Trinitat Vella guanyarà una plaça dedicada als Drets dels Infants : Servei de Premsa

Trinitat Vella guanyarà una plaça dedicada als Drets dels Infants

18/08/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La plaça estarà situada en l’encreuament dels carrers Foradada i carrer del Turó de la Trinitat

El consistori respon així a una demanda de la Xarxa dels Drets dels Infants de Barcelona i avança en les actuacions previstes al Focus Infància i Ciutadania 2017-2020

Les obres començaran a finals del mes de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de la Infància i és previst que s’acabin a la primavera del 2019

La nota inclou declaracions en format vídeo i àudio

El barri de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu, guanyarà una nova plaça que rebrà el nom de “Plaça dels Drets dels Infants. La plaça estarà situada en la confluència dels carrers Foradada i carrer del Turó de la Trinitat i comptarà amb una mitgera ornamental en la paret dels edificis del vessant nord.

Amb aquesta nova plaça, el consistori respon a la demanda de la Xarxa dels Drets dels Infants de Barcelona, formada per 20 entitats que treballen temes d’infància a la ciutat, i avança en la consecució d’accions previstes en el Focus Infància i Ciutadania 2017-2020 aprovat pel consistori l’any passat. L’objectiu és que aquesta plaça “sigui, per a tota la ciutadania, un recordatori que cal treballar per a la defensa i la promoció dels drets dels infants alhora que una manera d’homenatjar els més petits, els seus drets i difondre el missatge i esperit de la Convenció dels Drets dels Infants”. El plenari del districte de Sant Andreu va aprovar per unanimitat demanar que aquesta plaça portés el nom de Drets dels Infants, i la ponència del nomenclàtor va aprovar la denominació a començament d’estiu.

Actuació per a la construcció de la plaça

Les obres de la plaça començaran a finals del mes de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de la Infància, que és el 20 de nombre, i és previst que acabin a la primavera del 2019. El pressupost de l’actuació és de 297.074,52 €.

 

 

L’actuació consisteix en dur a terme la reurbanització de l’àmbit triangular comprès per l’encreuament entre el carrer del Turó de la Trinitat i el carrer de la Foradada, en el barri de Trinitat Vella. El projecte té l’objectiu de donar a la plaça un caràcter central al barri, tenint també en compte que hi està situat el Centre Cívic Trinitat Vella, i recuperar-la com a plaça, ja que en l’actualitat hi ha importants desnivells que en dificulten l’ús com a espai públic.

Per això es crearà un únic nivell a tota la plaça fent-la el més espaiosa possible i el més accessible, evitant els graons entre la plaça i el carrer del Turó de la Trinitat. A fi d’aconseguir la màxima sensació d’amplitud, s’omplirà l’espai amb els elements imprescindibles de mobiliari urbà i es col•locarà un paviment de peces similar a l’entorn, de mida llamborda amb peces de ciment.

La forma triangular permet abraçar el màxim d’espai disponible per a la plaça, en un barri amb manca d’espais i racons de trobada. L’espai es delimitarà en la part superior, amb un banc corregut, mentre que a la part baixa l’espai es delimitarà amb un barana, que actuarà com una balconada al carrer inferior. Sota la barana que protegirà el desnivell del carrer de la Foradada anirà un faristol amb el relat històric d’aquest carrer. El projecte preservarà l’olivera que ha presidit aquest espai durant anys, mentre que els nous arbres es situaran en el perímetre de la plaça donant ombra al banc.

 

Mitgera de plaça

Està previst actuar a la paret nord de la plaça per tal de donar continuïtat al teixit urbà i que esdevingui façana. Es tracta de la paret mitgera de l’edifici adjacent del carrer Foradada, 25, dotant-la d’una millora tèrmica i d’un llenguatge arquitectònic que integra un jardí vertical així com una intervenció artística que donin entitat a la plaça.

El projecte guanyador, de 8×8 metres, neix arran d’un procés de participació amb els infants de les escoles del barri, així com del veïnat i comerciants, i recull les seves aportacions i les traces històriques de Trinitat Vella. Així, el perfil es correspon amb els límits del barri, mentre que l’interior del perfil inclou les idees aportades per l’alumnat i pels records de veïnat i comerciants, fent especial incidència en els records d’infantesa.

La proposta es fabricarà amb acer corten, evocant els colors i textura de la terra de les vinyes que hi havia a Trinitat Vella i acer galvanitzat que recorda el traçat del Rec Comtal que discorria pel barri.

 

Barcelona, ciutat amiga de la infància

El 19 de febrer de 2007, l’Ajuntament de Barcelona va aconseguir el segell de Reconeixement Ciutat Amiga de la Infància, iniciativa internacional promoguda per UNICEF, a partir de la resolució aprovada l’any 1996 durant la II Conferència de les Nacions Unides sobre els Assentaments Humans (Habitat II), l’objectiu de la qual és vetllar perquè les ciutats estiguin pensades per a les necessitats i el gaudi de totes les persones. Aquesta conferència va declarar que el benestar dels nens i nenes és l’indicador definitiu d’un hàbitat saludable, d’una societat democràtica i d’una bona governança, tot en el marc de la Convenció sobre els drets dels Infants, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides al 1989.

L’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2007 té signat un conveni de col•laboració amb UNICEF per tal de promoure el segell de Reconeixement Ciutat Amiga de la Infància. Aquest conveni s’ha renovat periòdicament i en el plenari municipal del 22/12/2017 es va acordar sol•licitar novament la renovació de la condició de Barcelona Ciutat Amiga de la Infància.

Esdevenir una Ciutat Amiga de la Infància significa impulsar i promoure els Drets de l’Infant en l’àmbit local i fomentar el treball en xarxa entre els diferents municipis que formen part de la iniciativa. L’objectiu és que administracions i governs desenvolupin i implementin estratègies per al benestar dels nens i nenes defensant els seus drets, fomentant la seva participació i fent de les ciutats entorns més habitables, especialment per als més joves.

 

Enllaços relacionats

ÀUDIO

VÍDEO





Paraules clau

Sant Andreu/