passeig de Santa Coloma. La inversió ha estat de 3,2 milions d’euros.

Es tracta de la primera gran actuació d’urbanització de les Casernes de Sant Andreu que entra en fase d’obres des que al desembre del 2015 es va signar l’acord entre l’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca per reactivar la urbanització de la zona. Quan la segona fase del parc estigui també enllestida, comptarà amb una superfície de 22.000 m2 d’espai verd, el que el convertirà en la zona verda més gran del barri i una peça clau en l’impuls de la infraestructura verda i naturalització de la ciutat. Amb la urbanització del parc i nous equipaments en projecte Sant Andreu avança en el compliment dels compromisos municipals amb el Pla Casernes.

 

 

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, ha remarcat que “Sant Andreu, i tota la ciutat, guanyen un espai verd de 12.000m2 i un espai de joc d’aigua, que és també un refugi d’aigua. És una de les actuacions d’adaptació al canvi climàtic que impulsa l’Ajuntament de Barcelona. Donarà servei a la ciutat durant l’onada de calor i durant tota l’època estival. No és només una font de paisatge, la composició de l’aigua està permanentment controlada perquè la ciutadania de totes les edats puguem gaudir i refrescar-nos durant l’època de calor extrem”.

 

 

El parc incorpora una zona de fonts que actuen com a zona de jocs i és la primera font construïda com a refugi d’aigua a la ciutat. Es tracta d’una font seca que consta de 13 canals amb un número total de 234 brolladors. El funcionament de la font està telecontrolat on-line des del Centre de Control de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA).

I en disposar d’un enllumenat led a cada sortidor permet fer coreografies de llum i aigua jugant amb els colors i l’alçada dels brolladors.

Els jardins amb aigua són una de les mesures d’adaptació del Pla Clima de la ciutat de Barcelona.

En relació als horaris de funcionament són:

Com a Jocs d’Aigua:
Horari Estiu (Abril – Octubre) de dilluns a diumenge de les 10:00 a les 22:00 hores
Horari Hivern (Novembre – Març) de dilluns a diumenge de les 11:00 a les 14:00 hores al matí i de les 17:00 a les 19:00 hores en horari de tarda.

Coreografies de la font:
Horari Estiu (Abril – Octubre) de dilluns a diumenge de les 21:00 a les 22:00 hores
Horari Hivern (Novembre – Març) de dilluns a diumenge de les 18:00 a les 19:00 hores

 

 

Pla Clima i resiliència davant els efectes el canvi climàtic

El Pla Clima de Barcelona compila les estratègies i accions necessàries a fi d’adoptar mesures destinades, entre d’altres, a incrementar l’adaptació i la resiliència de la ciutat davant els efectes del canvi climàtic que ja notem.

Concretament, la línia d’acció 1 relativa al benestar de la ciutadania “les persones primer”, en el punt relatiu a “Prevenir la calor” preveu millorar les condicions de confort tèrmic en edificacions i espais públics de la ciutat i crear una xarxa d’espais de refugi climàtic davant altres temperatures, per garantir la salut i tenir una cura especial de col•lectius mes vulnerables.

Una de les accions destacades és impulsar accions refrescants en tots els àmbits territorials, com són, la creació de refugis d’aigua a partir de l’adaptació d’algunes fonts ornamentals en fonts accessibles a la ciutadania per poder-se remullar.

 

Configuració del Parc

La zona del Parc Santiburcio es configura com una sèrie d’espais amb zona d’estada, zona de l’esplanada, i parterre aromàtic (un espai molt assolellat i amb plantes aromàtiques), una zona arbrada amb àrees d’exercici per a joves i gent gran i una zona de font.

Una sèrie de bandes irregulars delimitades per bandes rígides van formant la topografia del parc, conformat amb una plantació d’arbustos i tapitzants. Aquestes bandes rígides delimiten espais relativament petits, que sobresurten de la feixa següent com a grans esglaons de petita alçada i que permetran el manteniment de les pendents desitjades, evitant l’erosió en les zones de més pendent.

Els materials bàsics de l’espai són el sauló de tonalitats, i les plantacions d’arbustos i flors. El camí central del Parc és de microaglomerat asfàltic de color. La resta de materials seran el paviment ceràmic de 30x5x10cm, davant la placeta i en la vorera sud del vial.

En el cas del turó que s’ubica al costat del Carrer Gran de Sant Andreu, estarà completament cobert d’espècies vegetals arbustives i que “tapisen” el terra. A llarg del turó, travessa un camí d’amplades entre 1,20 i 2m, interceptat per petits eixamplaments i replans creant petites places i miradors al llarg del camí.

L’execució del projecte també ha impulsat mesures de seguretat viària com la semaforització per accedir al parc.

 

 

Segona fase de construcció del Parc

Posteriorment, la segona fase incorporarà la zona de jocs infantils, amb una gran superfície de cautxú rodejat de parterre arbustiu que el separa dels carrers i la zona del parterre floral. També s’ubicaran dues grans jardineres travessades pel Camí del Parc alinieades per facilitar un accés a la zona verda des del Passatge Oest i el Passeig Torres i Bages.

Aquesta segona fase del parc es troba en fase de preparació la licitació de les obres. Té una superfície d’uns 6.000 m2 i un pressupost de 2,5 milions d’euros. Es preveu que les obres es podran iniciar en el primer semestre de 2019, de forma que es pugui continuar amb aquesta fase un cop acabin les obres de la primera fase.

Rambla de les Casernes

També es troba en fase de preparació la licitació de les obres contemplades al projecte de la Rambla Marta Mata, la Rambla de les Casernes, situada a l’illa de cases limitada pels Passeig Torras i Bages, Palomar, Fernando Pessoa i Passeig Santa Coloma. El vial tindrà una superfície d’uns 11.245 m2 i les obres suposaran una inversió de 4,3milions. Les obres s’iniciaran també l’any 2019 (al plànol, en blau).

 

Equipaments de les Casernes

En relació amb els habitatges previstos, la promoció de casernes de Sant Andreu contempla la construcció de 160 habitatges destinats a la gent gran així com un espai jove annex. Els habitatges de gent gran, com és habitual, disposaran d’espais i serveis comuns i, també hi haurà una planta d’aparcament amb la previsió normativa de places. L’espai destinat a casal de joves disposarà d’un programa per usos diversos d’acord amb la previsió gestionades des del districte de Sant Andreu. Des de l’àmbit de l’habitatge municipal és donarà continuïtat al projecte, ja iniciat des de REGESA, i del qual ja es disposa d’un projecte pre-executiu. Està previst acabar el projecte a curt termini per poder iniciar obres al llarg de l’any 2019.





Paraules clau

Sant Andreu/